Υλικά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλύκου μπέικιν πάουντερ
250 γρ. ζάχαρη
400 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
350 ml ε.π. ελαιόλαδο
250 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι, σπιτικό
6 αυγά, χτυπημένα
100 γρ. μέλι ανθέων
Για το σιρόπι:
450 ml νερό
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. μέλι
50 ml λικέρ πορτοκάλι τύπου Cointreau
2 πορτοκάλια, ακέρωτα, σε ροδέλες
Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Μεταφέρουμε το μείγμα των στερεών υλικών στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ομοιογενές. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία θέση της σχάρας, για 45΄-55΄.
Για το σιρόπι: Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, το λικέρ και τα πορτοκάλια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες και βράζουμε για 5΄ ή μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να σταθεί μέχρι να γίνει χλιαρό. Κάνουμε τρύπες είτε με ένα ξύλινο καλαμάκι είτε με μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία και περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι καυτό. Απλώνουμε (προαιρετικά) στην επιφάνεια του κέικ τις φέτες ή ξύσμα πορτοκαλιού και το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι προτού σερβίρουμε.
Πηγή:olivemagazine.gr