Μακροζωία: Το φυσικό «φάρμακο» που επιβραδύνει τη γήρανση κατά 15 χρόνια
Πώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να κερδίσετε έως και 15 χρόνια νεότητας.
Η γήρανση αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής – ή μήπως όχι; Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα εστιάζει όλο και περισσότερο στην έννοια της βιολογικής ηλικίας, η οποία δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την αριθμητική ηλικία που γράφει η ταυτότητά μας. Και όπως αποδεικνύει ο Δρ. Eric Verdin, η άσκηση μπορεί να είναι το πιο ισχυρό «φάρμακο» για να επιβραδύνουμε – ή ακόμα και να αντιστρέψουμε – τη διαδικασία της γήρανσης.
Ο Δρ. Verdin είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Buck για την Έρευνα για τη Γήρανση στις ΗΠΑ. Τα τελευταία 10 χρόνια παρακολουθεί στενά την υγεία του μέσω εξετάσεων, βιοδεικτών και φορητών συσκευών (όπως smartwatches), και ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει να μειώσει τη βιολογική του ηλικία κατά 15 χρόνια, παρά το γεγονός ότι είναι 68 ετών.
Πώς μετριέται η βιολογική ηλικία;
Η βιολογική ηλικία υπολογίζεται βάσει δεικτών όπως:
Φλεγμονώδεις παράγοντες στο αίμα
Αρτηριακή πίεση
Επίπεδα χοληστερόλης
Μυϊκή μάζα και φυσική απόδοση
Παρότι δεν υπάρχει παγκόσμια συμφωνία για το πώς μετράται ακριβώς, οι πιο πρόσφατες μέθοδοι προσφέρουν μια αρκετά καλή εκτίμηση της εσωτερικής μας «φθοράς».
Η δύναμη της καθημερινής άσκησης
Ο Δρ. Verdin θεωρεί πως η καθημερινή του φυσική δραστηριότητα είναι ο βασικός λόγος που κατάφερε να αντιστρέψει τη βιολογική του ηλικία. «Σπάνια παίρνω ρεπό από την άσκηση», δηλώνει. «Όταν τυχαίνει, νιώθω αμέσως τη διαφορά».
Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει:
Hot pilates με ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως squats και push-ups.
Cardio ασκήσεις για ενίσχυση καρδιαγγειακού συστήματος.
Άρση βαριών βαρών στο σπίτι, 1 φορά την εβδομάδα.
Μεγάλες βόλτες με ποδήλατο στη φύση, διάρκειας 2-3 ωρών, κάθε εβδομάδα.
Τι λέει η επιστήμη;
Σύμφωνα με μελέτη του 2022 από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, όσοι συνδυάζουν αντίσταση (βάρη) και αερόβια άσκηση έχουν έως και 41% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από χρόνιες ασθένειες.
Μάλιστα, ακόμα και μόνο 150 λεπτά cardio την εβδομάδα σχετίζονται με 32% λιγότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία.
Η φύση ως σύμμαχος
Ο Verdin αξιοποιεί τη φύση γύρω από το Ινστιτούτο Buck, στο Βόρειο Σαν Φρανσίσκο, για τις ποδηλατικές του διαδρομές. Η άσκηση στη φύση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την πνευματική διαύγεια, τη συγκέντρωση και τη διάθεση, πέρα από τα σωματικά οφέλη.
Μυϊκή μάζα και υγιής γήρανση
Η διατήρηση των μυών με την ηλικία είναι κρίσιμη. Όπως εξηγεί η Δρ. Vonda Wright, ορθοπεδικός χειρουργός, η μυϊκή συρρίκνωση ξεκινά από την ηλικία των 30 ετών, επηρεάζοντας την κινητικότητα και την αυτονομία. Η προπόνηση με βάρη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της δύναμης, ισορροπίας και ανεξαρτησίας.
Συμπερασματικά
Ο δρόμος προς τη μακροζωία δεν κρύβεται σε κάποιο μαγικό χάπι. Βρίσκεται στη συνέπεια, την κίνηση, και την καθημερινή φροντίδα του σώματος και του νου.
Η περίπτωση του Δρ. Verdin δεν είναι απλώς εμπνευστική – είναι ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η συστηματική άσκηση.
Αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο και – το κυριότερο – καλύτερα, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε την άσκηση όχι ως αγγαρεία, αλλά ως επένδυση ζωής.
Πηγή:dnews