Η γαλοπούλα αποτελεί το γαστρονομικό σύμβολο της μεγαλύτερης γιορτής του έτους. Η τοποθέτησή της στο κέντρο του εορταστικού τραπεζιού –δίπλα στις υπόλοιπες λιχουδιές- προκαλεί επιφωνήματα θαυμασμού.

Η φημισμένη, ξακουστή και κυρίως πεντανόστιμη γαλοπούλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ετοιμάζεται να «κατακτήσει», για μία ακόμη χρονιά, τους Έλληνες καταναλωτές.

Πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ήταν η πρώτη που εισήγαγε μερικές εκατοντάδες γαλοπούλες για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έκτοτε, εξακολουθεί να εκτρέφει γαλοπούλες για τους ίδιους λόγους και να τις διαθέτει στην ελληνική αγορά τη περίοδο των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Σχολή προμηθεύεται γαλόπουλα ηλικίας μίας ημέρας, τα οποία στη συνέχεια εκτρέφονται με άριστες συνθήκες υγιεινής και ευζωίας, με σιτηρέσια που περιέχουν λιναρόσπορο, πλούσιο σε Ωμέγα 3 λιπαρά. Το τελικό στάδιο διαχείρισης και επεξεργασίας γίνεται παρουσία του κρεοσκόπου – κτηνιάτρου των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Η διάθεση τους γίνεται από επιλεγμένα κρεοπωλεία και τις κυριότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και από το κατάστημα προϊόντων που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Σχολής. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των γαλόπουλων –όπως άλλωστε και των υπολοίπων προϊόντων της Σχολής- στηρίζουν το Ετήσιο Πρόγραμμα Υποτροφιών.

Η πιο νόστιμη… ατραξιόν του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, έλκει την καταγωγή της από την αμερικανική ήπειρο και οι πρώτοι Ευρωπαίοι που την αντίκρισαν ήταν οι Ισπανοί εξερευνητές το 1500, οι οποίοι την ονόμασαν πουλί των… Ινδιών καθώς είχαν την ψευδαίσθηση ότι εκεί βρισκόταν. Η κατανάλωση της στο Ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθιερώθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα. Αντικατέστησε τη χήνα, την πάπια αλλά και τον κύκνο, που αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων. Σήμερα, σχεδόν εννέα στους δέκα κεντροευρωπαίους θεωρούν πως τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς την παραδοσιακή ψητή γαλοπούλα!

Να σημειωθεί ότι διατροφικά το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες και πλούσιο σε πρωτεΐνες. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου και ψευδάργυρου. Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, η γαλοπούλα έχει λιγότερες θερμίδες, περισσότερη πρωτεΐνη, λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερο κάλιο ανά ίση ποσότητα προϊόντος σε σχέση με το κοτόπουλο.

 

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα λιανικής πώλησης της γαλοπούλας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Ακολουθεί πίνακας με τη θρεπτική αξία της γαλοπούλας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

 

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

 

ΜΕΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ

ΑΝΑ 100g ΑΝΑ 250g*
Ενέργεια

 

102,95 kcal

435,35 kjoule

257,38 kcal

1.088,38 kjoule

Πρωτείνες 21,60 g 54,00 g
Υδατάνθρακες

Εκ των οποίων Σάκχαρα

<0,20 g

<0,20 g

<0,50 g

<0,50 g

Λιπαρά

Εκ των οποίων Κορεσμένα

Μονοακόρεστα

Πολυακόρεστα

1,75 g

0,53 g

0,52 g

0,65 g

4,38 g

1,33 g

1,30 g

1,63 g

Χοληστερόλη 55,25 mg 138,13 mg
Εδώδιμες Ίνες 0 g 0 g
Νάτριο 0,09 g 0,23 g

*Συνήθως μια μερίδα κρέατος γαλοπούλας είναι 250g

 

 

 

(Δελτίο τύπου)