Κατά του νέου πτωχευτικού κώδικα που φέρνει η κυβέρνηση, τάσσεται σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζών και σε βάρος της ιδιωτικής περιουσίας.

 

Πτώχευση μισθωτών και νοικοκυριών

«Με το νομοσχέδιο της ΝΔ πτωχεύουν όλοι, όχι μόνο οι επιχειρήσεις όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Θα πτωχεύει ένας μισθωτός και ένα νοικοκυριό όπως μία επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι ο πτωχευμένος χάνει τα πάντα, ό,τι έχει και δεν έχει τη στιγμή που πτωχεύει και από την επόμενη μέρα οφείλει να δίνει ό,τι βγάζει που ξεπερνά τα 600 ευρώ, για περισσότερα από τρία χρόνια», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «δίνει προτεραιότητα στην πτώχευση και στη ρευστοποίηση των περιουσιών των νοικοκυριών για να ικανοποιούνται οι πιστωτές», την στιγμή, μάλιστα, που «λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, τα ευρωπαϊκά κράτη αναστέλλουν οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση».

Η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι «το νομοσχέδιο διαπνέεται από τη σκοπιά των τραπεζών», χωρίς «καμία πρόνοια για τους πολίτες και τα νοικοκυριά», τους οποίους αντιμετωπίζει ως «στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι ως ανθρώπους που βρέθηκαν σε αντικειμενικές δυσκολίες και απέκτησαν πρόβλημα χρεών».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη ότι «η πρόληψη που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει, για να γίνουν ρυθμίσεις, είναι η εξής: μόνο η τράπεζα, αν θέλει, κάνει όποια πρόταση θέλει στον οφειλέτη και του λέει ή θα πάρεις αυτό ή θα πας να πτωχεύσεις».

Η κα Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «πρόκειται για έναν πτωχευτικό κώδικα ο οποίος δεν ακολούθησε τη διαδικασία των κωδίκων, κατά παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών της Βουλής», ενώ σε ό,τι αφορά την «τάχα απαλλαγή» που δίνει η κυβέρνηση από τα χρέη, επισήμανε ότι αυτή «υφίσταται ήδη» και σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Για την πρώτη κατοικία υπογράμμισε ότι «με το νομοσχέδιο της ΝΔ κανένας, ούτε ο πλέον ευάλωτος, δεν διατηρεί την ιδιοκτησία του σπιτιού. Δεν θα υπάρχει πια καμία προστασία της πρώτης κατοικίας για κανέναν» και υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παρέτεινε το νόμο Κατσέλη προσθέτοντας και τα χρέη των νοικοκυριών προς το δημόσιο» και στη συνέχεια έφερε «έναν νέο νόμο ο οποίος προστάτευε επίσης την πρώτη κατοικία».

 

Κατάπτυστο

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι έρχεται ένα νομοσχέδιο -το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο και κατάπτυστο- στο κοινοβούλιο που προκαλεί βίαιη φτωχοποίηση με απρόβλεπτες συνέπειες» και τόνισε ότι «αρπάζει τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών και δρα με ασφάλεια για τους πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες και τα funds».

«Η ΝΔ οφείλει να δώσει και λύσεις και απαντήσεις για τα δεινά τα οποία προκαλεί και νομοθετεί!» ανέφερε η κα Γεροβασίλη, η οποία υποστήριξε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ειδικά για τις προστατευόμενες ομάδες.

Στο ερώτημα κατά πόσο το σημερινό πλαίσιο βασίζεται σε διατάξεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κα Γεροβασίλη απάντησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε την πρώτη κατοικία  σε μια πτωχευμένη χώρα».

Απαντώντας στην κα Γεροβασίλη ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως πρόκειται για έναν νόμο που θα βελτιώσει τη σημερινή άναρχη και εν πολλοί άδικη κατάσταση που επικρατεί, ενώ συμπλήρωσε ότι η νομοθέτηση θα κριθεί στην πορεία και δεν είναι σωστή η λογική της αποδόμησης ενός νόμου προτού καν εφαρμοστεί.

 

Προστατεύεται στο βαθμό που πρέπει

Έκανε λόγο για την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί και τόνισε πως «η πρώτη κατοικία προστατεύεται στον βαθμό που πρέπει να προστατευτεί».

Για τον κίνδυνο να δούμε στην Ελλάδα φαινόμενα αντίστοιχα της Ισπανίας με τις χιλιάδες εξώσεις δήλωσε πως η κυβέρνηση όπως έχει αποδείξει και άλλες φορές, έχει την πολιτική ετοιμότητα και ευθύτητα να υιοθετεί βελτιωτικές προτάσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο.

«Η κυβέρνηση δεν διακατέχεται από την νοοτροπία της απόλυτης αλήθειας. Καταθέτει μια πρόταση που πιστεύει ότι βοηθά μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Προφανώς η κοινωνική μας ευαισθησία απορρίπτει εικόνες τύπου Ισπανίας. Αν υπάρχουν ρεαλιστικές και όχι μικροκομματικές προτάσεις βελτίωσης θα τις υιοθετήσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά» είπε.

 

 

Οι ιδιοκτήτες μετατρέπονται σε ενοικιαστές

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των δικηγορικών συλλόγων με θέμα το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που συζητείται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής.

Μετά τις συναντήσεις η Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία και δεν δίνει  δεύτερη ευκαιρία για τους έντιμους επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση έτσι  οδηγεί σε μαζικές πτωχεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης, αφήνει τους αδύναμους δανειολήπτες βορά  στις τράπεζες.

Μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές του σπιτιού τους. Συναντήθηκα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των δικηγορικών συλλόγων  που συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία για το πτωχευτικό, άκουσα τις διαφωνίες τους με την πρόταση της Κυβέρνησης και ένιωσα την αγωνία τους για το μέλλον.

Ένα μέλλον για το οποίο θα αγωνιστούμε, όπως πάντα, μαζί. Είμαστε η μόνη παράταξη που προστάτευσε πραγματικά την πρώτη κατοικία σε πολύ δύσκολες εποχές.

Είμαστε η μόνη παράταξη που στήριξε και στηρίζει τη μεσαία τάξη. Το Κίνημα Αλλαγής θα παλέψει για να τους  δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Μια ευκαιρία που υπηρετεί και την ανάπτυξη της χώρας, την οικονομική πρόοδο και την κοινωνική συνοχή».

Στην συνάντηση με τους φορείς των επιχειρήσεων μετείχαν: o Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων μετείχαν: Δημήτρης Βερβεσός Πρόεδρος ΔΣΑ,  Γ. Σταματογιάννης Πρόεδρος ΔΣ Πειραιά, Ε. Κουτσόχηνας Πρόεδρος ΔΣ Θεσσαλονίκης.

 

Απόσυρση του κώδικα – απαγόρευση πλειστηριασμών

Την απόσυρση του νέου πτωχευτικού κώδικα ζητάει το ΚΚΕ.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας δεν παίρνει περιθώριο βελτιώσεων τόνισε η Μαρία Κομνηνάκα βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στο «Κανάλι 1».

Σημείωσε ότι «επιβεβαιώνεται η οριστική παύση της προστασίας της πρώτης κατοικίας» και για αυτό το νομοσχέδιο «πρέπει να αποσυρθεί».

Η Μαρία Κομνηνάκα υπογράμμισε ότι πρέπει να προστατευθούν τα λαϊκά στρώματα και το δικαίωμά τους στη λαϊκή στέγη και να απαγορευθούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για τις λαϊκές οικογένειες.

 

 

Σύνθημα για το τελικό πλιάτσικο

«Με τον νέο πτωχευτικό νόμο η Κυβέρνηση δίνει το σύνθημα για το τελικό πλιάτσικο σε σπίτια και επιχειρήσεις. Μέγιστη ειρωνεία ότι την περιουσία των μικρομεσαίων δεν θα την δημεύσουν οι κομμουνιστές, όπως τους έλεγε η Δεξιά, αλλά η ΝΔ στο όνομα φιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων»» επισημαίνει το ΜέΡΑ25.

Η ανακοίνωση της ΠΓ του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:

«Κάνοντας την Κρίση ευκαιρία, η ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα αφού πρώτα λεηλάτησε το Ελληνικό Δημόσιο και συρρίκνωσε τα εισοδήματα των μικρομεσαίων, τώρα προσανατολίζεται στην αρπαγή και της ελάχιστης ιδιωτικής τους περιουσίας.

Κάθε Πτωχευτικός Νόμος είναι ένα εργαλείο στα χέρια των ισχυρών εξουσίας και αναδιανομής περιουσιών. Παρόλα αυτά, σε χώρες που δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε απέραντες Χρεοδουλοπαροικίες, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στους χρεοκοπημένους που, έτσι, επιστρέφουν ευκολότερα στην οικονομική ζωή.

Στην «Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς», όμως, αντί για δεύτερη ευκαιρία σε πτωχευμένους μικρομεσαίους, όπως υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του δίνει το σύνθημα για την τελική επέλαση των αρπακτικών στα σπίτια και τις επιχειρήσεις των θυμάτων της Κρίσης.

Ο νέος νόμος δίνει στους στρατηγικότερους των κακοπληρωτών (δηλαδή στους τραπεζίτες και στους ολιγάρχες οι οποίοι (α) ευθύνονται για την δεκαετή Κρίση και (β) συνεταιρίζονται σήμερα με τα ξένα funds),τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν την περιουσία εκείνων που έφεραν σε κατάσταση γενικευμένης αδυναμίας να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Σήμερα και αύριο, οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 θα αναδείξουν στην Ολομέλεια της Βουλής το τεχνικό σκέλος αυτού του πλιάτσικου αλλά και την γενικότερη σημασία για το μέλλον της χώρας: Τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο οι ιδιωτικές περιουσίες των Ελλήνων μικρομεσαίων θα μεταφερθούν από Έλληνες κυρίως σε ξένους, από τους πολλούς στους λίγους, από ανθρώπους της δουλειάς σε κερδοσκόπους. Και, βέβαια, την μέγιστη ειρωνεία ότι την περιουσία των μικρομεσαίων δεν θα την δημεύσουν οι κομμουνιστές, όπως τους έλεγε η Δεξιά, αλλά η Νέα Δημοκρατία στο όνομα φιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων»».