Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΝΤΕΣ

Χωρίς ένα σχήμα οργάνωσης παραμένουν οι αγρότες – παραγωγοί στον Κολινδρό, αν και στη περιοχή καλλιεργούνται εκατοντάδες στρέμματα ποιοτικών φρούτων, όπως τα περίφημα κεράσια.

Το άσχημο παρελθόν με τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, η έλλειψη πνεύματος συνεργασίας, καθώς ο,τιδήποτε συλλογικό το αντιμετωπίζει ο κόσμος με επιφύλαξη, έχει ως αποτέλεσμα μια κατεξοχήν  αγροτική περιοχή της Πιερίας να παραμένει χωρίς ομαδικό σχήμα στον πρωτογενή  τομέα.

Εδώ και λίγο καιρό, όμως, γίνεται προσπάθεια για τη σύσταση  μιας νέας ομάδας παραγωγών, ώστε να υπάρξει οργάνωση για να αποκομίσουν οι αγρότες – παραγωγοί τα οφέλη που τους δίνει η πολιτεία όταν δραστηριοποιούνται μέσα από συλλογικά όργανα.

Για το σκοπό αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής 27/01, στο δημαρχείο του Κολινδρού έγινε λαϊκή συνέλευση των αγροτών, για να αποφασίσουν από κοινού τη  σύσταση Ομάδας Παραγωγών. Εκεί ο Πρόεδρος της “Euroagro” Απόστολος Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος της ΝΕΟΚΟΠΑ Κολινδρού Βασίλης Ιωάννου απηυθύναν  έκκληση για συνεργασία στο νέο σχήμα και την επίτευξη κοινών στόχων, καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, υψηλό κόστος παραγωγής και μεμονωμένα δύσκολα ο κάθε αγρότης μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Τα οφέλη των Ομάδων Παραγωγών

Μία ομάδα δεν παράγει απλώς προϊόν, αλλά γίνεται διαμορφωτής τιμών, διαθέτει ποσότητα για να μπορεί  να εξάγει και γενικότερα μπορεί να πετύχει  οικονομίες κλίμακος, τόνισαν οι διοργανωτές της Γενικής Συνέλευσης, εξηγώντας τα  οφέλη που θα αποκομίσει ένας αγρότης συμμετέχοντας σε ένα τέτοιο ομαδικό όργανο.

Ειδικότερα, η ομάδα παραγωγών είναι ένα συλλογικό σχήμα το οποίο συστήνεται από αγρότες ή κτηνοτρόφους που έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν για να πετύχουν κοινούς στόχους.

Για την αναγνώριση της Ομάδας Παραγωγών, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός παραγωγών περιορίζεται σε πέντε άτομα – φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του παραγωγού και είναι μέλη (εταίροι, μέτοχοι, κλπ) του νομικού προσώπου που αιτείται την αναγνώριση.

Οι στόχοι του συλλογικού σχήματος μπορεί να είναι:

  • Η δημιουργία οικονομιών κλίμακας στην προμήθεια εισροών και υπηρεσιών
  • Η αποδοτικότερη κοινή αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων παραγωγής
  • Η πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες
  • Η συγκέντρωση της προσφοράς των γεωργικών πρώτων υλών για αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης (με όρους ποσότητας, ποιότητας, χρονικής κλιμάκωσης, κλπ) έναντι επιχειρήσεων του επόμενου κρίκου της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • Η παραγωγή πρώτης ύλης βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών που θέτουν οι αγοραστές στα πλαίσια συμβολαίων
  • Η λειτουργία κοινής υποδομής για συσκευασία/ τυποποίηση/ επεξεργασία πρώτης ύλης και προώθηση/πώληση αυτής στο χονδρεμπόριο ή στο λιανεμπόριο στην Ελλάδα ή σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού.
  • Έχουν αυξημένο ποσοστό επιδότησης, σε διάφορα προγράμματα.
  • Στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι μέλη νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραμμένων στο ΕΜΑΣ, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

Οι Ομάδες Παραγωγών εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ), το οποίο τηρείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η… καχυποψία

Το  συνεταιρίζεσθαι στη χώρα μας δημιουργούσε καχυποψία μεταξύ των αγροτών, ακόμη και σε νέους ανθρώπους, που έχουν στο μυαλό τους αποτυχημένες απόπειρες του παρελθόντος. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στον Κολινδρό, όπου οι διοργανωτές «βομβαρδίστηκαν» από ερωτήσεις των παριστάμενων, ακόμη και νέων ανθρώπων που επιμένουν να καλλιεργούν τη γη και βλέπουν κάθε χρόνο την εκμετάλλευση που τους γίνεται από εμπόρους και άλλους παράγοντες που κερδίζουν από τον δικό τους μόχθο.

Δείτε φωτογραφίες από τη Γενική Συνέλευση των Αγροτών στον Κολινδρό: