Το μπάνιο μετά την προπόνηση βοηθάει τους μυες σου να αναρρώσουν και ενισχύει την ικανότητα του σώματός σου να επανέλθει και να είναι έτοιμο για την επόμενη προπόνηση.

Μία μικρή έρευνα του 2019 που συμμετείχαν εννέα άνθρωποι, έδειξε ότι το κρύο ντους βοηθάει στη μείωση των καρδιακών παλμών γρηγορότερα μετά την προπόνηση, όταν αυτή έχει γίνει σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία.

Γράφει ο Στέλιος Κωστάκης , Γυμναστής , Καλλιθέα

Πολλές άλλες έρευνες συμπεραίνουν πως η βύθιση σε κρύο νερό δεν είναι πιο αποδοτική από την ενεργητική αποθεραπεία (όπως π.χ. 10 λεπτά στατικό ποδήλατο μετά από μία δύσκολη προπόνηση) στη μείωση της φλεγμονής στους μύες μετά από άσκηση αντιστάσεων.

Ζεστό ή κρύο μπάνιο μετά την προπόνηση;
Ένα ζεστό ντους μπορεί να είναι ευχάριστο για τους μύες μετά την προπόνηση, αλλά το κρύο μπάνιο φαίνεται από τις έρευνες ότι υπερτερεί.
Μία έρευνα του 2013 δεν έβγαλε σαφές συμπέρασμα για τη βύθιση σε ζεστό νερό.

Αντίθετα, τα οφέλη από τη βύθιση σε κρύο νερό μετά την προπόνηση φαίνεται να είναι ξεκάθαρα, αν και μπορεί να οδηγήσουν σε μικρότερες προσαρμογές στη μυική δύναμη και μάζα.

Το κρύο μπάνιο μετά την προπόνηση πρέπει να γίνεται σταδιακά. Αφού έχεις χαλαρώσει με διατάσεις και χαμηλής έντασης άσκηση, ξεκίνα με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, προς το τέλος του μπάνιου πέρνα στο κρύο και τελείωσε με αυτό.

Αλλά οφέλη από το μπάνιο μετά την άσκηση
Αποδεικνύεται το μπάνιο αμέσως μετά την άσκηση έχει και κάποια άλλα οφέλη

Διώχνει από το δέρμα τα βακτήρια

Η προπόνηση, ειδικά σε κλειστό περιβάλλον όπως του γυμναστηρίου, μπορεί να προκαλέσει γόνιμο έδαφος στο δέρμα για την ανάπτυξη βακτηρίων. Κάνοντας μπάνιο με σαπούνι, ο ιδρώτας φεύγει μαζί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που μπορούν να ωφελήσουν σε αυτή την ανάπτυξη.

Βοηθά στην αποφυγή φραγμένων πόρων

Όταν προπονείσαι οι πόροι ανοίγουν για να ελευθερωθεί ιδρώτας από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αυτοί οι ίδιοι πόροι μπορεί να κλείσουν από κύτταρα στο δέρμα ή και από τον ίδιο τον ιδρώτα, αν δεν κάνεις μπάνιο αφού έχεις ιδρώσει πάρα πολύ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ακμής.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το μπάνιο με χλιαρό νερό μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αν γίνεται συχνά.

Μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 300 άνθρωποι έδειξε ότι το καθημερινό μπάνιο, που ξεκινάει με ζεστό νερό και τελειώνει με 30-90’’ κρύο νερό, μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα κρυολογήματος.

 

Με ποιο τρόπο να κάνεις μπάνιο μετά την προπόνηση
Αφού τελειώσεις με την άσκηση υψηλής έντασης, κάνε κάτι χαλαρό για 5-10 λεπτά ώστε να πέσουν οι παλμοί σταδιακά.
Αφού πέσουν οι παλμοί, ξεκίνα τις διατάσεις. Αυτό θα βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν.
Ξεκίνα το ντους με χλιαρό νερό, έτσι ώστε να μη σοκάρεις το σώμα σου με την αλλαγή της θερμοκρασίας. Καθώς η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να πέφτει γύρισε το στο κρύο.
Χρησιμοποίησε αντιβακτηριδιακό σαπούνι για να απομακρύνεις τον ιδρώτα από το σώμα σου καθώς οι παλμοί συνεχίζουν να μειώνονται.
Το τελευταίο ενάμιση λεπτό του ντους έχε το νερό όσο πιο κρύο γίνεται και στόχευσε σε μεγάλες μυϊκές ομάδες.
Σκουπίσου καλά με μία καθαρή πετσέτα πριν ντυθείς.

Άλλοι τρόποι για να χαλαρώσεις μετά την άσκηση
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να χαλαρώσει το σώμα μετά την προπόνηση που μπορούν να βοηθήσουν στη γρηγορότερη αποθεραπεία.

Περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο ή άλλες μη στρεσογόνες ασκήσεις

Αφού έχεις ανεβάσει παλμούς, είναι σημαντικό να χαλαρώσεις το σώμα σου πριν πας για μπάνιο και συνεχίσεις τη μέρα σου. 5 με 10 λεπτά χαλαρής άσκησης θα σε βοηθήσουν.

Βύθιση σε παγωμένο νερό

Η βύθιση σε παγωμένο νερό μετά την προπόνηση μπορεί να μειώσει τις μυικές φλεγμονές, να απομακρύνει το γαλακτικό οξύ και να βοηθήσει το σώμα σου να αναρρώσει.

Σύμφωνα με τις έρευνες αυτό δεν είναι καλύτερο από τον παραδοσιακό τρόπο αποθεραπείας, αλλά μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά.

Αύξησε τα ενεργειακά αποθέματα

Θα πρέπει να φας κάτι μέσα σε 45 λεπτά από το τέλος της άσκησης. Το γεύμα θα πρέπει να είναι πλήρες για να βοηθήσει το σώμα σου να αναρρώσει.

Τι να κάνεις αν δεν έχεις χρόνο για ντους
Αν δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο μετά την προπόνηση, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις μέχρι τελικά να καταφέρεις να κάνεις μπάνιο.

Απομάκρυνε τον ιδρώτα με μία στεγνή πετσέτα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή κλειστών πόρων.
Χρησιμοποίησε αντιβακτηριδιακά μωρομάντηλα και στόχευσε σε περιοχές όπου ιδρώνεις πολύ. Βεβαιώσου ότι τα μαντηλάκια προορίζονται για χρήση στο δέρμα.
Άλλαξε ρούχα και εσώρουχα. Βάλε κάτι με χαλαρή εφαρμογή.
Πλύνε τα χέρια σου με αντιβακτηριδιακό σαπούνι.
Καμία από αυτές τις εναλλακτικές δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ντους αλλά μπορεί να βοηθήσει στο να νιώσεις κάποια αναζωογόνηση μέχρι να μπορείς να κάνεις μπάνιο.

Συμπέρασμα

Το μπάνιο μετά την προπόνηση είναι μία διαδικασία σημαντική. Δε σε βοηθάει μόνο στο να είσαι καθαρός αλλά και στην ανάρρωση και τη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα.

Το χλιαρό ή κρύο νερό βοηθάει περισσότερο. Αν θες να βελτιώσεις την αθλητική σου επίδοση και να επιταχύνεις την ανάρρωση, η βύθιση σε παγωμένο νερό μπορεί να είναι καλύτερη από το κρύο ντους.

 

 

 

 

 

 

Στέλιος Κωστάκης , Γυμναστής , Καλλιθέα

 

Πηγή:fmh.gr