Με την ονομασία Amtagvi ή lifileucel, το φάρμακο είναι η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία με διηθητικά λεμφοκύτταρα όγκου (TIL) που φτάνει στην αγορά

Η κατηγορία θεραπειών με Τ-κύτταρα, η οποία έχει μεταμορφώσει την αντιμετώπιση ορισμένων καρκίνων του αίματος, έφτασε πλέον και στο πεδίο του συμπαγούς όγκου χάρη στην έγκριση του FDA για μια πρώτη στο είδος της ανοσοθεραπεία που αναπτύχθηκε από την Iovance Biotherapeutics.

Το φάρμακο που ονομάζεται Amtagvi ή lifileucel, είναι η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία με διήθηση όγκου λεμφοκυττάρων (TIL) που βγαίνει στην αγορά. Ο FDA χορήγησε την περασμένη βδομάδα μια ταχεία έγκριση για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα μετά από προηγούμενη θεραπεία με αναστολέα PD-1 – και αναστολέα BRAF εάν ο όγκος φέρει μετάλλαξη BRAF V600.

Η Iovance τιμολογεί την εφάπαξ θεραπεία με κόστος χονδρικής στα 515.000 $ ανά ασθενή, σύμφωνα με τον προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Frederick Vogt.

Η τιμή του φαρμάκου είναι ελαφρώς υψηλότερη από τις υπάρχουσες θεραπείες με κύτταρα CAR-T, οι οποίες κοστίζουν περίπου 500.000 $ ή λιγότερο για ασθενείς με καρκίνο του αίματος, αλλά η Iovance καθόρισε αυτή την τιμή με βάση την αξία του Amtagvi ως του πρώτου φαρμάκου που εγκρίθηκε σε αυτό το πλαίσιο.

Παρόμοια με τις θεραπείες με κύτταρα CAR-T, το Amtagvi παράγεται χρησιμοποιώντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από μεμονωμένους ασθενείς. Τα κύτταρα TIL ενός ασθενούς συλλέγονται από ένα τμήμα του όγκου που έχει αφαιρεθεί και στη συνέχεια επεκτείνονται έξω από το σώμα πριν εγχυθούν ξανά στον ασθενή.

Το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί φυσικά κύτταρα TIL που μπορούν να αναγνωρίσουν βιοδείκτες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και να εξαπολύσουν επίθεση.

Το Amtagvi βασικά ανεφοδιάζει το σώμα με αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τον καρκίνο, καθώς τα φυσικά παραγόμενα αντίστοιχά τους χάνουν τη δύναμή τους με την πάροδο του χρόνου.

Πριν από το Amtagvi, οι θεραπείες CAR-T ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν μόνο ορισμένους καρκίνους του αίματος και αυτές εν μέρει επειδή οι συμπαγείς όγκοι δεν διαθέτουν κατάλληλους βιοδείκτες στην κυτταρική επιφάνεια για να στοχεύσουν τα κύτταρα CAR-T.

Μια θεραπεία TIL λύνει αυτό το πρόβλημα, επειδή τα κύτταρα TIL είναι φυσικά συνδεδεμένα για να αναγνωρίζουν καρκινικούς βιοδείκτες.

Σε μια μελέτη ενός σκέλους, το Amtagvi στο πλέον συνιστώμενο εύρος δοσολογίας συρρίκνωσε τους όγκους στο 31,5% των 73 ασθενών που είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία κατά της PD-1.

Μετά από 18,6 μήνες παρακολούθησης, το 43,5% των ατόμων που ανταποκρίθηκαν διατήρησαν όγκους σε ύφεση για περισσότερο από ένα χρόνο.

Σε μια υποστηρικτική συγκεντρωτική ανάλυση αποτελεσματικότητας που περιλάμβανε 153 ασθενείς, το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης ήταν παρόμοιο στο 31,4%.

Επιπλέον, το 56,3% των συμμετεχόντων διατήρησαν ανθεκτικότητα για ένα έτος.

Αν και δεν περιλαμβάνεται στην τρέχουσα ετικέτα, μια πρόσφατη ενημέρωση της συγκεντρωτικής ανάλυσης έδειξε ότι οι ασθενείς έζησαν κατά μέσο όρο 13,9 μήνες, ενώ σχεδόν οι μισοί ασθενείς επιβίωσαν για τέσσερα χρόνια.

Παρά την πρωτοποριακή φύση του, το Amtagvi δεν είναι τέλειο
Για αρχή, είναι φτιαγμένο με κύτταρα TIL από τον όγκο του ίδιου του ασθενούς, οι ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή εκείνοι που δεν έχουν αρκετούς ιστούς όγκου δεν θα είναι κατάλληλοι για τη θεραπεία.

Δεύτερον, το φάρμακο φέρει μια προειδοποίηση στις οδηγίες χρήσης για θανάτους που σχετίζονται με τη θεραπεία, για παρατεταμένη σοβαρή κυτταροπενία, για σοβαρή λοίμωξη και για καρδιοπνευμονική και νεφρική δυσλειτουργία.

Ως εκ τούτου, το φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε καθορισμένα κέντρα θεραπείας σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Και η εγκεκριμένη από τον FDA ετικέτα του φαρμάκου απαιτεί να παρακολουθούνται οι ασθενείς για παρενέργειες σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να είναι διαθέσιμοι ειδικοί γιατροί.

Ωστόσο, η προειδοποίηση του Amtagvi είναι καλύτερη από τα ισχύοντα CAR-T. Για παράδειγμα, η θεραπεία δεν ελέγχεται για την ασφάλειά της με εντολή του FDA, γνωστή ως αξιολόγηση κινδύνου και στρατηγικές μετριασμού.

Το φάρμακο επίσης δεν συνοδεύεται από προειδοποιήσεις για το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης ή για την αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση, που και οι δύο είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές των θεραπειών με κύτταρα CAR-T.

Η Iovance προς το παρόν θα διαθέτει 30 καθορισμένα κέντρα έτοιμα για τη θεραπεία ασθενών κατά την κυκλοφορία του φαρμάκου και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανοίξει περισσότερα από 50 κέντρα σε περίπου 100 ημέρες, δήλωσε ο εμπορικός επικεφαλής της Iovance, Jim Ziegler.

Ωστόσο, το Amtagvi μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να παρασκευαστεί.

Προς το παρόν, η Iovance αναμένει ότι ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της παραγωγής – από τον ιστό του όγκου που φτάνει στις εγκαταστάσεις παραγωγής έως την κυκλοφορία του τελικού προϊόντος θα είναι 34 ημέρες, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος για την αποστολή.

Ο μεγάλος χρόνος αναμονής μπορεί να είναι πρόβλημα για ορισμένους ασθενείς.

Η συγκεντρωτική ανάλυση αποτελεσματικότητας του φαρμάκου περιλάμβανε αρχικά 189 ασθενείς, αλλά οι 33 δεν έλαβαν το φάρμακο για λόγους όπως η αποτυχία παραγωγής του προϊόντος για οκτώ ασθενείς και η εξέλιξη της νόσου ή ο θάνατος για 11 ασθενείς.

Αρκετές άλλες θεραπείες TIL βρίσκονται επί του παρόντος στα σκαριά, με πολλές να στοχεύουν και στο μελάνωμα. Θεωρητικά, ωστόσο, τα TILs έχουν τη δυνατότητα να δράσουν εναντίον ενός ευρέος φάσματος συμπαγών όγκων.

Ενώ μεγάλο μέρος της εργασίας για τα TIL συνεχίζεται σε ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα, αρκετές εταιρείες, όπως η Turnstone Biologics, η Lyell και η Instil Bio δοκιμάζουν TIL δεύτερης γενιάς σε στόχους όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών.

Η Iovance μελετά τις θεραπείες της στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και στο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου.

 

Πηγή:dnews.gr