Οι κράμπες που συμβαίνουν ημέρες ή εβδομάδες μετά από μια περίοδο ή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του κύκλου μπορεί να είναι φυσιολογικές, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πιθανότατα έχετε συνηθίσει να αντιμετωπίζετε τις κράμπες που συνήθως ξεκινούν μερικές μέρες πριν έρθει η περίοδός σας και εξαφανίζονται εντός δύο έως τριών ημερών από την έναρξη της περιόδου σας. Μερικές γυναίκες, ωστόσο, συνεχίζουν να έχουν κράμπες μετά το τέλος της περιόδου τους. Δείτε τι μπορεί να σηματοδοτούν οι κράμπες μετά την περίοδό σας και τι να κάνετε γι’ αυτές.

Τι σημαίνει αν έχω κράμπες μετά την περίοδό μου;
Οι κράμπες που εμφανίζονται μετά την περίοδό σας μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες. Μπορεί για παράδειγμα να σηματοδοτούν μια αναπαραγωγική διαταραχή, γι’ αυτό αξίζει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.
Όταν μια αναπαραγωγική διαταραχή προκαλεί εμμηνορροϊκό πόνο, ονομάζεται δευτεροπαθής δυσμηνόρροια. Με τη δευτερογενή δυσμηνόρροια, οι κράμπες μπορεί να ξεκινήσουν λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου σας, να γίνουν πιο έντονες κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζονται μετά το τέλος της περιόδου σας. Αυτός ο τύπος κράμπας μπορεί να ξεκινήσει αργότερα στη ζωή και τείνει να χειροτερεύει με τον καιρό. Εκτιμάται ότι μεταξύ των έφηβων και των νεαρών γυναικών, περίπου το 10% έχει επίσης δευτεροπαθή δυσμηνόρροια.

Εάν αντιμετωπίζετε νέες κράμπες την ώρα που περιμένετε την επόμενη περίοδο σας – ειδικά εάν προσπαθείτε ενεργά να συλλάβετε – μπορεί να αντιμετωπίζετε εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα σας.

Και αν αντιμετωπίζετε συχνά κοιλιακό άλγος στα μέσα του κύκλου για λίγα λεπτά έως και μία ή δύο ημέρες, μπορεί να είναι κράμπες ωορρηξίας.

Τι σημαίνει αν έχω κράμπες μια εβδομάδα μετά την περίοδό μου;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να εμφανίσετε ασυνήθιστες κράμπες μια εβδομάδα περίπου μετά την περίοδό σας. Οι κράμπες που διαρκούν μετά το τέλος της περιόδου σας ή ο πόνος που εμφανίζεται σε όλο τον κύκλο σας μπορεί να συνδέονται με μια πάθηση όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα.

Τι μπορώ να κάνω για τις κράμπες μετά την περίοδό μου;
Ο πόνος της περιόδου είναι πολύ συνηθισμένος και συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Οι κράμπες μετά από μια περίοδο είναι λιγότερο συχνές, αλλά συχνά ανταποκρίνονται στην ίδια θεραπεία που κάνουν οι τακτικές κράμπες περιόδου. Ωστόσο, η διαχείριση του πόνου στο σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο, εάν πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας:
Αυτομασάζ — Μια μελέτη που διεξήχθη το 2011 με τη συμμετοχή Ιρανών φοιτητών ιατρικών επιστημών, έδειξε ότι το αυτομασάζ είχε θετική επίδραση έως και τρεις ώρες μετά.

Σωματική άσκηση (συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα και του πιλάτες) — Τα δεδομένα από τα αποτελέσματα 23 μελετών στις οποίες συμμετείχαν 2.302 γυναίκες έδειξαν την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων. Η άσκηση χαμηλής έντασης και οι διατάσεις βρέθηκαν να είναι σημαντικά βοηθητικές στην ομάδα που δεν έλαβε κανένα φάρμακο. Ήταν επίσης μέτρια αποτελεσματικό στην ομάδα των ατόμων που έλαβαν ιβουπροφαίνη για τον πόνο τους. Οπότε σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να βοηθήσει!

Ζεστά μπάνια ή ζεστές κομπρέσες — Η ζεστασιά χαλαρώνει τους μύες της κοιλιάς και μειώνει τους σπασμούς, για να ανακουφίσει τον πόνο. Η θερμότητα βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την κατακράτηση υγρών και ανακουφίζει από την ένταση από τα τεταμένα νεύρα. Μια μελέτη του 2007 στην Τουρκία σε 193 γυναίκες έδειξε ότι η θερμότητα στο κάτω μέρος της κοιλιάς είχε την ίδια αποτελεσματικότητα με μια δόση αναλγητικού φαρμάκου.
Απλά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή — Φάρμακα όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη συχνά βοηθούν.

Εάν αυτές οι απλές θεραπείες δεν βοηθούν τον πόνο ή εάν διαπιστώσετε ότι λείπετε τακτικά από το σχολείο, την εργασία, το γυμναστήριο ή άλλες δραστηριότητες λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την περίοδο, φροντίστε να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο.

Γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από οποιονδήποτε, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε πότε κάτι δεν πάει καλά. Εάν κάτι σας ενοχλεί ή έχετε συνεχή πόνο χωρίς ξεκάθαρη αιτία, ανεξέλεγκτο πόνο ή υπερβολική αιμορραγία, επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας.

 

 

Πηγή: vita.gr