Μακροζωία: Ποια σνακ μπορούν να μας χαρίσουν μέχρι και 3 έξτρα χρόνια ζωής
Μπορεί η γνωστή παροιμία να θέλει τα μήλα να… κάνουν τον γιατρό πέρα, όμως αρκετές έρευνες δείχνουν ότι μόνο δύο χούφτες από ένα άλλο νόστιμο σνακ, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή σας.
Αρκούν δύο χούφτες από το νόστιμο σνακ για να ενισχύσετε τη μακροζωία σας κατά 3 χρόνια
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες εξετάζουν προσεκτικά τη διατροφή των ανθρώπων που ζουν στις «Μπλε Ζώνες», έναν επιλεγμένο αριθμό τοποθεσιών στον κόσμο όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζουν πολύ περισσότερο και πιο υγιείς από τον μέσο όρο.
Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
το νησί της Ικαρίας στην Ελλάδα,
ο νομός Οκινάουα στην Ιαπωνία,
η επαρχία Νουόρο στη Σαρδηνία της Ιταλίας και
η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα.
Σε αυτές τις περιοχές, οι ξηροί καρποί καταναλώνονται ευρέως είτε ως σνακ, είτε ως μέρος ενός κύριου γεύματος, σχεδόν κάθε μέρα -και πιστεύεται ότι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και τη μακροζωία των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη για κάποιους, καθώς τείνουν να είναι υψηλοί τόσο σε λίπη όσο και σε θερμίδες.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ιστότοπος των «Blue zone», οι ξηροί καρποί είναι απίστευτα θρεπτικοί και μπορούν αναμφισβήτητα να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η εύρεση της σωστής ισορροπίας στην κατανάλωση μπορεί ακόμη και να παρατείνει τη ζωή σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε ξηρούς καρπούς.
«Γνωρίζουμε από περισσότερες από 150 διατροφικές έρευνες για τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο ότι οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν τρώνε -και συγκεκριμένα δύο έως τρία χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο», ανέφεραν οι ειδικοί των «Μπλε Ζωνών» στο Instagram.
Ο ιδανικός συνδυασμός ξηρών καρπών για μακροζωία
αμύγδαλα (με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και μαγνήσιο),
φιστίκια (με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β),
κάσιους (με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο),
brazilian nuts (με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, ένα μέταλλο που είναι αποτελεσματικό στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη) και καρύδια (με υψηλή περιεκτικότητα σε α-λινελαϊκό οξύ, το μόνο ω-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε φυτική τροφή).
Όπως εξηγεί το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, οι ξηροί καρποί είναι συχνά πλούσιοι σε λιπαρά -ειδικά τα καρύδια, τα κουκουνάρια και τα μακαντέμια. Ωστόσο, αυτά τα λίπη τείνουν να είναι ακόρεστα:
είτε πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα καρύδια και τα κουκουνάρια
είτε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά στα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα πεκάν και τα φουντούκια.
Τα κάστανα αποτελούν εξαίρεση, καθώς είναι χαμηλότερα σε όλους τους τύπους λιπαρών και υψηλότερα σε αμυλούχους υδατάνθρακες από άλλους ξηρούς καρπούς.
Πηγή:dnews