ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΝΤΕΣ

Η Κατερίνη και η Πιερία αποχαιρέτησαν σήμερα τον Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, κυρό Αγαθόνικο. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στις 11 το πρωί στον καθεδρικό ιερό ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, όπου πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε για να αποτίνει φόρο τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους ιεράρχες της περιοχής.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, με ιδιαίτερη συγκίνηση, εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν στον ναό για να αποχαιρετίσουν τον πρώην ποιμενάρχη της Πιερίας, το σκήνωμα του οποίου είχε τεθεί από το απόγευμα της Δευτέρας σε λαϊκό προσκύνημα.

Η συγκινητική ατμόσφαιρα ήταν διάχυτη, καθώς πολλοί από τους παρόντες δεν μπορούσαν να κρύψουν τα δάκρυά τους. Ανάμεσά τους, και οι Ιερείς της Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι είχαν στενή πνευματική σχέση με τον Μακαριστό Αγαθόνικο.

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν πολλοί Αρχιερείς από διάφορες περιοχές της χώρας, Ιερείς από την Πιερία και τις όμορες περιοχές, καθώς και μοναχοί και μοναχές. Η παρουσία των θρησκευτικών αυτών προσώπων ενίσχυσε την αίσθηση του αποχαιρετισμού μιας εμβληματικής μορφής για την τοπική εκκλησία.

Παρόντες ήταν επίσης η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, οι Βουλευτές Φώντας Μπαραλιάκος, Σπύρος Κουλκουδίνας και ο Κομνηνός Δελβερούδης, καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου και οι Δήμαρχοι Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος, Δίου Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος και Πύδνας Κολινδρού, Χρήστος Κομπατσιάρης.  Η παρουσία αυτών των προσωπικοτήτων αντανακλούσε το ευρύτατο σεβασμό και την εκτίμηση της τοπικής μας κοινωνίας προς τον Μακαριστό Αγαθόνικο.

(Δείτε ΕΔΩ το βίντεο με την Εξόδιο Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αγαθόνικου)

Οι επικήδειοι λόγοι ήταν ιδιαίτερα συγκινητικοί. Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονας, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη, και ο Μητροπολίτης Σπάρτης και Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, μίλησαν για την πνευματικότητα και το σπουδαίο έργο του Μακαριστού. Ο επίσκοπος Σαλώνων κ. Ιγνάτιος, πνευματικό παιδί του Μακαριστού Ιεράρχη,  βαθιά συγκινημένος, μίλησε για τον Μητροπολίτη Αγαθόνικο, τονίζοντας την αφοσίωση και την αγάπη του προς το ποίμνιο του, χωρίς να μπορεί να κρύψει τα δάκρυά του.

Εκ μέρους της πολιτείας, επικήδειους εκφώνησαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και ο Δήμαρχος Κατερίνης Γιάννης Ντούμος, οι οποίοι εξήραν την προσωπικότητα του Μακαριστού Αγαθονίκου. Τέλος, εκ μέρους όλων των κληρικών της Πιερίας, επικήδειο εκφώνησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, ακολούθησε πομπή της σορού μέχρι την κεντρική πλατεία της Κατερίνης. Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν ιερείς της Πιερίας, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πνευματικά παιδιά του Μακαριστού Αγαθονίκου, κουβάλησαν το φέρετρο από τον ναό μέχρι τη νεκροφόρα. Η πομπή, μετά την κεντρική πλατεία της Κατερίνης,  συνέχισε προς το Β’ Κοιμητήριο Κατερίνης με οχήματα(Άγιος Λάζαρος), όπου έγινε η ταφή.

Στο κοιμητήριο, οι συγκινητικές στιγμές κορυφώθηκαν όταν ακούστηκε ηχητικό απόσπασμα με τη φωνή του Μακαριστού Αγαθονίκου να λέει την τελευταία παρακαταθήκη του, συγκλονίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο κυρός Αγαθόνικος υπήρξε μια εμβληματική μορφή για την τοπική εκκλησία και την ευρύτερη κοινωνία, προσφέροντας επί σειρά ετών την αμέριστη αγάπη και υποστήριξή του. Με το πνευματικό του έργο και την αφοσίωσή του στο ποιμαντικό καθήκον, κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όχι μόνο των πιστών, αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό: