«Φέρε το μανό»: 10 εκφράσεις των Αθηναίων που δεν καταλαβαίνουν με τίποτα οι Θεσσαλονικείς
Είθισται να διαβάζουμε για το αντίθετο, δηλαδή για εκφράσεις της Θεσσαλονίκης που δεν καταλαβαίνουν με τίποτα οι Αθηναίοι.
Εδώ όμως θα βρείτε 10 εκφράσεις των Αθηναίων που κάνουν τους Θεσσαλονικείς να αναφωνήσουν δυνατά «Πλάκα με κάνεις;».
1) «Χαλάω λεφτά»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Ξοδεύω λεφτά».
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Αρχικά στο μυαλό του σχηματίζονται εικόνες πακτωλών χρημάτων, τους οποίους πλησιάζει ο Αθηναίος και τους βγάζει εκτός λειτουργίας- τους «χαλάει», δηλαδή.
Στη συνέχεια, καταλαβαίνει και λέει «Ρε γκαρντασάκο, να σε πω κάτι; «Τρώω λεφτά» είναι το σωστό γιαβρί μου. Αν θες να χαλάσεις κάτι, χάλασε τη ζαχαρένια σου».
2) «Θέλεις τυλιχτό;»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Θέλεις πιτόγυρο;» (Ή οποιοδήποτε άλλο κρέας σε πίτα)
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: «Τυλίξου, τι με ρωτάς;».
3) «Έβαλε κρύο»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Κάνει κρύο/ Άρχισε να έχει κρύο».
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Στην αρχή τέλεια μίμηση Κυριάκου Μητσοτάκη με γουρλωμένα μάτια κι εν συνεχεία δειλή ερώτηση προσέγγισης- «Μήπως εννοείς έβγαλε κρύο;».
Όταν ο Αθηναίος νεύσει καταφατικά, σειρά έχει η μουσική ειρωνεία: «Δηλαδή μ’ αυτή τη λογική ψηλάκο μου λέμε και “Ο Χάρος μπήκε, μπήκε παγανιά”- σωστά;».
4) «Τρακόσια»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Τριακόσια».
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Εσωτερική πάλη στο κέντρο του εγκεφάλου του για το αν αυτό το «τρακόσια» είναι «τριακόσια» ή «τετρακόσια» και μια εντελώς απροειδοποίητη εισβολή του Φότο Στρακόσια στις σκέψεις του.
5) «Έλα μου»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Λέγε/ Εμπρός/ Τι;/ Πώς είπες;»
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Βάζει, ασυναίσθητα, νερό να βράζει για τα μακαρόνια, ξεπαγώνει τον κιμά, χαμηλώνει τον φωτισμό για το κατάλληλο μασάζ στα πόδια, φέρνει τα άλμπουμ που ’ναι μωρό, ξεθάβει τις ιστορίες από το σχολείο και μετά, μιμούμενος τον Σάκη, αποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο: «Έλα μου/ Είναι ακίνδυνη η τρέλα μου/ Έλα μου, Έλα μου/ Έλα μου…».
6) «Μ’ έπιασε λάστιχο»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου μου».
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Σχηματίζει στο μυαλό του την εικόνα του Αθηναίου να παίζει- σε μια κρίση πρωτευουσιάνικου παλιμπαιδισμού- κυνηγητό μ’ ένα λάστιχο κήπου και το λάστιχο (που γυρίζει και στο προσωνύμιο «Μπολτ») τον πιάνει συνεχώς.
Έπειτα, όμως, καταλαβαίνει πως ο κακομοίρης ο φίλος του έχει πάθει φούιτ.
Ναι, φούιτ.
7) «Φέρε το μανό»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Φέρε το μπουκαλάκι με το βερνίκι νυχιών».
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Με το “Error 404/ mano not found” να χορεύει στις κόρες των ματιών του κρυφογκουγκλάρει τη λέξη στο κινητό του. Όταν δει τι ακριβώς είναι, ξεσπάει σε γέλια και λέει θριαμβευτικά: «Ποιο μανό ρε συ; Όζα το λένε!»
Τι με κοιτάζεις όζα μουδιασμένο;
8) «Ο Γιώργος μένει στη διπλανή πολυκατοικία από μένα»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: Ότι ο Γιώργος μένει στην πολυκατοικία δίπλα στο δικό του σπίτι.
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Προφανώς και καταλαβαίνει τι θέλει να πει ο Αθηναίος, όμως αν προσέξετε λιιιιιίγο καλύτερα, θα δείτε ένα ελαφρύ μειδίαμα αποδοκιμασίας στα χείλη του.
Γιατί; Διότι στη Θεσσαλονίκη προτιμάμε το «Οικοδομή» (τη στιγμή που στην Αθήνα «οικοδομή» είναι το γιαπί). Δηλαδή «Ο Γιώργος μένει στη διπλανή οικοδομή».
Με πιο απλά λόγια, η σειρά του MEGA με τον Παύλο Χαϊκάλη θα έπρεπε να είναι κάπως έτσι:
9) «Κι όπως μίλαγα και συζήταγα και ρώταγα και απάνταγα και πήδαγα από το ένα θέμα στο άλλο και συμφώναγα και γέλαγα…»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: «Κι όπως μιλούσα και συζητούσα και ρωτούσα και απαντούσα και πηδούσα από το ένα θέμα στο άλλο και συμφωνούσα και γελούσα…»
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: «Φίλε, είσαι καλά; Μήπως πνίγεσαι; Γιατί παράγεις αυτούς τους ήχους;»
10) «Καλαμάκι»
Τι εννοεί ο Αθηναίος: Τόσο το καλαμάκι που ρουφάμε, όσο και το σουβλάκι (το τεμάχιο).
Ποια είναι η αντίδραση του Θεσσαλονικιού: Η εξής μία:
Τι λες βρε μ……!
Πηγή: menshouse.gr