samarasΦρένο στους υπουργούς που μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση από το Μαξίμου, το οποίο προτάσσει την εκταμίευση των υποδόσεων του καλοκαιριού και επαναφέρει το αίτημα για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

 

Μεταρρυθμιστική στροφή μετά τις φιλολαϊκές κορώνες των τελευταίων ημερών επιχειρεί τώρα το Μαξίμου, βάζοντας φρένο στους υπουργούς που μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση συμφωνηθέντων.

 

“Να ξηλωθούν μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει περίπτωση”, ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που μετέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, αφήνοντας πάντως το περιθώριο στα μέλη της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τομέα τους, οι οποίες ωστόσο δεν θα είναι όπως είπε μείζονες και δεν αλλάζουν το στόχο και τη δέσμευση για εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Αυτή είναι και η γραμμή με την οποία το Μαξίμου επιχειρεί να πείσει τους εταίρους και δανειστές, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις το Σεπτέμβριο.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων αποτελεί συνεπώς προτεραιότητα, ώστε να εκταμιευθούν οι υποδόσεις του καλοκαιριού συνολικού ύψους δύο δισ ευρώ και να ζητηθεί στη συνέχεια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15-20% σε σχέση με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, ποσοστό που σημαίνει μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έως 9 λεπτά ανά λίτρο.

Ως ο “ρεαλιστής” της κυβέρνησης το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει πως εάν αρχίσουν οι εκπτώσεις στην υλοποίηση δεσμεύσεων, η διαπραγμάτευση για τη φορολογία θα ζορίσει, αφήνοντας αιχμές κατά των υπουργείων Υγείας, Ανάπτυξης και Παιδείας, καθώς η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων, η πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και η διαθεσιμότητα αποτελούν υποχρεώσεις από τις οποίες η κυβέρνηση δύσκολα θα ξεφύγει κατά τον επικείμενη επίσκεψη της τρόικας τον Ιούλιο. Προδιαγράφεται ήδη ότι τότε, το Οικονομικών θα αναλάβει ως συνήθως το ρόλο του μεταρρυθμιστή, ενώ οι υπουργοί θα διεκδικούν αλλαγές στον τομέα τους, με το κλασικό μοτίβο της παρ ολίγον εμπλοκής των συζητήσεων να επαναλαμβάνεται όπως στις περισσότερες επισκέψεις των εκπροσώπων των δανειστών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει και τους φόβους του Βερολίνου και των Βρυξελλών πως σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές, ώστε χάρη στα χρήματα που θα αντλήσει να μην χρειάζεται τις δύο υποδόσεις και άρα να μην υποχρεωθεί να προχωρήσει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Διαβεβαιώνει λοιπόν πως νέα έκδοση ομολόγων δεν ακυρώνει την πορεία υλοποίησης του μνημονίου.