536 αγώνες στην Α’ Εθνική, 139 γκολ, 10 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 50 εμφανίσεις με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Ο «Στρατηγός» του «τριφυλλιού», το «10άρι» των «πρασίνων», με τις ηγετικές του ικανότητες και τις τρομερές του πάσες, χάρισε άπειρες στιγμές ωραίου ποδοσφαιρικού θεάματος στον φίλαθλο κόσμο. 

Ο Μίμης Δομάζος για μια πορτοκαλάδα και 16 φανέλες, υπέγραψε συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό όταν ήταν δεκαεπτά ετών και για δύο δεκαετίες συνέβαλε σημαντικά στην τρομερή πορεία του αθηναϊκού συλλόγου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μπάλα από το μεσημέρι και το ψεύτικο δελτίο

Ο Μίμης Δομάζος γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942 στο «Μαιευτήριο Έλενα», λίγα μέτρα μακριά από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η μητέρα του, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία ήταν νοσοκόμα στο επάγγελμα και ο πατέρας του από τη Σάμο, υπάλληλος του υγειονομικού. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε λίγα στενά μακριά από τη Λεωφόρο, στις παράγκες της οδού Τσόχα.

Η ζωή μετά τον πόλεμο ήταν πολύ δύσκολη. Στα 10 του, οι γονείς του χώρισαν, ο Μίμης μετακόμισε με τη μητέρα του στο σπίτι της αδελφής της και ο μικρός έκανε δουλειές του «ποδαριού», για να προσφέρει λίγες δραχμές στο νοικοκυριό. Η μοναδική του διέξοδος: το ποδόσφαιρο.

Χωρίς παπούτσια, κλοτσούσε μια πάνινη μπάλα ατελείωτες ώρες στις αλάνες των Αμπελοκήπων. Στα 12 του ήξερε τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει. Ποδοσφαιριστής. Στα 13 του γράφτηκε στην συνοικιακή ομάδα της Άμυνας των Αμπελοκήπων.

Οι ιθύνοντες του συλλόγου, στο δελτίο έγραψαν ότι ήταν 15 χρόνων, για να μπορεί να αγωνιστεί. Πριν από τα 15 δεν επιτρεπόταν να παίζει κανείς στην ανδρική ομάδα ενός συλλόγου. Ο Δομάζος το έκρυψε από τη μητέρα του, για να μην τη στενοχωρήσει. Σύμφωνα με το κλισέ της εποχής το ποδόσφαιρο ήταν μια ασχολία για τους «αλήτες», εννοώντας ότι δεν ήταν κανονικό επάγγελμα και οι αθλητές δεν μπορούσαν να  ζήσουν τον εαυτό τους, πόσο μάλλον την οικογένειά τους.

Στο σχολείο δεν ήταν καλός μαθηττής. Μάλιστα, όταν πήγε στη Σεβαστουπόλειο Τεχνική Σχολή, ο διευθυντής είπε στη μητέρα του να τον κάνει λούστρο, καθώς δεν διάβαζε και είχε κοπεί σε δύο μαθήματα! Ο Δομάζος, απτόητος συνέχισε το ποδόσφαιρο.

Οι «ψαράδες» και η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό για μια πορτοκαλάδα! 

Στις αλάνες και στους χωμάτινους δρόμους των Αμπελοκήπων, ο Δομάζος και οι συμμαθητές του, γέμιζαν τις τσάντες του με πέτρες και αμέσως μετά το σχολείο έφτιαχναν αυτοσχέδια τέρματα για να παίξουν ποδόσφαιρο.

Πολύ συχνά, έρχονταν άνθρωποι μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων, γνωστοί ως «ψαράδες» που σήμερα θα τους λέγαμε σκάουτερς. Πολλοί συνομήλικοι του Δομάζου βρήκαν με αυτόν τον τρόπο ομάδα.

Για τον «Στρατηγό» ήταν  διαφορετικά. Τον εντόπισε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γκλίσοβιτς, που εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο και το πάθος του 15χρόνου τότε Δομάζου.

Για τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό ο Δομάζος πήρε μία πορτοκαλάδα και η Άμυνα Αμπελοκήπων μία νέα ποδοσφαιρική εμφάνιση.

 

 

Το ντεμπούτο του Δομάζου στους «πράσινους» 

Το 1959, ο Δομάζος έπαιξε για πρώτη φορά με τη φανέλα των «πρασίνων». Ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Αντώνης Μηγιάκης, τον έβαλε να παίξει στα «φτερά» του γηπέδου και να φορέσει τη φανέλα με το νούμερο 7.

Στη θέση του εξτρέμ, ο Δομάζος έπαιξε ελάχιστες φορές. Στο παιχνίδι με τον Ιλισσιακό, οι συμπαίχτες του δεν του έδιναν τη μπάλα, εξαιτίας του μικρού της ηλικίας τους. Ο Δομάζος τότε εκνευρισμένος, έφυγε από το γήπεδο στη μέση του αγώνα.

Στο τέταρτο παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό, ο αθηναϊκός σύλλογος αντιμετώπιζε την Προοδευτική. Τότε, ο Μηγιάκης, αποφάσισε να τοποθετήσει τον Δομάζο στο κέντρο. Στη φυσική του θέση. Ο παθιασμένος νεαρός τον αντάμειψε με τον καλύτερο τρόπο. Με μία σέντρα έβαλε ένα γκολ, ενώ μία άλλη ασίστ του κατέληξε σε γκολ. Από εκείνη τη στιγμή, ο Δομάζος είχε τη θέση του μεσοεπιθετικού και τη φανέλα με το νούμερο 10….

Διαβάστε όλο το άρθρο: mixanitouxronou.gr