Γυμναστική: Το απλό κόλπο που θα την κάνει πιο εύκολη
Αν θέλετε να κάνετε την γυμναστική σας πιο εύκολη και λίγο πιο διασκεδαστική, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε θετικά προς τον… εαυτό σας.
Η γυμναστική πράγματι, μπορεί να γίνει αγχωτική. Κυριολεκτικά, βάζετε το σώμα σας υπό πίεση και στρες όταν γυμνάζεστε και η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεστε πιο δυνατοί, γρηγορότεροι και καλύτεροι.
Η αντίδραση του καθενός σε αυτήν την πίεση είναι διαφορετική, αλλά ένα γενικό κόλπο που μπορεί να κάνει την προπόνηση πιο εύκολη είναι να προσέχετε πώς μιλάτε στον εαυτό σας καθώς γυμνάζεστε. Συγκεκριμένα, η εξάσκηση της θετικής αυτο-ομιλίας κατά την προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.
«Η θετική αυτο-ομιλία είναι μια από τις απλούστερες αρχές της αθλητικής ψυχολογίας, αλλά είναι μια από τις πιο δύσκολες στην εξάσκησή της» αναφέρει η κλινική ψυχολόγος υγείας και απόδοσης Leah Lagos.
Θετική αυτο-ομιλία και στην γυμναστική
«Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι υιοθετούν θετικές στρατηγικές αυτο-ομιλίας μπορούν να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε σωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα σε εκείνες αντοχής».
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές που χρησιμοποίησαν θετικές επιβεβαιώσεις για κίνητρα φυσικής κατάστασης σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ δύναμης και αντοχής, προσθέτει.
Αντίθετα, η αρνητική αυτο-ομιλία μπορεί να εμποδίσει την απόδοσή σας. «Σε φυσιολογικό επίπεδο, η αρνητική αυτο-ομιλία μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό, να προκαλέσει εφίδρωση και να αυξήσει την ένταση των μυών» εξηγεί η δρ Leah Lagos.
Γιατί την κάνει λιγότερο δύσκολη;
Το στρες, οποιουδήποτε είδους, μπορεί να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα (ΣΝΣ), πιο γνωστό ως απόκριση «μάχης-ή-φυγής» και ο κίνδυνος ή η σωματική δραστηριότητα (όπως η προπόνηση) εντείνει την απόκρισή του.
Κατά κάποιους τρόπους, αυτό είναι ευεργετικό: Αυξάνει τη ροή του αίματος και την ικανότητα να αναπνέετε, τα οποία και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσής σας.
Ωστόσο, η υπερβολική ενεργοποίηση του μπορεί να σας καταβάλλει, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να μπορείτε να βοηθήσετε το νευρικό σας σύστημα να ισορροπεί αυτόνομα, ειδικά σε καταστάσεις που ενεργοποιούν έντονα το συμπαθητικό. Σε αυτό σας βοηθά η θετική αυτο-ομιλία.
«Η αυτο-ομιλία μπορεί να δράσει πρωτίστως μειώνοντας το άγχος που σχετίζεται με την απόδοση μεταξύ των αθλητών», λέει η δρ Leah Lagos. «Επιπλέον, η αυτοομιλία έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη απόλαυση, αυτοπεποίθηση και υψηλότερη αντιληπτή αυτο-ικανότητα».
Πώς θα την εξασκήσετε
Για να την εξασκήσετε μπορείτε να κάνετε πολλά. Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο, αλλά ο γενικός κανόνας είναι να εστιάσετε σε αυτό που πρέπει να κάνετε και όχι σε αυτό που δεν πρέπει.
Η δρ Leah Lagos λέει ότι το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε την αυτο-ομιλία σας είναι να προσδιορίσετε την αρνητική σκέψη. Γενικά εμπίπτει σε μία από τις τέσσερις παρακάτω κατηγορίες:
1. Μεγέθυνση
Εστιάζετε στα χειρότερα σημεία μιας κατάστασης και αγνοείτε τα θετικά. Αυτό θα μπορούσε να μοιάζει σαν να επιτύχετε ένα νέο προσωπικό ρεκόρ, αλλά να μιλάτε μόνο για το μέρος μιας άλλης άσκησης που δεν καταφέρατε να εκτελέσετε σωστά.
2. Πόλωση
Χρησιμοποιούμε τον όρο για να περιγράψουμε τον τρόπο που βλέπει κανείς τα πράγματα όταν θεωρεί ότι είναι είτε καλά είτε κακά, μαύρα ή άσπρα. Αυτό το σκεπτικό δεν αφήνει χώρο για την μέση λύση. Για παράδειγμα, πιστεύει κανείς ότι πρέπει να είναι τέλειος κι αν κάνει λάθη, είναι αποτυχημένος.
3. Καταστροφολογία
Περιμένετε να συμβεί το χειρότερο. Για παράδειγμα, δεν έχετε ένα καλό πρώτο σετ και υποθέτετε και ότι η υπόλοιπη προπόνηση θα πάει άσχημα.
4. Εξατομίκευση
Κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν συμβαίνει κάτι άσχημο. Ας πούμε ότι ο φίλος που γυμνάζεστε μαζί έχει κακή διάθεση και αυτόματα υποθέτετε ότι οφείλεται σε εσάς.
Πηγή:vita.gr