basikoΣυνάντηση με την Υπουργό Παιδείας είχαν Δήμαρχοι και παράγοντες της εκπαίδευσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και γονέων  σχετικά με τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων. Συνάντηση με τους δημάρχους όλης της χώρας, όπως και της Πιερίας,  έχει για το θέμα χθες Δευτέρα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Έχοντας στα χέρια της ήδη, τις προτάσεις όλων των Διευθυντών Εκπαίδευσης για το ποιες σχολικές μονάδες πρέπει να συγχωνευθούν , η υπουργός Παιδείας  συναντήθηκε,   ύστερα από πρόσκλησή της , με τους Δημάρχους όλης της χώρας, εγκαινιάζοντας έτσι μια πρώτη επαφή , όχι μόνο για τις συγχωνεύσεις των σχολείων αλλά συνολικά για τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις του υπουργείου Παιδείας με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τη μεταφορά μαθητών .

Σ. Χιονίδης: Προτεραιότητα η παιδεία

Ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους σχολίασε το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας πως για το δήμο Κατερίνης προτεραιότητα είναι η παιδεία.  «Θα συμφωνούσαμε αν οι συγχωνεύσεις ωφελούσαν και παιδαγωγικά», τόνισε ο κ. Χιονίδης, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα ασφαλείας όπως ζώνες ασφαλείας και συνοδοί, που εγείρονται στις μετακινήσεις μαθητών. Σε συζητήσεις που είχε αυτό το διάστημα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι στα εξαθέσια σχολεία η κατάσταση είναι καλή, ενώ υπάρχουν απόψεις θετικές και αρνητικές για τα υπόλοιπα και πιθανή υστέρηση τους στο παιδαγωγικό έργο.

Ο κ. Χιονίδης έκανε αναφορά και στη μεταφορά των μαθητών, σημειώνοντας πως «Μέσα στο δήμο Κατερίνης υπάρχουν δύσβατα μέρη, επικίνδυνες διαδρομές, πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτό, να γίνει αναλογιστική μελέτη», είπε προσθέτοντας ότι πρόταση του είναι να γίνει ευρεία διαβούλευση μέχρι τον Ιούνιο.
«Θέλουμε να ακούσουμε τι θα μας πουν οι τοπικές κοινωνίες, οι γονείς. Είμαι αντίθετος στο να αποφασίζει μόνη της η κεντρική διοίκηση για τέτοια θέματα».
Επιπλέον, σημειώθηκε ότι ο δήμος Κατερίνης έχει αρκετά αστικά χωριά, με μικρές αποστάσεις. Άποψη του δημάρχου πάντως είναι ότι πρέπει να κρατηθούν τα σχολεία και ο κόσμος στα χωριά καθώς και να υπάρξει αναρώτηση ως προς την παιδεία που παρέχεται. Ο κ. Χιονίδης ανέφερε η βούληση που φαίνεται πως υπάρχει, οι μεταφορές των μαθητών να γίνονται από τους δήμους, με τα κονδύλια πάντως να είναι σημαντικά μειωμένα.  Υπήρχαν δηλαδή 160 εκατομμύρια που δίνονταν για μεταφορά μαθητών και τώρα θα είναι 120 μαζί με το πρόγραμμα συν-κοινωνία που επιδοτεί τις αστικές μεταφορές.

Αντιδράσεις στον Μακρύγιαλο

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους γονείς του Μακρυγιάλου ο «Καλλικράτης» στην εκπαίδευση που προωθεί  η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς θεωρούν πως σχεδιάζεται η συρρίκνωση του Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου. Εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας – Κολινδρού, ώστε να ζητήσουν τη στήριξη του δήμου για να μην συρρικνωθεί το σχολείο, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασισθεί  από το υπουργείο παιδείας. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και  εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων  του 3ου δημοτικού σχολείου Αιγινίου, οι οποίοι μέχρι την Παρασκευή ήταν ανάστατοι από τις φήμες που κυκλοφόρησαν στην περιοχή ότι ο δήμος σχεδιάζει τη συρρίκνωση του εν λόγω σχολείου. Οι γονείς έλαβαν τη διαβεβαίωση από τον δήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλη Πολύζο πως δεν τίθεται θέμα  συρρίκνωσης του 3ου δημοτικού σχολείου Αιγινίου και θα εξακολουθήσει να λειτουργεί   με μαθητές των Παλιαμπέλων και του  Λιβαδίου.

Ο κ. Πολύζος
Ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος ενημέρωσε γονείς και δημοτικούς συμβούλους για τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με  τους διευθυντές εκπαίδευσης για τα σχολεία, όπου έλαβε διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά μεταβολή στα σχολεία της Βόρειας Πιερίας, εκτός από ορισμένα νηπιαγωγεία που το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί προς όφελος των παιδιών. «Δεν θέλουμε κανένα σχολείο να υποβιβαστεί, αλλά θα πρέπει τα παιδιά να μάθουν γράμματα», τόνισε ο κ. Πολύζος, ξεκαθαρίζοντας πως επίσημη θέση του δήμου για τα σχολεία δεν υπάρχει. «Αν κάποιοι δεν μπορούν να φανούν θετικοί καλά θα κάνουν να μην διχάζουν την κοινωνία. Γυρίζουν τις γειτονιές και λένε πράγματα που δεν υφίστανται. Δεν μπορούν να αναστατώνουν τον κόσμο. Θέλουμε να ενώσουμε τις κοινωνίες και όχι να τις διχάζουμε καθημερινά με διάφορα συμβάντα», είπ
ε ο δήμαρχος.

Ο κ. Λαγδάρης
Ο Επικεφαλής της μειοψηφίας του Δ.Σ. Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Λαγδάρης κατηγόρησε τον δήμαρχο για λάθος χειρισμούς στο συγκεκριμένο  θέμα, λέγοντας πως η διαβούλευση για τις συγχωνεύσεις σχολείων ξεκίνησε εδώ και καιρό και η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είχε καλέσει τους διευθυντές των σχολείων και να συζητήσουν το θέμα, ώστε να γίνει αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Επίσης, ο κ. Λαγδάρης ζήτησε από τον δήμαρχο να μην δεσμευτεί για τίποτα στην υπουργό παιδείας για τα σχολεία της Βόειας Πιερίας, αν πρώτα δεν υπάρξει η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Ο επικεφαλής της ελάσσονος  αντιπολίτευσης κ. Δανιηλίδης είπε πως οι ανησυχίες των γονέων είναι εύλογες, σημειώνοντας πως είναι επικίνδυνο να αποφασίσει για το μέλλον των σχολείων της περιοχής το υπουργείο παιδείας και το ΔΝΤ.

Δ. Δίου – Ολύμπου: Αρνητικοί σε οποιαδήποτε συζήτηση περί συγχωνεύσεων

Αρνητικοί σε οποιαδήποτε συζήτηση περί συγχωνεύσεων εμφανίστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των διευθυντών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων στον δήμο Δίου-Ολύμπου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, στο Λιτόχωρο, με την παρουσία του προϊσταμένου του 2ου γραφείου της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πιερίας.

Για το ίδιο θέμα, συνάντηση έγινε και στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.
Αφορμή για τις συναντήσεις αυτές στάθηκε σχετική επιστολή της υφυπουργού Παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, προς τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου (και ευρύτερα προς τους δημάρχους της Πιερίας και της χώρας), στην οποία επιστολή η υφυπουργός κάνει λόγο για συνενώσεις και ιδρύσεις σχολικών μονάδων.

Ο δήμαρχος κ. Παπαθανασίου

Μιλώντας στην έναρξη της συνάντησης ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, αφού ευχαρίστησε όλους και όλες για την παρουσία τους ξεκαθάρισε ότι ο δήμος θα εφαρμόσει τις αποφάσεις που θα λάβουν οι εκπαιδευτικοί. «Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε με ανθρώπους της εκπαίδευσης και μάλιστα της πρωτοβάθμιας, διότι από σας ξεκινάει το «α» και το «ω». Έτσι κι αλλιώς θα κάναμε μια συνάντηση αλλά η συνάντηση αυτή επιταχύνθηκε από το υπουργείο παιδείας σχετικά με τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν», είπε ο κ. Παπαθανασίου. Και συνέχισε: «Η άποψή μας, ως τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, οι εκπαιδευτικοί γενικά, οι οποίοι ζουν και γνωρίζουν το πρόβλημα. Εμείς, στην ουσία, θα εφαρμόσουμε αυτά τα οποία εσείς θα προτείνετε. Διότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα αλλά και εσείς είστε οι μάχιμοι. Άλλο να κάνεις πολιτική χαρακωμάτων και άλλο να κάνεις πολιτική υψηλής στρατηγικής. Υπάρχει διαφορά μεγάλη», τόνισε. Κλείνοντας δε την τοποθέτησή του σημείωσε: «Με τον προϊστάμενο (του 2ου γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) είχαμε μια συζήτηση προχθές και πήραμε την πρωτοβουλία γι αυτή τη συνάντηση μεταξύ των διευθυντών των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, διότι πιστεύουμε ότι εσείς προφανώς έχετε γίνει οι δέκτες αυτών των οποίων συμβαίνουν μέσα στο σχολικό γίγνεσθαι. Κι εδώ θα αποτυπωθούν κάποιες απόψεις για να δούμε το πώς θα πορευτούμε».

Οι προτάσεις
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μίλησε ο προϊστάμενος κ. Γιργωλάς, η αντιδήμαρχος κ. Τσιμήτρη, η σχολική σύμβουλος κ. Βασίλα, καθώς επίσης και όλοι οι διευθυντές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων εντός των ορίων του δήμου Δίου – Ολύμπου οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Οι περισσότεροι διευθυντές δημοτικών σχολείων ζήτησαν να παραμείνουν οι σχολικές μονάδες όπως έχουν και μάλιστα να παραμείνουν ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει κάμψη παιδιών, καθώς σημείωσαν ότι την ερχόμενη περίοδο αναμένεται είσοδος σημαντικού αριθμού παιδιών από νηπιαγωγεία της περιοχής. Επιπλέον, κάποιοι εξ αυτών προχώρησαν και σε δηλώσεις με αρνητικό περιεχόμενο εναντίον της «φιλοσοφίας» της εγκυκλίου ή άλλοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι σε περίπτωση συγχωνεύσεων «θα ερημώσουν τα χωριά». Ο προϊστάμενος κ. Γιργωλάς κατέγραψε τις απόψεις των διευθυντών σχολικών μονάδων, άφησε όμως να εννοηθεί ότι το υπουργείο παιδείας δεν αποκλείεται ακόμη και να πάρει τις δικές του αποφάσεις και μάλιστα με αυτόματο τρόπο.

Προαγωγές σχολείων
Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη από τον δήμο Δίου – Ολύμπου, προτάθηκε όλες οι σχολικές μονάδες να παραμείνουν ως έχουν ενώ σε πέντε δημοτικά σχολεία προτάθηκε να γίνουν προαγωγές και συγκεκριμένα στο 1ο δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου (από 6θέσιο σε 7θέσιο), στο 2
ο δημοτικό σχολείο Λεπτοκαρυάς (από 6θέσιο σε 7θέσιο), στο σχολείο Καρίτσας (από 8θέσιο σε 9θέσιο), στο σχολείο Νέας Εφέσου (από 6θέσιο σε 7θέσιο) και τέλος στο δημοτικό σχολείο του Πλαταμώνα (από 9θέσιο σε 10θέσιο). Σχετικά με την απόφαση του δήμου Δίου-Ολύμπου, τη Δευτέρα 14/2 ενημερώθηκε ο διευθυντής της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πιερίας κ. Αστέριος Κρίτογλου.