Παρουσίαση βιβλίου στο πλαίσιο των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ

Το νέο βιβλίο της Νένας Μεϊμάρη με τίτλο «Αναμνήσεις» παρουσιάστηκε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στην Αστική Σχολή, στο πλαίσιο των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ. Μέσα από διαδραστικούς τρόπους και με παράλληλη αφήγηση, υπό τους ήχους σαξοφώνου και πιάνου και με την παρουσίαση ενός δρώμενου χορού από μια μικρή μπαλαρίνα, το κοινό είχε την ευκαιρία να γίνει κοινωνός της συναρπαστικής ζωής της Νένας Μεϊμάρη.

Την επιμέλεια της παρουσίασης είχε η Μαρία Βούλγαρη, στον συντονισμό ήταν η Ευτυχία Χρυσικού, ενώ την επιμέλεια της μουσικής «υπέγραψαν» ο Ιβάν Ναβροζίδης και η Κατερίνα Ελενίδη. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠΠ κ. Γιάννης Νταντάμης. 

Μέσα από τις αναμνήσεις, η Νένα Μεϊμάρη επιδιώκει να επικοινωνήσει το πραγματικό νόημα της ζωής. «“Ήταν οι καλύτεροι καιροί ήταν τα χειρότερα χρόνια” είπε ο Charles Dickens. Τη ζωή μας περιέγραψε με ακρίβεια ο συγγραφέας. Τη ζωή μου όπως εγώ την είδα και την έζησα» συνοψίζει η συγγραφέας. Όπως επισημαίνει η ίδια η συγγραφέας: «Τελικά δεν την καταλαβαίνω τη ζωή. Εκεί που πάω να την καταλάβω, γλιστράει και μου ξεφεύγει. Κάτι συμβαίνει στη ζωή μου και χάνομαι. Αναγκάζομαι ν’ αρχίσω από την αρχή».

Το βιβλίο είναι η αυτοβιογραφία της Νένας Μεϊμάρη. Διαχειρίζεται τη ζωή της αρχίζοντας από την Κατερίνη τη δεκαετία του ’60 και του ’70, συνεχίζοντας τα επόμενα 30 χρόνια στη Βοστώνη των Η.Π.Α. και επιστρέφοντας πίσω στη σημερινή Κατερίνη, όπου και ζει τα τελευταία 20 χρόνια. Μέσα από τις αναμνήσεις της, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με τη συγκεκριμένη εποχή, με τις τάσεις, τις αξίες και τις προκλήσεις των καιρών. 

Πρωταγωνιστής το βιβλίο της Νένας Μεϊμάρη, πέρα από την ίδια, και ο αείμνηστος σύζυγός της Ιγνάτιος Μεϊμάρης, διακεκριμένος επιστήμονας με διεθνή σταδιοδρομία, ένας άνθρωπος με ευγένεια, ήθος, όραμα και κοινωνική ευαισθησία. Με το σύζυγό της που έφυγε από τη ζωή, η κ. Μεϊμάρη είχαν ιδρύσει το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής & Οικονομικής Ανάπτυξης. Επίσης, είχαν φροντίσει να ενισχύσουν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης. Και για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Κατερίνης έλαβε την πρωτοβουλία και μέσω του ΟΠΑΠΠ, μετονόμασε σε «Αίθουσα Ιγνάτιος Μεϊμάρης» το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Νένα Μεϊμάρη γεννήθηκε στην Κατερίνη. Μετά την αποφοίτησή της από το Γυμνάσιο, μετακόμισε στη Βοστώνη για σπουδές. Τελείωσε Γαλλική Λογοτεχνία στο Emmanuel College, και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Boston College με μεταπτυχιακό στη Γαλλική Λογοτεχνία. Από το UMass BOSTON αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στη Διδασκαλία της Αγγλικής ως δεύτερης γλώσσας. Έχει πάρει υποτροφίες για σπουδές στη Γαλλία και στην Ιαπωνία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια για 22 χρόνια σε δημόσια σχολεία της Βοστώνης. Της αρέσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, να διαβάζει και να ακούει μουσική, ιδιαίτερα Jazz. Το 2003 επέστρεψε στην Κατερίνη, όπου ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Μετά που έμεινε χήρα, έγραψε το βιβλίο «Σου γράφω γιατί υπάρχεις» από τις εκδόσεις Μάτι και δημιούργησε το blog «Είμαι Χήρα – Έχω φωνή» (Πηγή: «Εκδόσεις Οξύνοια», 2023).

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό της παρουσίασης όπως αποτυπώθηκε μέσα από το φακό του Παναγιώτη Φτάρα