Το 2022 πετάχτηκαν πάνω από 5,3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα.
Το τηλέφωνο που έχει παρουσιάσει παγκοσμίως Ολλανδική εταιρεία, φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία και να συμβάλλει κυρίως, στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Και αυτό γιατί αποτελείται από κομμάτια, που ενώνονται για να κατασκευαστεί το τηλέφωνο, ενώ όταν κάποιο από τα μέρη του χαλάσει, μπορεί να αντικατασταθεί μόνο αυτό.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, Fairphone, το κινητό αποτελείται από οκτώ εξαρτήματα, που μπορούν να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν. Ο Van Abel είναι ο συνιδρυτής της ολλανδικής κοινωνικής επιχείρησης Fairphone, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει κατασκευάσει «το πιο βιώσιμο smartphone στον κόσμο».

H Fairphone ιδρύθηκε το 2013 στο Άμστερνταμ και κατασκευάζει smartphone Android τα οποία μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν και να επισκευάζονται από τους κατόχους τους. Επιτρέποντας και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να επισκευάσουν τα τηλέφωνά τους, αντί να τα πετάξουν μόλις σπάσει ένα εξάρτημα, η Fairphone ελπίζει να συμβάλει στη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων, όπως σημειώνει το BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών απορριμμάτων παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, ζυγίζοντας περισσότερο από όλα τα εμπορικά αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν ποτέ, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Μόλις το 20% αυτών των απορριμμάτων ανακυκλώνεται.

Το 2022 πετάχτηκαν 5,3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, εκτιμά η Βελγική μη κερδοσκοπική οργάνωση «The WEEE Forum», που αναλύει τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι αντικαθιστούν τα τηλέφωνά τους κάθε 18 μήνες κατά μέσο όρο, καθώς κυκλοφορούν νέα μοντέλα με αναβαθμισμένες λειτουργίες. Οι περισσότερες συσκευές έρχονται πλέον ως σφραγισμένες μονάδες που είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό να επισκευαστούν ή ακόμη και να παράγουν μηνύματα σφάλματος εάν επιδιορθωθούν τα κατεστραμμένα εξαρτήματα. Η Fairphone, θέλει να «σπάσει» αυτή την τάση πουλώντας τηλέφωνα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

«Κάνουμε τα τηλέφωνα επισκευάσιμα, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο van Abel, ο οποίος μίλησε στο BBC.

Η αειφορία βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής της Fairphone. «Χρησιμοποιούμε 100% ανακυκλωμένο πλαστικό σε όλα τα τηλέφωνά μας και χρυσό και ασήμι δίκαιου εμπορίου», λέει ο van Abel.

Μία από τις φιλοδοξίες της Fairphone είναι να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Η κοινωνική επιχείρηση ξεκίνησε ως μια εκστρατεία ακτιβισμού το 2009, ευαισθητοποιώντας γύρω από ορυκτά που εξορύσσονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ). Σήμερα, η Fairphone έχει πιστοποιήσει κασσίτερο και ταντάλιο χωρίς από ορυχεία στη ΛΔΚ και συνεργάζεται με κατασκευαστές για να εξασφαλίσει δίκαιες συνθήκες εργασίας στα ορυχεία και τα εργοστάσια.

Παρά τις φιλοδοξίες της, η Fairphone εξακολουθεί να είναι ένας μικρός παίκτης στην αγορά κινητών τηλεφώνων – από τότε που κυκλοφόρησε, έχει πουλήσει περίπου 550.000 συσκευές. Για να το βάλουμε αυτό στο πλαίσιο, περισσότερα από 232 εκατομμύρια iPhone πουλήθηκαν παγκοσμίως το 2022.

 

Πηγή:dnews.gr