Νέος ιδιοκτήτης φέρεται να είναι ο Larry Gagosian

Ο εμβληματικός πίνακας του Άντι Γουόρχολ με τη Μέριλιν Μονρόε δημοπρατήθηκε στην τιμή-ρεκόρ 195 εκατ. δολαρίων κι έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ου αιώνα που έχει πουληθεί ποτέ, αλλά και το πιο ακριβό αμερικανικό έργο τέχνης.

Το έργο Shot Sage Blue Marilyn φιλοτεχνήθηκε το 1964 από τον Γουόρχολ ο οποίος άντλησε έμπνευση από διάσημη φωτογραφία της ηθοποιού.

Πριν τη δημοπρασία, ο οίκος Christie’s έγραψε πως ο πίνακας «ήταν ένας από τις σπανιότερες και πλέον ανυπέρβλητες εικόνες που υπάρχουν».

Η προηγούμενη τιμή ρεκόρ για αμερικανικό έργο τέχνης ήταν 110,5 εκατ. δολάρια και αφορούσε πίνακα του φίλου και ανταγωνιστή του Γουόρχολ, Ζαν Μισέλ Μπασκιά.

Η τελική τιμή (170 εκατ. που διαμορφώθηκε στα 195 εκατ. με φόρους και τέλη) κατέρριψε και την τιμή του ακριβότερου πίνακα του 20ου αιώνα, το έργο Les Femmes d’Alger (Version O) του 1955 του Πάμπλο Πικάσο που πουλήθηκε έναντι 179,4 εκατ.

«Ο πίνακας της Μονρόε μαρτυρά την αμείωτη οπτική της δύναμη στη νέα χιλιετία» είχε αναφέρει τον Μάρτιο ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Thomas and Doris Amman, Τζορτζ Φράι.

«Η γυναίκα Μέριλιν έχει χαθεί. Οι φρικτές συνθήκες της ζωής και του θανάτου της έχουν ξεχαστεί. Αυτό που παραμένει είναι το αινιγματικό χαμόγελο που τη συνδέει με ένα άλλο μυστηριώδες χαμόγελο μιας ξεχωριστής κυρίας, της Μόνα Λίζα» προσθέτει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο τυχερός πλειοδότης ήταν το Αμερικανός έμπορος τέχνης Λάρι Γκαγκόσιαν, της γνωστής αλυσίδας γκαλερί.

Με πληροφορίες από BBC

Πηγή: lifo.gr