Οι τροφές που μας χαρίζουν τέλειο φυσικό μαύρισμα
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και όλοι κατά τη διάρκεια του, επιθυμούμε μια χρυσαφένια, «φιλημένη» από τον ήλιο επιδερμίδα.
Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε μέσω της διατροφής αυτή τη διαδικασία, παρέχοντας στον οργανισμό τις κατάλληλες τροφές, χωρίς να καταφεύγουμε σε υπερβολές και να καθόμαστε με τις ώρες κάτω από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία.
Οι σύμμαχοι μας για τέλειο φυσικό μαύρισμα και την προστασία του δέρματος είναι:
Καρότα
Είναι υψηλά σε περιεκτικότητά σε νερό και σε β-καροτένιο, επομένως αποτελούν ιδανική τροφή τόσο για την ενυδάτωση του δέρματος όσο και για την απόκτηση χρυσαφένιας επιδερμίδας.
Πολύχρωμες πιπεριές
Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου και επομένως στην ανάπλαση του δέρματος, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, β-καροτένιο και φυλλικό οξύ.
Αβγά
Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης και της βιταμίνης Β2, η οποία αποτελεί άριστο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα και προστατεύει τους ιστούς του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα. Τέλος είναι καλή πηγή της βιταμίνης Β5, η οποία ελαττώνει τις φλεγμονές που προκαλούνται στην επιδερμίδα από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Βερίκοκα
Είναι πλούσια σε β-καροτένιο και λυκοπένιο. Βοηθούν τόσο στην ενίσχυση του μαυρίσματος όσο και στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και του δέρματος.
Ροδάκινα
Εκτός από καροτινοειδή, περιέχουν και φλαβονοειδή, που ευνοούν το μαύρισμα. Τα ροδάκινα με κίτρινο χρώμα είναι λιγότερο νόστιμα από τα λευκόσαρκα αλλά προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το δέρμα.
Όσπρια, ξηροί καρποί, σουσάμι
Τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης στο σώμα. Η ουσία που τους προσδίδει αυτή την ιδιότητα είναι η τυροσίνη, που μπορούμε να βρούμε και στο σουσάμι.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει τη διαδικασία της οξείδωσης και του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.
Σκούρα πράσινα λαχανικά
Το μπρόκολο, το σπανάκι και το σπαράγγι είναι τα κυριότερα λαχανικά που βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης.
Ακτινίδια & λεμόνια
Αποτελούν σημαντικότατη πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών και να επαναδομούν το κολλαγόνο.
Ψάρια και Θαλασσινά
Είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β2 και Ε η οποία ανήκει στα ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Γάλα και τυριά
Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και Β2. Βέβαια καλό είναι να προτιμούνται τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12 η οποία εξασφαλίζει μεταξύ άλλων την αναγέννηση και τη μακροβιότητα των επιδερμικών κυττάρων, ενώ διεγείρει και την παραγωγή της μελανίνης.
Πηγή: in.gr