Κίνηση κατά των επιπτώσεων του φαγητού στο περιβάλλον

Η πόλη του Harleem στην Ολλανδία πρόκειται να απαγορεύσει τις περισσότερες διαφημίσεις κρέατος στους δημόσιους χώρους λόγω των επιπτώσεων του φαγητού στο περιβάλλον.

Η απαγόρευση θα επιβληθεί το 2024 και έτσι η ολλανδική πόλη θα γίνει η πρώτη παγκοσμίως που προχωρά σε μία τέτοια κίνηση.

Η πρόταση που συνέταξε το GroenLinks, το κόμμα των πρασίνων, βρήκε αντιστάσεις από τους επαγγελματίες της βιομηχανίας κρέατος με ορισμένους να το κατηγορούν ότι καταπνίγει την ελευθερία του λόγου.

Ο ΟΗΕ λέει ότι τα ζώα παράγουν περισσότερο από το 14% όλων των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου.

«Το κρέας είναι πολύ επιβλαβές για το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να λέμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει μια κλιματική κρίση και να τους ενθαρρύνουμε να αγοράζουν προϊόντα που αποτελούν μέρος της», δήλωσε στην εφημερίδα Trouw ο Ziggy Klazes, σύμβουλος του GroenLinks, που συνέταξε την πρόταση.

Η κυβέρνηση της πόλης των 160.000 κατοίκων λέει ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν το κρέας που παράγεται με βιώσιμο τρόπο θα συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη απαγόρευση.

Την πρόταση υποστήριξαν και βουλευτές του κόμματος Χριστιανοδημοκρατική Πρόκληση.

Ωστόσο, η αντίδραση από τη βιομηχανία κρέατος ήταν άμεση.

«Οι αρχές το παρατραβάνε για να πουν στους ανθρώπους τι είναι καλύτερο για αυτούς», δήλωσε εκπρόσωπος του Κεντρικού Οργανισμού για τον Τομέα Κρέατος.

Το δεξιό κόμμα BVNL χαρακτήρισε την κίνηση ως «απαράδεκτη παραβίαση της επιχειρηματικής ελευθερίας» και είπε ότι «θα είναι μοιραίο για τους χοιροτρόφους».

«Η απαγόρευση διαφημίσεων λόγω πολιτικών κινήτρων είναι σχεδόν δικτατορική», δήλωσε ο σύμβουλος του Haarlem BVNL, Joey Rademaker.

Ο Herman Bröring, καθηγητής νομικής από το Πανεπιστήμιο του Groningen, είπε ότι η απαγόρευση μπορεί να παραβιάσει την ελευθερία της έκφρασης και να οδηγήσει σε κινητοποιήσεις από χονδρεμπόρους.

Σημειώνεται ωστόσο ότι περίπου το 95% των πολιτών της Ολλανδίας τρώνε κρέας, αλλά περισσότεροι από τους μισούς όχι σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας.

Το βοδινό κρέας παράγει τις περισσότερες εκπομπές αερίων ρύπων, μεταξύ των οποίων και το μεθάνιο. Το αρνί έχει το επόμενο υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με τις εκπομπές να είναι 50% λιγότερες από το βοδινό.

 

 

 

Με πληροφορίες του BBC

Πηγή:lifo.gr