Ίσως έχετε άτομα στο περιβάλλον σας που κάνουν ομοιοπαθητική. Τι είναι, όμως, ακριβώς αυτή η εναλλακτική θεραπεία και πώς θα ξέρετε αν είναι κατάλληλη για εσάς;

Η ομοιοπαθητική είναι ένα ιατρικό σύστημα που βασίζεται στην πεποίθηση ότι το σώμα μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του. Όσοι το εφαρμόζουν χρησιμοποιούν μικροσκοπικές ποσότητες φυσικών ουσιών, όπως φυτά και μέταλλα, καθώς πιστεύουν ότι διεγείρουν τη διαδικασία της επούλωσης.

Πώς λειτουργεί;
Η βασική πεποίθηση πίσω από την ομοιοπαθητική είναι «η αρχή του όμοιου». Ότι δηλαδή, μια ουσία που προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα σε ένα υγιές άτομο μπορεί, αν χορηγηθεί σε απειροελάχιστη ποσότητα να ανακουφίσει από τα ίδια συμπτώματα. Με άλλα λόγια, η ομοιοπαθητική σκοπό έχει να ενεργοποιήσει τη φυσική άμυνα του σώματος. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρεμμύδι κάνει τα μάτια σας να δακρύζουν. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται σε ομοιοπαθητικά φάρμακα για τις αλλεργίες.

Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί χρησιμοποιούν φυσικά δραστικά συστατικά τα οποία αραιώνουν χρησιμοποιώντας νερό ή αλκοόλ για να παρασκευάσουν φάρμακα σε διάφορες μορφές, όπως δισκία, χάπια, σκόνες, υγρές σταγόνες, κρέμες και τζελ. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, ένας ομοιοπαθητικός θα κάνει μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική, συναισθηματική και σωματική σας υγεία. Θα συνταγογραφήσει το φάρμακο που ταιριάζει καλύτερα με όλα τα συμπτώματά σας και, στη συνέχεια, θα προσαρμόσει τη θεραπεία σε εσάς.

Αφού λάβετε τη αγωγή σας, ενδέχεται να παρατηρήσετε ορισμένες αλλαγές. Εάν κάποιο σύμπτωμα σας ανησυχεί, επικοινωνήστε με τον ομοιοπαθητικό σας, καθώς είναι αναγκαίο να γνωρίζει πώς εξελίσσεται η αγωγή.

Ποιες καταστάσεις αντιμετωπίζει η ομοιοπαθητική;
Χρησιμοποιείται για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χρόνιων ασθενειών:

Αλλεργίες
Ημικρανίες
Κατάθλιψη
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για μικρά προβλήματα όπως μώλωπες, γρατζουνιές, πονόδοντους, πονοκεφάλους, ναυτία, βήχας και κρυολογήματα.

Μην χρησιμοποιείτε ομοιοπαθητικά φάρμακα για απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως το άσθμα, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων αντί των εμβολίων.

Λειτουργεί;
Η έρευνα είναι μικτή. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι χρήσιμα, ενώ άλλες όχι. Οι επικριτές αποδίδουν τα οφέλη στο placebo effect – λένε δηλαδή ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται επειδή πιστεύετε ότι η θεραπεία λειτουργεί, όχι επειδή όντως αποδίδουν. Αυτό μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει χημικές ουσίες που ανακουφίζουν για λίγο τον πόνο ή άλλα συμπτώματα.

Οι γιατροί διχάζονται επειδή ορισμένες από τις θεωρίες πίσω από την ομοιοπαθητική δεν συνάδουν με τις αρχές της χημείας και της φυσικής. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα φάρμακο χωρίς δραστικό συστατικό δεν πρέπει να έχει επίδραση στον οργανισμό.

Αν και τα περισσότερα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πιθανώς αβλαβή, δεν υπάρχουν αυστηρές ενδείξεις ότι η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική για οποιαδήποτε κατάσταση υγείας. Είναι σημαντικό, επίσης, να μην χρησιμοποιείται ποτέ ως υποκατάστατο των εμβολιασμών – παρά το μάρκετινγκ που τη διαφημίζει ως εναλλακτική λύση στα εμβόλια.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε οποιαδήποτε ομοιοπαθητικό φάρμακο, θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής για εσάς κι ότι δεν θα αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που παίρνετε. Η ομοιοπαθητική δεν πρέπει να αντικαταστήσει τη συμβατική φροντίδα – επομένως μην αναβάλλετε την επίσκεψη στο γιατρό σας εάν έχετε ιατρικές ανησυχίες.

 

Πηγή:vita.gr