Μήπως αισθανόμαστε έξτρα άγχος όταν αναρωτιόμαστε πώς θα βρούμε χρόνο για γυμναστική; Περιττό! Με τους παρακάτω δέκα τρόπους θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τον εαυτό μας σε φόρμα, χωρίς να επιβαρύνουμε το ήδη φορτωμένο πρόγραμμά μας.

 

«Ποιος έχει τον χρόνο για γυμναστική;». Ολοι έχουμε αναρωτηθεί κάτι τέτοιο κατά περιόδους. Είτε είστε (συμπληρώστε το κενό): Εργαζόμενος γονέας, εργαζόμενος σε νυχτερινές βάρδιες, επιχειρηματίας, μαθητής, κάποιος που μετακινείται πολλές ώρες, γονέας που μένει στο σπίτι κρατώντας τα παιδιά κ.λπ., πράγματι υπάρχουν μέρες που οι 24 ώρες δεν φτάνουν.

Ωστόσο, δεν είστε οι μόνοι που προβληματίζεστε για πώς θα εντάξετε την άσκηση στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά σας. Το ίδιο σκεφτόμαστε και εμείς.

Έτσι δοκιμάσαμε να προσθέσουμε κάποιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να απολαμβάνουμε τα οφέλη της άσκησης χωρίς όμως να περιορίσουμε κι άλλο τον χρόνο μας στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας.

#1 Χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ
Το έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές, ωστόσο αποτελεί μια από τις καλύτερες συμβουλές. Το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, βοηθά στην ισορροπία και βελτιώνει τη δύναμη των κάτω άκρων.

Επιπλέον, αν έχουμε όρεξη και μερικά έξτρα λεπτά στη διάθεσή μας, μπορούμε να αναβαθμίσουμε αυτή την άσκηση κάνοντας μερικές ανασηκώσεις φτέρνας στην άκρη ενός σκαλοπατιού, ή να ανεβούμε τα σκαλιά δυο-δυο τη φορά. Το πρώτο τονώνει τις γάμπες, το δεύτερο τους γλουτούς και τους τετρακέφαλους.

#2 Περπατάμε κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων
Συνδέουμε τα ακουστικά μας, βάζουμε το τηλέφωνο στην τσέπη μας και περπατάμε όση ώρα μιλάμε. Επίσης, σε περίπτωση που είμαστε στο γραφείο, κάνουμε ένα 10λεπτο διάλειμμα και βγαίνουμε να περπατήσουμε στο ύπαιθρο, μόνοι μας ή παρέα με έναν συνάδελφο.

Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα ενισχύει τη δημιουργικότητα και ενισχύει την πνευματική οξύτητα. (Θυμηθείτε: Για να βγούμε έξω, ανεβοκατεβαίνουμε από τις σκάλες.)

#3 «Γυμναστική» στο σουπερμάρκετ
Περπατάμε στους διαδρόμους του σουπερμάρκετ κρατώντας το καλάθι.

Ισως δεν μας έχει περάσει από το μυαλό, αλλά το καλάθι μπορεί να λειτουργήσει ως αλτήρας που γυμνάζει τα χέρια. Μπορούμε μάλιστα να κάνουμε και μερικές κάμψεις (ή και περισσότερες, αν αντέχουμε) όση ώρα κάνουμε τα ψώνια μας. Είναι εκπληκτικά διασκεδαστικό και αποδοτικό.

#4 Χρησιμοποιούμε μία μπάλα πιλάτες αντί για καρέκλα
Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον πόνο στην πλάτη και να βελτιώσει τη στάση του σώματος. Ενώ καθόμαστε στην μπάλα, κάνουμε μερικές ήπιες διατάσεις για τον αυχένα, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη.

Δοκιμάζουμε μια κίνηση τύπου χούλα χουπ, περιστρέφοντας τη λεκάνη μας. Ετσι ενεργοποιούμε τους μυς του κορμού. Εάν επιθυμούμε να δουλέψουμε τους κοιλιακούς τεντώνουμε εναλλάξ το κάθε πόδι, κρατώντας το σταθερό για 15 δευτερόλεπτα.

#5 Παρκάρουμε μακριά
Αν είμαστε σε ένα ασφαλές και καλά φωτισμένο περιβάλλον, σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας πιο μακριά από τον προορισμό μας. Αυτά τα (λίγα) έξτρα λεπτά περπατήματος θα συμβάλουν στην τόνωσή μας και θα αυξήσουν σημαντικά τον ημερήσιο αριθμό βημάτων μας.

#6 Κατεβαίνουμε 1-2 στάσεις νωρίτερα
Κάτι αντίστοιχο κάνουμε αν συνηθίζουμε να κινούμαστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

#7 Φροντίζουμε ένα κατοικίδιο
Βγάζουμε το σκυλάκι μας βόλτα δύο φορές τη μέρα (ή και τρεις, αν μας το επιτρέπει ο καιρός ή το πρόγραμμά μας). Θα μας εκπλήξει πόσο καλή αερόβια γυμναστική μπορεί να αποτελέσει. Extra tip: Επιλέγουμε δρόμους και μονοπάτια με κλίση, για να ανεβάσουμε τον ρυθμό μας.

Ωστόσο, ακόμα και αν δεν έχουμε κατοικίδιο, το τοπικό καταφύγιο ζώων ή οι φιλοζωικοί σύλλογοι χρειάζονται πάντα εθελοντές. Μπορούμε να απευθυνθούμε εκεί, είτε μόνοι μας είτε μαζί με την οικογένειά μας, και να φροντίζουμε μερικά σκυλάκια. Ετσι αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και ταυτόχρονα κινούμαστε.

#8 Βάζουμε στο σπίτι τα αγαπημένα μας κομμάτια και χορεύουμε
Ο χορός είναι ένας υπέροχος τρόπος για να κάψουμε θερμίδες και να βελτιώσουμε την ισορροπία και τον συντονισμό μας.

Επιπλέον, ανεβάζει τη διάθεσή μας και για λίγο ξεχνάμε οποιεσδήποτε σκέψεις μπορεί να μας προβληματίζουν. Μπορούμε να χορεύουμε ενώ μαγειρεύουμε, διπλώνουμε ρούχα ή ενώ σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα.

#9 Σχεδιάζουμε game nights
Το επόμενο Σάββατο, προγραμματίζουμε μία βραδιά με παιχνίδια, αλλά αντί για επιτραπέζια επιλέγουμε παιχνίδια δράσης: κρυφτό, κυνηγητό, twister, μουσικές καρέκλες, διαγωνισμό χούλα χουπ, σχοινάκι, limbo κ.λπ.

Τα παιχνίδια που παίζαμε κάποτε ως παιδιά είναι εξίσου διασκεδαστικά και τώρα. Και ταυτόχρονα «καίνε» θερμίδες.

#10 Γυμναζόμαστε ενώ βλέπουμε τηλεόραση
Τα οφέλη αυτής της μεθόδου είναι τεράστια. Π.χ. ένα επεισόδιο 30 λεπτών ισοδυναμεί με 30 λεπτά αποδοτικής άσκησης ενώ δεν θα καταλαβαίνουμε πώς περνάει η ώρα.

Έτσι στο επόμενο binge watching που θα κάνουμε, περπατάμε στον διάδρομο, κάνουμε στατικό ποδήλατο, κάνουμε διατάσεις στο πάτωμα, χρησιμοποιούμε βάρη για ενδυνάμωση του άνω και του κάτω μέρους του σώματος ή κάνουμε ασκήσεις Pilates, ό,τι μας αρέσει και μας βολεύει.

Σημείωση: Αυτός ο τρόπος άσκησης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για τις γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, γιατί μπορούν να ενσωματώσουν στη συγκεκριμένη προπόνηση βάρη ώστε να διατηρούν τα οστά τους υγιή και δυνατά.

Τέλος, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να διατηρούμε συστηματικά μια ρουτίνα προπόνησης. Ωστόσο, η εφαρμογή μερικών από τους παραπάνω τρόπους θα βοηθήσει ουσιαστικά την άσκησή μας.

Ξεκινάμε από τα πιο ασήμαντα, π.χ. πηγαίνουμε από τις σκάλες μερικές φορές, παρκάρουμε πιο μακριά απ’ ό,τι συνήθως κ.λπ. και πριν το καταλάβουμε, θα κινούμαστε πολύ περισσότερο από ό,τι πριν. Είναι αποδεδειγμένο ότι ακόμα και μερικά επιπλέον λεπτά κίνησης θα κάνουν τη διαφορά με την πάροδο του χρόνου.

 

 

Πηγή:vita.gr