Γιατί δεν πρέπει να στεγνώνουμε τα ρούχα στο καλοριφέρ

Καθώς προχωρά ο χειμώνας, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να στεγνώνουν τα ρούχα τους μέσα στο σπίτι και συχνά πάνω στα καλοριφέρ. Ωστόσο οι ειδικοί στη θέρμανση προειδοποιούν ότι αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.

«Μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση για όσους από εμάς δεν διαθέτουν στεγνωτήριο, αλλά η χρήση του καλοριφέρ για να στεγνώσουμε τα βρεγμένα ρούχα ενέχει ορισμένους κινδύνους για την υγεία», δήλωσε η κυρία Nancy Emery, ειδική σε ζητήματα θέρμανσης από την βρετανική εταιρεία Only Radiators.

Όπως εξήγησε, το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα βρεγμένα ρούχα εμποδίζουν την κυκλοφορία του ζεστού αέρα και έτσι αυξάνεται η υγροποίησή του. Αυτό έχει ως επακόλουθο να αυξάνεται πολύ η υγρασία στο δωμάτιο.

Την κατάσταση επιτείνει το γεγονός ότι καθώς τα ρούχα στεγνώνουν στο καλοριφέρ, απελευθερώνουν πρόσθετη υγρασία στον αέρα.

Υπολογίζεται ότι έως και το 87% των ενηλίκων στεγνώνουν τα ρούχα τους εντός του σπιτιού τον χειμώνα. Κάθε πλύση, όμως, περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό, τα οποία διαχέονται στο δωμάτιο, αναφέρει ο Dr. David Denning, ομότιμος καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στο πανεπιστήμιο και ιδρυτής της Παγκόσμιας Δράσης για τις Μυκητιασικές Λοιμώξεις (GAFFI).

Η αυξημένη υγρασία μεταφέρεται με τα ρεύματα του αέρα έως την πρώτη ψυχρή επιφάνεια του σπιτιού. Εκεί συσσωρεύεται, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη μούχλας.

Η μούχλα που αναπτύσσεται στους τοίχους, τα έπιπλα ή οπουδήποτε στο σπίτι, μπορεί να βλάψει την υγεία. Κατ’ αρχάς μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο και βήχα. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι συνάχι, δερματικός ερεθισμός και κοκκίνισμα των ματιών.

Η ασπεργίλλωση

Ο πιο σοβαρός κίνδυνος, όμως, είναι να πρόκειται για σπόρια του ασπέργιλλου – ενός μύκητα ο οποίος μπορεί με την εισπνοή να εισβάλλει στους πνεύμονες, προκαλώντας τους βλάβες. Η ασπεργίλλωση εκδηλώνεται με συμπτώματα γρίπης και ακραία κόπωση.

Μελέτες έχουν δείξει πως όταν στεγνώνουμε τα ρούχα πάνω στο καλοριφέρ αυξάνονται τα επίπεδα της υγρασίας στο σπίτι έως 30%. Αυτό ευνοεί ιδιαιτέρως την ανάπτυξη του ασπέργιλλου (aspergillus fumigates), αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Οι περισσότεροι από εμάς είτε έχουμε ανοσία στα σπόρια του ασπέργιλλου, είτε υγιές ανοσοποιητικό το οποίο τα καταπολεμά. Οι ασθενείς με άσθμα, όμως, καθώς και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ασπεργίλλωση των πνευμόνων. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να προκαλέσει ανήκεστες και μερικές φορές μοιραίες βλάβες στους πνεύμονες.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό έχουν, ενδεικτικά, οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, οι ασθενείς με AIDS κ.λπ.

Η μούχλα που συσσωρεύεται στο σπίτι μπορεί επίσης να προκαλέσει παροξύνσεις αναπνευστικών προβλημάτων, όπως το αλλεργικό άσθμα.

Εάν, λοιπόν, δεν έχετε άλλη λύση παρά να απλώσετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι, να το κάνετε σε ένα δωμάτιο που αερίζεται καλά, συνιστά ο Dr. Denning. Και οπωσδήποτε μακριά από το υπνοδωμάτιό σας και το σαλόνι, προσθέτει.

 

Πηγή:typosthes.gr