Η Ελλάδα όπως όλοι γνωρίζουμε παράγει περίπου 000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας γύρω στο 65% της παραγωγής. Τον αντίκτυπο της καταιγίδας Daniel στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στην παραγωγή φέτας, σκιαγράφησαν οι Financial Times, σε άρθρο. Αναλυτικότερα όπως αναφέρουν, περίπου το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία καταστράφηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν αρκετές μεσογειακές χώρες αυτόν τον μήνα. Οι Έλληνες αγρότες έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην καταστροφή και η διατήρηση στη ζωή, των ζώων που επέζησαν, είναι δύσκολη εν μέσω της υψηλής στάθμης του νερού και των δυσεύρετων ζωοτροφών. Καθώς οι αγρότες παρασύρονται από την καταστροφή των μέσων διαβίωσής τους, οι επιπτώσεις των χειμάρρων έχουν επίσης αντίκτυπο στη βιομηχανία της περιοχής, προσθέτουν οι FT. «Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής λένε ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους», δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Οι αγρότες αναμένουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ από την καταιγίδα Daniel, τη χειρότερη που έπληξε τη χώρα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ