Μια υπέροχη νηστίσιμη συνταγή για γεμιστά καλαμάρια, μαγειρεμένα με μεράκι και φροντίδα.

Υλικά

2 μεγάλα καλαμάρια, φρέσκα
150 γρ. πλιγούρι ξανθό
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
100 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο σουσάμι
4 με 5 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (τα φυλλαράκια μόνο)
300 ml ζεστό νερό
μια τσιμπιά στήμονες σαφράν
1 κουταλάκι του γλυκού ανθό αλατιού
ελαιόλαδο
φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια εσωτερικά

Αποσπάμε το κεφάλι και κόβοντας πετάμε από το ύψος των ματιών και κάτω, αφαιρούμε το δόντι και ψιλοκόβουμε

Αποσπάμε τα ουριαία πτερύγια και τα ψιλοκόβουμε

Σοτάρουμε σε τηγάνι τα ψιλοκομμένα κεφάλια και πτερύγια σε ελαιόλαδο

Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδακι και τα σκόρδα

Ρίχνουμε το πλιγούρι, τη φρέσκια ρίγανη, το μαύρο σουσάμι και ανακατεύουμε

Προσθέτουμε τον ανθό αλατιού και φρέσκο πιπέρι

Προσθέτουμε το ζεστό νερό, το σαφράν και καλύπτουμε το τηγάνι με καπάκι

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το πλιγούρι να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα

Γεμίζουμε με το μείγμα τα καλαμάρια και κλείνουμε στην άκρη περνώντας μία οδοντογλυφίδα ζικ-ζακ

Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το καλαμάρι γυρνώντας το ώστε να ψηθεί από όλες τις πλευρές

Κόβουμε σε ροδέλες και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο

 

Πηγή: athensvoice.gr