Ο ξηρός καρπός με περισσότερη πρωτεΐνη ακόμα και από τα αυγά
Ένα μεσαίου μεγέθους αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ μια μερίδα 30 γραμμαρίων αμυγδάλων (περίπου 20 κομμάτια) αποδίδει περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Τα αυγά αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για όσους επιδιώκουν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης, είτε στο πλαίσιο μυϊκής ενδυνάμωσης είτε με στόχο την απώλεια βάρους.
Ωστόσο, υπάρχει και μια ιδιαίτερα θρεπτική εναλλακτική από τον κόσμο των ξηρών καρπών: τα αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν ακόμη περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά.

Πολλές θερμιδικά ενισχυμένες διατροφές, που απευθύνονται κυρίως σε αθλητές ή άτομα που γυμνάζονται εντατικά, ενθαρρύνουν την κατανάλωση αυγών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη.
Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό και σε διατροφικά προγράμματα απώλειας βάρους, καθώς συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιορίζοντας έτσι την επιθυμία για ενδιάμεσα γεύματα.
Εκτός από αυτό, προσφέρει και πλήθος άλλων ωφελειών για τον οργανισμό.
Αν, παρ’ όλα αυτά, δεν προτιμάτε τα αυγά, τα αμύγδαλα αποτελούν μια εξαιρετική και θρεπτική εναλλακτική λύση.
Τα αμύγδαλα συστήνονται συχνά για την ενίσχυση της μυϊκής ανάπτυξης, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και παρέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την απόδοση και την αποκατάσταση μετά την άσκηση.
Ένα μεσαίου μεγέθους αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ μια μερίδα 30 γραμμαρίων αμυγδάλων (περίπου 20 κομμάτια) αποδίδει περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Επιπλέον, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια πιο ολοκληρωμένη διατροφική επιλογή για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους και τη σωματική τους απόδοση.
Η υψηλή περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε πρωτεΐνη τα καθιστά απαραίτητα για όσους αθλούνται τακτικά. Εκτός από τη συμβολή τους στην αποκατάσταση των μυών, ο μοναδικός συνδυασμός θρεπτικών συστατικών τους βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ενέργειας και στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από την έντονη άσκηση.
Αμύγδαλα: Ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες και οφέλη για την υγεία
Η Δρ. Sarah Berry, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο King’s College London και επικεφαλής επιστημονικής ομάδας στη Zoe, έχει επισημάνει τη σημασία των αμυγδάλων ως υγιεινή επιλογή για σνακ.
Παρόλο που ένα ισορροπημένο γεύμα είναι σημαντικό για τη συνολική υγεία, τα οφέλη του συχνά αναιρούνται όταν καταναλώνονται ανθυγιεινά σνακ, όπως πατατάκια ή μπισκότα.
Η αντικατάστασή τους με πιο θρεπτικές επιλογές, όπως τα αμύγδαλα – τα οποία είναι πλούσια σε υγιείς φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά – μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της διατροφής και της υγείας μας συνολικά.
Παρότι τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε λιπαρά, περιέχουν υγιείς φυτικές ίνες και λιπαρά που δεν απορροφώνται με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα λιπαρά τρόφιμα.
Η Δρ. Berry εξηγεί: «Γνωρίζουμε από τις έρευνες που έχω διεξάγει ότι όταν καταναλώνετε αμύγδαλα, περίπου το 30% των θερμίδων αποβάλλεται μέσω των κοπράνων λόγω της μοναδικής δομής τους. Έτσι, είναι ένα εξαιρετικά χορταστικό σνακ».
Ο καθηγητής Tim Spector, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College London, επισήμανε επίσης τις αρνητικές συνέπειες των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) στη διατροφή μας.
Τα τρόφιμα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία περιέχουν συνήθως πέντε ή περισσότερα συστατικά που δεν χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στη μαγειρική, όπως γλυκαντικά, χρωστικές, συντηρητικά και γαλακτωματοποιητές.
«Το ποσοστό των ανθρώπων με αυξημένη περιφέρεια μέσης έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι ένας από τους βασικούς λόγους.
Αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν στην υπερκατανάλωση και την αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ υπάρχει έλλειψη κυβερνητικών μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσής τους», ανέφερε.
Πέρα από τη συμβολή τους στη διατροφή των αθλητών, τα αμύγδαλα προσφέρουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχουν βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Όσον αφορά τη διαχείριση του βάρους, ο συνδυασμός πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών στα αμύγδαλα βοηθά στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής.
Πηγή:dnews