ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΝΤΕΣ

Μια ξεχωριστή ημέρα έζησε σήμερα, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, ο Κολινδρος, με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του 1878, με κορύφωση την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Ο υπουργός Δένδιας εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην ιστορική κωμόπολη της Πιερίας, τιμώντας των πρωτεργάτη του επαναστατικού κινήματος Επίσκοπο Κίτρους Νικόλαο Λούση και όλους τους ήρωες εκείνης της εποχής που θυσίασαν ακόμη και τη ζωή για τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό.  Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας.

«Η ανεξαρτησία των κρατών δεν είναι δεδομένη. Οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε. Και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια των προγόνων μας. Γιατί για να υπάρχεις πρέπει να μπορείς να αμυνθείς» ξεκαθάρισε. Το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας πρέπει να προχωρήσει «γρήγορα στη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Να διαμορφώσουμε», συνέχισε, μια εθνική στρατηγική με βάση την «ατζέντα 2030» για την μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και κατέληξε, «να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των σημερινών καιρών και των καιρών που έρχονται, γιατί η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί όχι πολιτική προτεραιότητα αλλά απαραίτητο όρο της εθνικής μας επιβίωσης», δήλωσε ο κ. Δένδινας από τον Κύλινδρό.

Στον  Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευή τελέσθηκε η  δοξολογία, στην οποία  χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, ενώ ο υπουργός παρακολούθησε με σεβασμό τον εορτασμό, δίνοντας έτσι ένα ιδιαίτερο βάρος στην σημαντική στιγμή.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας. Μάλιστα, μίλησε εκτός κειμένου, εκφράζοντας με ενθουσιασμό τη συναισθηματική του σύνδεση με την ιστορία της περιοχής. Γεγονός που παρατήρησε ο κ. Δένδιας, δίνοντας του συγχαρητήρια μετά την εκφώνηση του λόγου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον χώρο της προτομής του Επισκόπου Κίτρους Νικολάου Λούση, με τη συμμετοχή του στρατού που απέδωσε τις δέουσες τιμές. Στεφάνια κατέθεσαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας, ως εκπρόσωπος της βουλής, ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και  των τοπικών αρχών.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας ξεναγήθηκε στο Δημαρχείου του Κολινδρού, ενώ είχε την ευκαιρία να περπατήσει στα γραφικά σοκάκια του Κολινδρού, μέχρι την  κεντρική λεωφόρου όπου έγινε η παρέλαση.

Οι μαθητές των σχολείων του Κολινδρού και των γύρω χωριών, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι, συμμετείχαν στην  παρέλαση, δείχνοντας έτσι τον σεβασμό τους προς την ιστορία της περιοχής, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα τόσο των επισήμων όσο και των κατοίκων.

Η δεξίωση που ακολούθησε προς τιμήν του Υπουργού Εθνικής ‘Άμυνας ήταν η κατάλληλη στιγμή για την περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ της κυβέρνησης και της τοπικής κοινωνίας. Ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού, Χρήστος Κομπατσιάρης, πρόσφερε στον κ. Δένδια μια εικόνα της Παναγίας, καθώς και τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Τέλος, στις  εκδηλώσεις παρέστησαν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν, η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα  Μάνη – Παπαδημητρίου, η Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, Έλενα Σώκου, ο Βουλευτής Πιερίας  Φώντας Μπαραλιάκος, οι Δήμαρχοι Πυλαίας Χορτιάτη  Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Δίου Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, ο πρόεδρος ΦΟΣΔΑ Μιχάλης Γεράνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας Γιώργος Κουκουσέλας, η Αντιδήμαρχος Κατερίνης Ελίνα Διαμαντοπούλου, οι  Χρυσαυγή Δριστά και Άννα Τζήκα, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

http://