Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης και συντήρησης του ψωμιού είναι η κατάψυξη. Δείτε τους λόγους και είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσετε το παράδειγμά μας.

Τις τελευταίες μέρες διακινείται ευρέως από το TikTok μια συμβουλή ή όπως λέγεται στη γλώσσα του διαδικτύου hack, βάσει του οποίου ο ιδανικότερος τρόπος για να αποθηκεύσουμε σωστά το ψωμί αλλά και να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του χωρίς να χάσουμε τη γεύση του είναι η κατάψυξη.

Ναι, η κατάψυξη και ΄όχι το ψυγείο όπως πολλοί πιστεύουμε.

Επιστημονικά, το να το βάλουμε στο ψυγείο έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Βάζοντας το ψωμί στο ψυγείο τα μόρια του αμύλου αποσπούν τα μόρια του νερού και αρχίζουν να παίρνουν το αρχικό τους σχήμα με το αποτέλεσμα το ψωμί να αποκτά μία πιο σκληρή υφή.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου επιταχύνουν τη διαδικασία αφυδάτωσης σχεδόν κατά 6 φορές πιο γρήγορα μέσω αυτής της διαδικασίας.

Βάλτε το ψωμί στην κατάψυξη
Μπορεί το ψυγείο να μην ενδείκνυται για τη συντήρηση του ψωμιού, όμως η κατάψυξη έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Όποια ποσότητα ψωμιού και αν έχετε φροντίστε να την φυλάξετε στην κατάψυξη αφού προηγουμένως έχετε τυλίξει με μεμβράνη ή το έχετε τοποθετήσει σε σακούλα που κλείνει αεροστεγώς.

Το ψωμί μουχλιάζει και μπαγιατεύει γρήγορα αν δεν αποθηκευτεί σωστά για αυτό αυτή η συμβουλή έχει κερδίσει θέαση και όλο και περισσότεροι φαίνεται να την υιοθετούν. Όπως εξηγείται μόλις βγάλουμε το ψωμί από την κατάψυξη, το αφήνουμε να ξεπαγώσει και θα είναι ολόφρεσκο. Σημειώστε ότι το ψωμί στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί ανέπαφο έως και 8 μήνες.

Παράλληλα θεωρείται ότι όταν το ψωμί καταψύχεται, το διογκωμένο άμυλο που περιέχει, συρρικνώνεται μετατρέποντας το σε ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο καταστέλλει την όρεξη, βελτιώνει την υγεία του εντέρου και ευνοεί τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος άρα και τη διαχείριση της γλυκόζης του αίματος.

Πώς να ξεπαγώσετε σωστά το ψωμί
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το ψωμί που έχει μπει στην κατάψυξη είναι να το τυλίξετε σε ένα καθαρό πανί και να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Το ψωμί ολικής αλέσεως θα ξεπαγώσει σε περισσότερο χρόνο συγκριτικά με το λευκό ψωμί που θέλει περίπου μισή ώρα. Μάλιστα αν σας αρέσει η τραγανή ζύμη, δοκιμάστε να βάλετε το ψωμί στο ψυγείο για λίγα λεπτά αμέσως μετά την απόψυξη.

Υπάρχει και ιατρική εξήγηση γιατί πρέπει να βάζουμε το ψωμί στην κατάψυξη
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δέκα υγιή άτομα εξέτασε την επίδραση της κατάψυξης και του φρυγανίσματος στο λευκό ψωμί, συγκρίνοντας το σπιτικό με το εμπορικό.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι η κατάψυξη και η απόψυξη μείωσαν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα κατά 31% μετά από δύο ώρες κατανάλωσης ψωμιού. Το φρυγάνισμα του φρέσκου ψωμιού μείωσε επίσης την αύξηση της γλυκόζης κατά 25%.

Η μείωση αυτή ήταν ακόμη πιο έντονη όταν το σπιτικό ψωμί καταψυγμένο και στη συνέχεια ξεπαγωμένο φρυγανίστηκε, μειώνοντας την αντίδραση της γλυκόζης στο αίμα κατά 39%.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας, καθώς δεν προκαλεί έντονη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης μετά την κατανάλωση.

 

@dr_idz FREEZING BREAD LOWERS BLOOD SUGAR!! 😱❄️🍞 #weightloss #fatloss #nutrition #fitness ♬ original sound – Dr Idz (MBBS, MRes, Dip IBLM)

Ωστόσο, το ψωμί του εμπορίου δεν εμφάνισε την ίδια βελτίωση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Παρόμοιες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν μόνο για λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του ψωμιού. Έτσι, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην όρεξη, την αύξηση του βάρους ή τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών – όπως ο διαβήτης τύπου 2 – δεν είναι γνωστές, και μπορεί να είναι πολύ μικρές.

Πετάξτε το ψωμί αν παρατηρήσετε σημάδια αλλοίωσης
Σε κάθε περίπτωση, όπου κι αν αποθηκεύετε το ψωμί σας, αν δείτε μούχλα, θα πρέπει να πετάξετε ολόκληρη τη φρατζόλα.

Είναι σημαντικό να πετάξετε το ψωμί, ακόμη και αν δείτε μούχλα μόνο σε κάποια σημεία, καθώς μπορεί να παράγει βλαβερές τοξίνες (μύκητες).

 

 

Πηγή:dnews