Αν η ημικρανία έχει την τάση να σας επισκέπτεται συχνά, δοκιμάστε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές που προτείνουν οι ειδικοί για να την σταματήσετε.

 

Εάν έχετε ποτέ αισθανθεί τον εξαιρετικά άβολο, παλλόμενο πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού σας, σε συνδυασμό με ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως, τη μυρωδιά και τον θόρυβο, τότε και επισήμως έχετε αντιμετωπίσει ημικρανία.

Συχνά παρεξηγημένη, η ημικρανία δεν είναι απλώς ένας κοινός πονοκέφαλος. Θεωρείται μια νευρολογική πάθηση με συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν για ώρες και να διαταράξουν την καθημερινότητά σας, με τέτοιο τρόπο που θα πρέπει να αλλάξετε τις ρουτίνες σας.

Τα καλά νέα; Υπάρχουν απλοί και πρακτικοί τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε για να την σταματήσετε πριν να συμβεί.

Τα βήματα που προλαμβάνουν την ημικρανία
«Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των ημικρανιών είναι η τροποποίηση του τρόπου ζωής», λέει ο δρ Rohit Reddy, νευρολόγος που ειδικεύεται στους πονοκεφάλους.

«Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συμβάλλουν στη μείωση τόσο της συχνότητας όσο και της σοβαρότητας των κρίσεων ημικρανίας μέσω της μείωσης του στρες, της μείωσης του άγχους και της κατάθλιψης και της αποτελεσματικότητας του ύπνου, τα οποία έχουν θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία του εγκεφάλου».

Μερικές πρακτικές συμβουλές που προτείνει, περιλαμβάνουν:

1. Τακτικό πρόγραμμα ύπνου
Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για τον εγκέφαλο για να ξεκουράζεται και να αναρρώνει από την ένταση της ημέρας, επομένως είναι καλύτερο να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα όλη την εβδομάδα.

«Ο ύπνος εξυπηρετεί μια ζωτική λειτουργία στον καθαρισμό των προϊόντων του μεταβολισμού από τους νευρώνες που είναι ιδιαίτερα ενεργοί κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης της ημέρας. Όταν έχετε ξεκούραστο ύπνο, η προσοχή και η εγρήγορση βελτιώνεται ενώ το άγχος μειώνεται, κάτι που μπορεί να αποτρέψει την ημικρανία» αναφέρει ο δρ Rohit Reddy.

2. Επιλέγουμε τροφές που την «διώχνουν»
Οι τροφές που επιλέγετε καθημερινά είναι σημαντικές, εξίσου σημαντικό όμως είναι και να μην παραλείπετε τα γεύματά σας. Μια καλή προσέγγιση είναι να τρώτε συχνά γεύματα και σνακ, καθώς αυτό βοηθά να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε καλό εύρος.

Ορισμένες τροφές μπορούν επίσης να αποτελέσουν έναυσμα ημικρανίας. «Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε διαφέρουν από άτομο σε άτομο», λέει ο δρ Rohit Reddy. Για να την αποφύγετε επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά, όπως ψάρια και θαλασσινά.

3. Κάνουμε την γυμναστική συνήθεια
Έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Headache and Pain αναφέρει ότι η αερόβια άσκηση βοήθησε στη μείωση του αριθμού των κρίσεων ημικρανίας που βίωσαν οι άνθρωποι κάθε μήνα κατά μέσο όρο.

Η τακτική, σκόπιμη και ήπιας έντασης αερόβια γυμναστική είναι σημαντική για τη συνολική υγεία του εγκεφάλου και 30 λεπτά την ημέρα είναι ιδανικά, επισημαίνει ο δρ Rohit Reddy.

 

 

Πηγή:vita.gr