Η γάτα είναι πιο εύκολο ζώο από τον σκύλο. Είναι ένα αυτόνομο ζώο, που δεν έχει τις απαιτήσεις ενός σκύλου, όπως είναι η καθημερινή βόλτα. Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε γατούλα για πρώτη φορά, μάθετε τις ανάγκες της, ώστε να της προσφέρετε μια ωραία και υγιή ζωή

Η γάτα είναι από τα πιο αγαπημένα κατοικίδια. Ολοένα και περισσότεροι αποφασίζουν να τη βάλουν στη ζωή τους.

Έχει εξαιρετική γοητεία: μας μαγεύει με τα νιαουρίσματα και τις χορευτικές κινήσεις της, όταν παίζει, με τον τρόπο που κρατά το χέρι μας και μας κοιτά στα μάτια.

Είναι αξιοθαύμαστο το άλμα της, η ταχύτητά της, η ισορροπία της.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν διαθέτουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, αλλά για να εκδηλώσουν τα φιλοζωικά τους αισθήματα αποφασίζουν να αποκτήσουν μια γάτα. Η γάτα είναι πιο εύκολο ζώο από τον σκύλο. Είναι ένα αυτόνομο ζώο, που δεν έχει τις απαιτήσεις ενός σκύλου, όπως είναι η καθημερινή βόλτα.

Μπορεί να μείνει μόνη της στο διαμέρισμα για ένα Σαββατοκύριακο, αρκεί να έχουμε φροντίσει για το φαγητό και το νερό της. Κι αν λείψουμε για μεγαλύτερο διάστημα, συνεννοούμαστε με κάποιον να πηγαίνει να τη φροντίζει κάθε δεύτερη μέρα.

Ο σκύλος δεν μπορεί να μείνει μόνος του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Στρεσάρεται.

Αντίθετα, η γάτα νοιώθει στρες όταν αλλάζει περιβάλλον», διευκρινίζει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Αν, λοιπόν, δεν είχατε ποτέ μια ψιψίνα, και έχετε αποφασίσει να την προσθέσετε στην οικογένειά σας, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα γι’ αυτές.

«Από τη στιγμή που ένα γατάκι καταλάβει τον εαυτό του, δηλαδή όταν γίνει 30-35 ημερών, πηγαίνει από μόνο του στην άμμο για την ανάγκη του. Δεν χρειάζεται να εκπαιδευτεί γι’ αυτό, όπως ο σκύλος. Άλλωστε, η γάτα δεν εκπαιδεύεται.

Ένα γατάκι πρέπει να τρώει τρεις φορές την ημέρα, μέχρι να κλείσει τους έξι μήνες ζωής. Μετά, τα γεύματά του μπορούν να περιοριστούν στα δύο, και η ποσότητα υπολογίζεται σύμφωνα με το βάρος του.

Είναι λάθος να ταΐζουμε την γάτα μας μία φορά την ημέρα, και θα πρέπει να έχει πάντα στη διάθεσή της καθαρό νερό», ενημερώνει η κτηνίατρος.

Επίσης, η κτηνίατρος λέει ότι είναι στη φύση της γάτας να ξύνει με τα νύχια της, γι’ αυτό, για να γλυτώσετε τους καναπέδες σας, θα πρέπει να έχετε προβλέψει να πάρετε ένα νυχοδρόμιο.

Προτείνει και την κατασκευή νυχοδρομίου από χοντρό ξύλο, το οποίο θα περιτυλίξετε με σχοινί.

Υγεία – φροντίδα

Στην περίπτωση που υιοθετήσετε ένα γατάκι από τον δρόμο, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, έτσι ώστε να του γίνει σωστή αγωγή.

«Εάν η γάτα μας έχει πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, ή εμείς ερχόμαστε σε επαφή με άλλα ζωάκια, θα πρέπει να κάνει εμβόλια κάθε χρόνο, καθώς τα μικρόβια μεταφέρονται και με τα παπούτσια, τα χέρια και τα ρούχα μας.

Η γάτα αλλάζει δόντια σε ηλικία 3½ – 5 μηνών. Προσβάλλεται εύκολα από στοματίτιδα και ουλίτιδα, και επειδή δεν κάθεται να της πλύνουμε τα δόντια, υπάρχουν ειδικές λιχουδιές.

Στα γατιά η στείρωση μπορεί να γίνει στην ηλικία των επτά – οκτώ μηνών, και στα αρσενικά σταματά, ή μειώνει, τη συνήθεια που έχουν να «ψεκάζουν» μέσα στο σπίτι (έπιπλα)», αναφέρει η κα Μπαρδάνη.

Επίσης, μία προληπτική εξέταση που πρέπει να κάνει η γατούλα μας, σύμφωνα με την κτηνίατρο, είναι για το λεγόμενο Aids της γάτας, έτσι ώστε να δούμε εάν είναι φορέας. Η λευχαιμία είναι, επίσης, μια νόσος που προσβάλλει τις γάτες.

Όταν η ψιψίνα σας φτάσει στην ηλικία των επτά – οκτώ ετών, θα χρειαστεί να κάνει εξετάσεις αίματος, να ελεγχθούν νεφρά και συκώτι, ενώ η παχυσαρκία στις γάτες είναι συνυφασμένη με το σάκχαρο και τον διαβήτη, προειδοποιεί η κα Μπαρδάνη, και τονίζει ότι οι γάτες δεν πρέπει να παχαίνουν.

«Τα παχύσαρκα αρσενικά στειρωμένα έχουν την τάση να κάνουν ουρολιθίαση. Προσέχουμε το φαγητό τους, τους προσφέρουμε υγρές τροφές και φροντίζουμε να πίνουν αρκετό νερό», υπογραμμίζει η κτηνίατρος.
Η γάτα πλένεται μόνη της, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της, και γι΄αυτό καταπίνει και τρίχες, αλλά έχει την ικανότητα να τις αποβάλλει.

Οι μακρύτριχες γάτες χρειάζονται χτένισμα, σύμφωνα με την κτηνίατρο, για να μη δημιουργούν τζίβες στο τρίχωμά τους, αλλά και για να μην μπλοκάρουν τον πεπτικό τους σωλήνα, οι τριχόμπαλες.

Επίσης, η κα Μπαρδάνη αναφέρει ότι οι γάτες που ζουν μόνιμα στο σπίτι θα πρέπει να κάνουν προληπτικά αποπαρασίτωση, μία – δύο φορές τον χρόνο, ενώ όσες βγαίνουν στο μπαλκόνι, ή/και έρχονται σε επαφή με χώμα, πιο τακτικά.

Συμβουλές

Χρήσιμες συμβουλές δίνει η κα Μπαρδάνη και, παράλληλα, περιγράφει χαρακτηριστικά της γάτας

● Από μικρή ηλικία θα ήταν καλό να μάθει το κλουβί μεταφοράς. Να μπαίνει μέσα με ευχαρίστηση.
Επίσης, από νεαρή ηλικία θα πρέπει να εξοικειωθεί με το αυτοκίνητο, αλλά πάντα μέσα στο κλουβί.

Γιατί μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε: να τρομάξει, να φοβηθεί και να γρατζουνήσει, αλλά και να δαγκώσει.

● Καθαρίζουμε καθημερινά τις ακαθαρσίες από την άμμο. Εάν αποκτήσουμε και δεύτερη γάτα, θα ήταν καλό να έχουμε και δεύτερη αμμοδόχο, γιατί υπάρχει η περίπτωση, μία από τις δύο να κάνει την ανάγκη της, εκτός. Και αυτό συμβαίνει γιατί η μια μυρίζει την μυρωδιά της άλλης.

Μπορούμε να κόβουμε τα νύχια της γάτας, αρκεί να μην έχει πρόσβαση στην κουπαστή του μπαλκονιού, γιατί στηρίζεται στα νύχια της και μπορεί να γλιστρήσει. Επίσης, δεν κόβουμε τα νύχια της εάν κυκλοφορεί στην αυλή, για να προφυλάξουμε την άμυνά της.

● Δεν χρειάζεται να της παίρνετε ακριβά παιχνίδια. Η γάτα μπορεί να ενθουσιαστεί με ένα μπαλάκι από αλουμινόχαρτο, με ένα κορδόνι ή κορδέλα, ακόμη και με ένα χαρτάκι που θα πέσει κάτω.

● Της αρέσει να κοιμάται σε ψηλά σημεία, οπότε μπορούμε να της πάρουμε ένα υπερυψωμένο σπιτάκι.

● Σε ένα νεαρό γατάκι μπορούμε να μάθουμε να φοράει λουράκι, γιατί σε μεγαλύτερη ηλικία η γάτα κοκαλώνει.

● Η γάτα επικοινωνεί μαζί μας με το νιαούρισμά της, το οποίο αλλάζει ανάλογα με το τι θέλει, αλλά και με τα μάτια της.

● Υπάρχουν γάτες που είναι πιο κοινωνικές, και τους αρέσουν τα χάδια και τα παιχνίδια, αλλά και κάποιες άλλες που θέλουν την ησυχία τους.

● Δύο αρσενικά ενήλικα γατιά είναι δύσκολο να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη, ενώ δύο γατιά του αντίθετου φύλου θα τσακωθούν.

● Ζουν 16-17 χρόνια και κάποιες τα έχουν ξεπεράσει.

Τέλος, η κα Μπαρδάνη αναφέρει: «Η γάτα είναι ένα έξυπνο και πονηρό ζώο. Θα κάνει αυτό που θέλει, όταν το θέλει. Μόνο εάν κάποιος ζήσει μαζί της, θα καταλάβει τον χαρακτήρα της».

 

 

Πηγή:ygeiamou.gr