της Νένας Μεϊμάρη

Σαν να την βλέπω τώρα να μπαίνει με τον άνδρα της στο περίφημο εστιατόριο Legal Sea Foods στο Newton της Μασαχουσέτης. Πανύψηλη, λυγερή κορμοστασιά, μεγάλη στην ηλικία και με ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπο.

Αναφέρομαι στην Julia Child, γνωστή ως “The French Chef” στην αμερικανική τηλεόραση στις δεκαετίες του ’60 και ’70.

Με το που μπήκε στο Legal Sea Foods διάλεξε έναν αστακό από το νερό και κάθισε. Μεγάλη τύχη εκείνη την ημέρα να βρεθούμε στον ίδιο χώρο με την πασίγνωστη Julia Child και να την δούμε από κοντά.

Για χρόνια την παρακολουθούσα στην τηλεόραση να μαγειρεύει γαλλική κουζίνα και να εξηγεί τεχνικές (en papillote, flambéing, confit, poaching και άλλα).

Γεννήθηκε στην Pasadena της Καλιφόρνια από πλούσια οικογένεια, γι’ αυτό και πήγε στα καλύτερα σχολεία της εποχής της. Μαζί με το γκολφ και το τένις, της άρεσε να πηγαίνει και κυνήγι.

Όταν μετακόμισε στη Γαλλία, το 1948, με τον άνδρα της απέκτησε μεγάλη αγάπη για τη γαλλική κουζίνα και εκεί παρακολούθησε τη σχολή Le Cordon Bleu.Αργότερα δημιούργησε, με δύο άλλες κυρίες, τη σχολή L’Ecole de Trois Gourmandes. Αμέσως μετά εξέδωσε και το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής για την μέση Αμερικανίδα. Στη διάρκεια έγραψε πολλά βιβλία μαγειρικής όπου οι οπαδοί της, μαζί με διάφορα άλλα, έμαθαν και τα αγαπημένα της πιάτα: beef bourguignon, French onion soup, coq au vin.

Δεν την θυμόμαστε, όμως, μόνο για τις νόστιμες συνταγές της. Ο τρόπος που μαγείρευε ήταν πάρα πολύ ασυνήθιστος. Έσπαζε τα κόκαλα του κοτόπουλου με τα χέρια της, έκοβε το κρέας με δύναμη και βλέπαμε το αίμα να πετάγεται, δεν καθάριζε την κουζίνα προσεκτικά.

Η Julia Child ήταν μία rebel σε όλα τα επίπεδα.

Πήρε πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας της και γράφτηκαν πολλά γι’ αυτήν. Πέθανε σε ηλικία 92 χρονών στο Montecito της Καλιφόρνια.

Το 2009, η ταινία Julie and Julia βγήκε στους κινηματογράφους, με την Meryl Streep (Golden Globe Award) και την Amy Adams να εξιστορούν τη ζωή της Julia Child. Το έργο ήταν υποψήφιο για το Academy Award.

ΥΓ. Οι Γάλλοι έχουν πανέμορφες λαϊκές, με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ατέλειωτα τυριά και ποικίλα κρασιά. Θα πρέπει, όμως, να έχει κάποιος ιδιαίτερη συμπάθεια στον τρόπο που αναμειγνύουν όλες αυτές τις πρώτες ύλες. Ντομάτα με crèmefraîche, κοτόπουλο βουτηγμένο σε κρασιά, σαλάτες με αυγό, τυρί, ψάρι, σαλιγκάρια με τηγανητές πατάτες, βούτυρο και crèmefraîche σε μεγάλη ποσότητα.

Αν σας αρέσουν όλα αυτά, θα σας ευχηθώ από καρδιάς Bon Appétit!