Υλικά

2 μεγάλες πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
1 μέτριο πράσο, σε λεπτές ροδέλες
100 γρ. σελινόριζα, σε μέτρια κομμάτια
2 μικρά καρότα, σε φέτες
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κιλό χόρτα εποχής για πίτες (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα κ.ά., μαζί με μυρωδικά, π.χ. μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο κ.ά.), καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον ζωμό λαχανικών

2 μέτρια καρότα
1 ξερό κρεμμύδι
1 πράσο
1 μικρό μάτσο σέλινο
1 μάτσο μαϊντανός
1 μάτσο καυκαλήθρες
1 σκελίδα σκόρδου

Για το σερβίρισμα

φυλλαράκια καυκαλήθρας, γιαούρτι, ελαιόλαδο

 

Διαδικασία

Ζωμός: Καθαρίζουμε λαχανικά και μυρωδικά, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 1½ λίτρο νερό και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα για 1 ώρα. Τον σουρώνουμε και πετάμε τα στερεά υλικά.

Σούπα: Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό που ετοιμάσαμε, τις πατάτες, το πράσο, τα καρότα, τη σελινόριζα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Το πολτοποιούμε όλο στον πολυκόφτη, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα (καθαρή και στεγνή) σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο λάδι για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομμένα χόρτα και μυρωδικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.

Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, πριν οι πρασινάδες χάσουν το ωραίο φωτεινό χρώμα τους, και τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν λείος πολτός. Τον αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα που πολτοποιήσαμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Μοιράζουμε αμέσως τη σούπα στα πιάτα, για να μη χάσει το ωραίο πράσινο χρώμα της, και διακοσμούμε με φυλλαράκια καυκαλήθρας. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι, βάζουμε από 1 κουταλιά γιαούρτι και σερβίρουμε.

 

 

 

Πηγή: gastronomos.gr