Μάσκα ύπνου: Τα οφέλη της στην ψυχική υγεία και τις λειτουργίες του εγκεφάλου
Γιατί αποτελεί μια από τις βασικές συστάσεις των επιστημόνων
«Κοιμηθείτε με μάσκα ύπνου», είναι το πρώτο από τα επτά tips για ποιοτικό ύπνο, που συνιστά η Washington Post, στη νέα ανάρτηση το πρακτορείου.
Την ίδια γνώμη έχει και η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έχει αφιερώσει δημοσίευμα, στα οφέλη της μάσκας ύπνου, που στην πραγματικότητα, δεν είναι δεν είναι και τόσο δημοφιλή.
Το σχετικά αμυδρό φως όταν κοιμόμαστε, όπως για παράδειγμα το φως ενός διαδρόμου έξω από το υπνοδωμάτιό μας, μπορεί να έχει «εκπληκτικά βαθιές επιδράσεις, αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς, μειώνοντας τη διάρκεια σημαντικών σταδίων του ύπνου και αυξάνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη» γράφει το post.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Washington Post (@washingtonpost)
Σε επιστημονικό άρθρο του Χάρβαρντ, εξηγείται, ότι όλοι έχουμε έναν εσωτερικό βιολογικό ρυθμιστή, το λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό, που επηρεάζεται κυρίως από το φως.
Η ισχύς του φωτός είναι ο πιο βασικός παράγοντας, μέσω του οποίου καθορίζεται, πότε αισθανόμαστε υπνηλία, κάτι που δεν συμβαίνει τυχαία τη νύχτα.
Η έκθεση στο φως τη νύχτα είτε από οθόνες, είτε από φώτα δρόμου, έχει τη δύναμη να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που είναι καθοριστικής σημασίας για τον ύπνο.
Αυτό όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου αλλά συνδέεται και με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη και υπέρταση. Έρευνες έδειξαν ότι η χρήση μάσκας ύπνου μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση και την εγρήγορση, αν και δεν αλλάζει τη συνολική δομή του ύπνου. Για καλύτερο ύπνο, προτείνεται η μείωση του φωτός τη νύχτα και η χρήση φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Με πληροφορίες από health.harvard.edu και Washington Post
Πηγή:lifo