ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ.

Δύο νέες εκδόσεις του Γ. Ράπτη κυκλοφορούν αυτές τις μέρες με αναφορά στο θρησκευτικό συναίσθημα και τον Ελληνισμό, όπως αυτά εκφράζονται από αιώνες, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, ως κατοικία αρχικά των δώδεκα θεών του Ολύμπου και του Μύστη Ορφέα, και ως πάντρεμα ελληνισμού και χριστιανισμού «σαν τον κισσό με  το πλατάνι» μετά τον 3ο και 4ο  μ.Χ. αιώνα, όπως  αποδεικνύεται από το πλήθος χριστιανικών μνημείων με «βασιλικές» και Μοναστήρια, διάσπαρτα στην περιοχή μας, που τελευταία γνωρίζουν μεγάλη επισκεψιμότητα στα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού.
Τις «Σταγόνες Ιστορίας της Πιερίας και τα Μοναστήρια της» προλογίζει ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βυζαντινολόγος Βασίλης Κατσαρός, που γράφει:
«Χαιρετισμός του Βασίλη Κατσαρού, Καθηγητού της Βυζαντινολογίας Α.Π.Θ.
Την Πιερία την εκτιμούμε μια σειρά Πανεπιστημιακών Καθηγητών της Θεσσαλονίκης σε υπερθετικό βαθμό. Είναι περιοχή προικισμένη με πολλά φυσικά πλεονεκτήματα και για μας ανεξάντλητη πηγή έρευνας στο θεολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό τομέα.
Με πολλή χαρά πρωτοστατούσαμε σε διοργάνωση Συνεδρίων ή μεταφέραμε εργασίες Συνεδρίων της Θεσσαλονίκης στην Κατερίνη, που πάντα και δικαιωματικά ανταποκρινότανε με χαρά και υλική ακόμη συμβολή και δαπάνες φιλοξενίας πλήθους εισηγητών, που αναδείκνυαν με επιστημοσύνη και ευθύνη την ιστορικότητα του τόπου.

Γέφυρα επικοινωνίας και καλός μας φίλος ο Γιώργος Ράπτης, συμφοιτητής των περισσοτέρων καθηγητών των Συνεδρίων μας στην Πιερία (Μίσιου, Παρισάκη, Ψαρράς Ιωαν., Καραθανάσης Αθαν., Σκούτερη Ελεονόρα, Άλκης Χαραλαμπίδης κ.α., καθώς και ο ίδιος μετά την αποφοίτησή του ήταν ο πρώτος που παρέμεινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα των Παιδαγωγικών που κατείχε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης Νουάρος.

Επέλεξε στη συνέχεια άλλο δρόμο).
Τη συγγραφική του δραστηριότητα στην Τοπική Ιστορία και Λαογραφία και την όλη προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα την επιβεβαιώνουν δεκάδες τόμοι, ιδίως με τις γλαφυρότατες μεταφράσεις με τα πλουσιότατα ερμηνευτικά σχόλια σε πολλούς αρχαίους συγγραφείς των εκδόσεων «Ζήτρος» Θεσσαλονίκης, με μεγάλη αποδοχή και απήχηση στο αναγνωστικό κοινό της χώρας.
Προσωπικά είχα την ευτυχία να συνεργασθώ με το φίλτατο Γιώργο στο δυσκολότατο και πολυσέλιδο έργο «Ο βίος του Αγίου Κωνσταντίνου», γραμμένο από τον Επίσκοπο Καισαρείας Ευσέβιο, που έμενε στο παλάτι του Αυτοκράτορα που συγκάλεσε και την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας φάνηκε από την μεγάλη αποδοχή της στους πανεπιστημιακούς και θεολογικούς κύκλους.
Δεν είναι τυχαίο που ο αείμνηστος Θεόδωρος Μαυρόπουλος, ογκόλιθος στην αρχαιογνωσία, προλογίζοντας το έργο του Πλουτάρχου των Παράλληλων Βίων (Θησέας –Νουμάς), όπου με περισσή εμβρίθεια ο Γιώργος Ράπτης επικαιροποίησε πάμπολλα από τα «Ιστορικά» και «Ηθικά» έργα του Βοιώτειου συγγραφέα, γράφει ότι «ο Γιώργος Ράπτης μπορεί να παραλληλισθεί μόνο με τον Γάλλο συγγραφέα της Αναγέννησης Ανυό» (του 16ου αι.).
Έρχεται λοιπόν φυσικό επακόλουθο να προλογίσω το νέο του έργο «Σταγόνες Ιστορίας της Πιερίας και Ι. Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου» που από καιρό προετοιμάζει, αφού μάλιστα επισκεφθήκαμε μαζί επί 5ωρο τη Μονή, θαυμάζοντάς την για την όλη της εμφάνιση με το λαμπρό καθολικό, τα παρεκκλήσια, τις εικονογραφήσεις, τα εκθετήρια, τα κιόσκια, το αρχονταρίκι, το πλήθος των πιστών που δικαιωματικά προσελκύει.
Λόγω και της ειδικότητας της έδρας μου μπορώ να εκφράσω ανεπιτήδευτα τα θερμά μου συγχαρητήρια για το νέο του ιστορικοθρησκευτικό έργο που, πέρα από τον μεστό και περιεκτικό λόγο, διανθίζεται από φώτο απείρου κάλλους και πνευματικότητας, και γενικές πανοραμικές εικόνες των περίτεχνων οικοδομημάτων, χάρμα οφθαλμού για τις ένοικους μοναχές, τους πολυπληθείς επισκέπτες και ιδίως για τη Γερόντισσα Αικατερίνη. Βασίλης Κατσαρός, Καθηγητής Βυζαντινολογίας Α.Π.Θ.».
Τα βιβλία διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία «ΜΑΤΙ» και «ΝΕΣΤΩΡ».