Εσύ πόσες φορές αγκαλιάζεις το παιδί σου μέσα στην ημέρα; Αν το σκέφτεσαι πολύ τότε μάλλον δεν το αγκαλιάζεις όσο συχνά θα ήθελες. Μη νιώθεις τύψεις, δεν είσαι η μόνη! Χιλιάδες γονείς καθημερινά υποστηρίζουν πως θα ήθελαν να κάνουν αγκαλιές με τα παιδιά τους πολύ πιο συχνά από όσο συμβαίνει. Ποια είναι όμως η δύναμη της αγκαλιάς των 20 δευτερολέπτων -που όλοι φροντοφωνάζουν στο διαδίκτυο- και ποια είναι πραγματικά τα οφέλη της τόσο για τον γονιό όσο και για το παιδί;

Ο κανόνας της αγκαλιάς των 20 δευτερολέπτων

Η ιδέα μιας αγκαλιάς 20 δευτερολέπτων προήλθε από μια μελέτη του 2003 που διαπίστωσε ότι η αγκαλιά για 20 δευτερόλεπτα μειώνει αισθητά την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και το άγχος. Αν και αυτή η έρευνα διεξήχθη σε ζευγάρια που συμβιώνουν, η ψυχολόγος Tracy Packiam Alloway, Ph.D., (η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά έχει γράψει για το θέμα για το Psychology Today), πιστεύει ότι αυτά τα οφέλη επεκτείνονται στις σχέσεις γονέα-παιδιού. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η αίσθηση της αγκαλιάς φαίνεται να προκαλεί μια βαθιά ριζωμένη, ενστικτώδη αίσθηση ασφάλειας και άνεσης. Τα 20 δευτερόλεπτα είναι το γενικά αποδεκτό κατώφλι για την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν καλή συγκόλληση όπως η ωκυτοκίνη που ανατρέπει αυτόν τον διακόπτη.

Η Alloway, η οποία είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα, παραθέτει άλλα στοιχεία ότι η απλή αγκαλιά ενός μαξιλαριού μπορεί να προκαλέσει συγκρίσιμες μειώσεις του άγχους, επομένως η αγκαλιά των 20 δευτερολέπτων δεν αφορά πραγματικά μια ρομαντική σχέση.

Υποψιάζεται ότι οι αγκαλιές είναι ένας άλλος σωματικός τρόπος για να μετατοπίσουμε την ψυχική μας ευεξία προς μια θετική κατεύθυνση. «Η σωματική κίνηση ακόμα και να αγκαλιάζεις ένα μαξιλάρι σε οδηγεί πίσω σε αυτό το ασφαλές, σωματικό συναίσθημα του να είσαι μέσα στη μήτρα», είπε στο Fatherly.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις αγκαλιές γονέα-παιδιού και κάθε άλλου είδους αγκαλιά. Χρησιμοποιώντας κάτι γνωστό ως τεστ R-R interval (RRi), οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν οι γονείς αγκάλιαζαν τα μωρά τους, τα βρέφη εμφάνιζαν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς και αυξημένη παρασυμπαθητική δραστηριότητα, ένδειξη χαμηλότερου στρες. Αντίθετα, όταν τα βρέφη αγκαλιάζονταν από μια άγνωστη γυναίκα, δεν επιτεύχθηκαν τα ίδια αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορούν να περιορίσουν τη διάρκεια των αγκαλιών με τα παιδιά μας, συμπεριλαμβανομένου του αναπτυξιακού τους σταδίου, των περιοχών προσοχής, των αισθητηριακών ζητημάτων και των ατομικών προσωπικοτήτων. «Μερικά παιδιά έχουν μεγάλο πρόβλημα με το να είναι συγκρατημένα, οπότε ακόμα κι αν αυτή η αγκαλιά τους προσφέρεται για να τους ηρεμήσει ή να τους προσφέρει υποστήριξη, μπορεί να το ξεπεράσουν», λέει η αναπτυξιακή ψυχολόγος Andrea Bastiani Archibald, Ph.D.

Ο Archibald έχει μιλήσει στο παρελθόν για το γιατί είναι σημαντικό να μην αναγκάζονται τα παιδιά να αγκαλιάζουν τους συγγενείς τους όταν δεν το θέλουν. Το σχολίασε για πρώτη φορά το 2017 στο αποκορύφωμα του κινήματος Me Too, και το μήνυμα απευθύνθηκε στις κόρες. Ωστόσο, η ίδια υπόθεση ισχύει και για τα αγόρια, λέει. «Στην πραγματικότητα, με το σεβασμό του φυσικού χώρου των αγοριών, τους μαθαίνετε να σέβονται τα όρια των άλλων ανθρώπων διαμορφώνοντας αυτή τη συμπεριφορά. Έτσι, αν δεν θέλουν μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων, μην το πιέσετε. Πρέπει να δώσουμε σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να μοιραστούν τους τρόπους με τους οποίους αισθάνονται και να βάζουν όρια», λέει ο Archibald.

Η άνεση και το δέσιμο μιας αγκαλιάς 20 δευτερολέπτων λειτουργεί μόνο αν το παιδί μας θέλει να το κάνει. Αν το αγχώσει, δεν πρόκειται να έχει χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό μετά. Και αν το παιδί μας δεν θέλει να κάθεται ακίνητο για τόσο πολύ, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι κακό με αυτό ή τη σχέση μας, οπότε μην το πάρεις προσωπικά.

«Υπάρχουν στιγμές που μια μακρύτερη αγκαλιά είναι απολύτως κατάλληλη και απαραίτητη», λέει ο Archibald. «Αλλά υπάρχουν στιγμές που αυτό είναι περιττό και το παιδί δεν είναι στην ίδια κατάσταση με εσάς. Οπότε δεν είμαι οπαδός του να βάζω χρονικά όρια στις αγκαλιές».

 

 

Πηγή:theissue.gr