epimelitirio-1Ενημερωτική εκδήλωση, το βράδυ της Τετάρτης, στο Επιμελητήριο Πιερίας

Καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων είναι η 25 Φεβρουαρίου 2011

Τη δυνατότητα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη σωστή και υπεύθυνη διαχείριση του ύδατος και των απορριμμάτων, καθώς και την υλοποίηση διαδικασιών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, δίνει στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός», που τρέχει αυτή την περίοδο.  Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ (€) με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή. Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε €1.584.852,00 και για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας €1.571.479,00). Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στις € 15.000,00€ και ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των € 400.000,00€. Η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων είναι η 25/02/2011.
Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο
Το βράδυ της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Πιερίας έγινε αναλυτική παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος , έπειτα από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, της Ένωσης Ξενοδόχων και της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν ξενοδόχοι του νομού, ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων, μικτού τύπου και λοιπών τουριστικών μονάδων που έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την 01/01/2009 και δικαιούνται να συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα. Την παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποίησε η Γαλάτεια Κεσσανίδου – Υπεύθυνη Προγραμμάτων, στέλεχος της ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ, εταίρου του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΠΑΝ ΙΙ, ΕΦΕΠΑΕ, με γεωγραφική ευθύνη τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, η οποία επίσης προχώρησε και σε εκτενή αναφορά στο Πρόγραμμα «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ». Στη εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, η Β’ Αντιπρόεδρος Σταματία Βελώνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γιώργος Μπούρος και οι αντιπρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Γιώργος Ζόβας και κα Αφροδίτη Λέϊνα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ Νίκος Παπαθανασίου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΕΒΕ Νικόλαος Χουσουρίδης και επιχειρηματίες του τουρισμού.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε  πως η στόχευση των χρηματοδοτήσεων σε πράσινες πολιτικές είναι πλέον εμφανής σε κάθε προκηρυσσόμενη δράση, οπότε είτε πολλές φορές τις θεωρούμε υπερβολικές είτε πιστεύουμε ότι πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και μετά τις «πράσινες παρεμβάσεις», η ουσία είναι ότι θα τις βρούμε μπροστά μας. Τόνισε δε πως θα περίμενε από το αρμόδιο Υπουργείο από τη στιγμή που πιστεύει στην αξία εφαρμογής πράσινων πολιτικών να ενέκρινε και αντίστοιχους προϋπολογισμούς για τα προγράμματα του τουρισμού.  Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ευχαρίστησε τους τουριστικούς φορείς της Πιερίας που δηλώνουν παρόντες σε κάθε πρόσκληση για συνεργασία.   «Στους πάρα πολλούς κύκλους προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν μέσα στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης στον τομέα του τουρισμού, ήρθαμε κοντά, διαπιστώσαμε από κοινού γραφειοκρατικές στρεβλώσεις, διορθώσαμε πολλά πράγματα, προχωρήσαμε σε πολλές δράσεις δημοσιότητας & προβολής για να μη χαθεί ούτε ένα Ευρώ από την Πιερία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω – ειδικά τους εκπροσώπους των ενοικιαζόμενων δωματίων – ότι την επόμενη μέρα κιόλας που είδαμε τις προθέσεις μη ένταξης των ενοικιαζόμενων δωματίων στον Αναπτυξιακό Νόμο κάναμε παρέμβαση για να βγει ειδική προκήρυξη που θα είναι φυσικά πιο ευέλικτη για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ήδη έχουμε ενημερωθεί ότι το πρόγραμμα «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό» δρομολογείται για να προκηρυχθεί μετά το Πάσχα».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας  Γιώργος Μπούρος ανέφερε πως είναι σημαντικό οι ξενοδόχοι να ενημερώνονται για όλα τα τρέχοντα προγράμματα ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό τους και την προσαρμογή τους στις νέες εξελίξεις και απαιτήσεις τη
ς εποχής. Ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Πιερίας και τους υπόλοιπους φορείς του τουρισμού για την πολύ καλή συνεργασία.
Ο Πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων
Ο κ. Γρηγόρης ΒεΪδαμενίδης, πρόεδρος της ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων Πιερίας, είπε πως όπως όλα τα προγράμματα που βοήθησαν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών του τουρισμού στην περιοχή μας και όχι μόνον, έτσι και το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός»  διακρίνουμε ότι θα στηρίξει την μελλοντική μας ανάπτυξη. «Θα προσφέρει στα καταλύματά μας, ενοικιαζόμενα δωμάτια και  ξενοδοχεία, τη δυνατότητα να γίνουν πιο ποιοτικά μέσα από τις ενέργειες που περιλαμβάνει, όπως η παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονόμηση ύδατος, εξοικονόμηση θέρμανσης και ψύξης. Το μόνο μειονέκτημα είναι ο μικρός χρόνος κατάθεσης αιτήσεων. Βέβαια, εμείς ήδη έχουμε ζητήσει παράταση υποβολής των προτάσεων μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2011», τόνισε.
Ο Πρόεδρος των Κάμπινγκ
«Το Πρόγραμμα μας εντάσσει στη νέα εποχή όπου το ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Όμως, τα κονδύλια που προβλέπονται είναι λίγα για την περιφέρειά μας ενώ βλέπουμε ότι επωφελούνται περισσότερο οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του τουρισμού. Θα θέλαμε περισσότερη στήριξη στους επιχειρηματίες μικρότερων καταλυμάτων. Επίσης, ευελπιστούμε ότι δεν θα επαναληφθούν τα κακώς κείμενα προηγούμενων ετών, που παρά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε για να ενταχθούμε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα τελικά μείναμε απ’ έξω», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ Ν. Πιερίας Νίκος Παπαθανασίου.