Υλικά
300 γρ. νιφάδες βρώμης
200 γρ. καστανή ζάχαρη
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
4 γρ. μαχλέπι
2 γρ. μαστίχα
5 γρ. κανέλα
150 ml γάλα
3 αυγά + 2 ασπράδια
60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
40 γρ. γιαούρτι
Για την κρέμα
50 γρ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
3 γρ. εσάνς βανίλιας
αμύγδαλο φιλέ
Διαδικασία
Για το κέικ: Χτυπάμε στο μούλτι τη βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι. Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι βρώμης, την αλεσμένη ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα γουδί ή στο μούλτι προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, 1 κουτ. σούπας από το μείγμα με τη ζάχαρη και ομογενοποιούμε πάρα πολύ καλά.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μαχλέπι με την μαστίχα που έχουμε κάνει σκόνη και την κανέλα. Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και να γίνει πιο παχύρευστο.
Αλείφουμε μια παραλληλόγραμμη φόρμα με ελαιόλαδο και την αλευρώνουμε. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Αν έχει βγει πολύ παχύρευστο αραιώνουμε με λίγο γάλα, προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά. Αν βγει πολύ αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι βρώμης. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να βάλουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι και να βγει καθαρό. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Για την κρέμα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το βούτυρο, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και την εσάνς βανίλιας. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το κέικ και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Πηγή: olivemagazine.gr