Είναι ξενοδόχος στο Λιτόχωρο με background προγραμματιστή και η αγάπη του για τον Όλυμπο τον ώθησε να αξιοποιήσει τις δεξιότητές του στην πληροφορική και να δημιουργήσει ένα χρήσιμο εργαλείο για ορειβάτες, αναρριχητές και γενικότερα λάτρεις του βουνού των Θεών.

Κάπως έτσι ο 35χρονος Κλεομένης Κάκκαλος δημιούργησε το Olympus Companion, τον… σύντροφο του Ολύμπου, μια εφαρμογή για smartphone, η οποία λειτουργεί ακόμα και όταν το κινητό δεν έχει σήμα πάνω στο βουνό, δίνοντας στον χρήστη ανά πάσα στιγμή τη θέση του πάνω στον χάρτη που διαθέτει το app, το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, αλλά και το υψόμετρό του.

Για τη λειτουργία του το Olympus Companion δεν χρειάζεται internet ή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, καθώς αξιοποιεί το GPS του κινητού, λαμβάνοντας σήμα απευθείας από τους δορυφόρους. «Δεν χρειάζεται απολύτως τίποτα, μόνο… ουρανό» λέει χαρακτηριστικά ο Κλεομένης Κάκκαλος.

Με τον τρόπο αυτό ο χρήστης της εφαρμογής είναι σε θέση να βλέπει το στίγμα του στην τρισδιάστατη απεικόνιση του Ολύμπου, γνωρίζοντας παράλληλα την κατεύθυνσή του, μέσω της πυξίδας του κινητού του την οποία αξιοποιεί το app, ενώ ελέγχει πάνω στον χάρτη τις αποστάσεις ανάμεσα στο σημείο όπου βρίσκεται και το σημείο όπου θέλει να φτάσει.

Στην εφαρμογή περιλαμβάνονται τα βασικότερα μονοπάτια του βουνού, κάποια από τα οποία ο Κλεομένης τα περπάτησε για να κάνει επιτόπια αυτοψία, αλλά και πληροφορίες για τα καταφύγια, τις κορυφές, καταλύματα στο Λιτόχωρο και άλλα σημεία ενδιαφέροντος του Ολύμπου. Το Olympus Companion καλύπτει τη μεριά του Ολύμπου που βρίσκεται στην Πιερία.

Η χρησιμότητα της εφαρμογής αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υπήρξαν περιστατικά τουριστών που χάθηκαν στον Όλυμπο για λίγη ώρα και κατάφεραν να βρουν τον δρόμο τους χρησιμοποιώντας το app που είχαν κατεβάσει στο κινητό τους.

Όταν υπάρχει σύνδεση με το internet το Olympus Companion μπορεί να προσφέρει και άλλες, επιπλέον υπηρεσίες, όπως η πρόγνωση καιρού, ενώ, όπου υπάρχει κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ο χρήστης μπορεί να στείλει και μήνυμα SOS, αλλά και SMS με το γεωγραφικό του στίγμα, για να ενημερωθούν οι αρχές.

Διαβάστε τη συνέχεια στο voria.gr

\