IMG 0809Δηλώσεις από Απ. Τζιτζικώστας και Σ. Μαυρίδου

Ορκίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη ο επανεκλεγείς Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας χοροστατούντος του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου παρουσία εκπροσώπων πολιτικών, πολιτειακών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών, υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθους πολιτών. 

Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν πρώην υπουργοί, βουλευτές και δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο τέως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης, ο τέως Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ T. Τζήκας κ.α.
Πολιτικό όρκο έδωσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Οικολόγων Πράσινων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και η Νιόβη Παυλίδου.

Απ. Τζιτζικώστας: έμφαση στη συνεργασία
«Οι στόχοι κατακτώνται μόνο με δουλειά. Και οι καρποί της δουλειάς έρχονται πιο γρήγορα με τη συνεργασία», ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας και παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της διοίκησής του για την επόμενη πενταετία. Ο κ. Τζιτζικώστας εμφανίστηκε ενωτικός, επισήμανε την ανάγκη απεγκλωβισμού από τις κομματικές διαιρέσεις, παραμερίζοντας τις παλιές διαχωριστικές γραμμές, ενώ προανήγγειλε συνεργασίες για το καλό του τόπου, όπως είπε. «Οφείλουμε όλοι μας να ανταποκριθούμε στην κοινωνική ευθύνη που απορρέει από την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και το δημοκρατικό καθήκον, το οποίο εδραιώνει τους θεσμούς που καλούμαστε να υπηρετήσουμε» σημείωσε και συνέχισε: «Θέλουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα ισχυρό και αποφασιστικό όργανο, δημοκρατικής έκφρασης της κοινωνίας, ένα πεδίο δημιουργικής σύνθεσης ιδεών, με θετικές προτάσεις, με εποικοδομητική κριτική, με συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων για την Κεντρική Μακεδονία». Αναφορικά με τους στόχους της ΠΚΜ, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι ξεκινά μια νέα εποχή για τις αιρετές Περιφέρειες, καθώς θα μπορούν να διεκδικούν και να χρηματοδοτούνται πλέον απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων που ανοίγουν δρόμους προόδου και εξωστρέφειας για τον τόπο μας, να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμνες προς τους πολίτες υπηρεσίες, να προστατευθούν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, καθιστώντας έτσι την Κεντρική Μακεδονία, πρότυπο και πρωτοπόρο στη νέα εποχή της Ευρώπης των Περιφερειών.

Σ. Μαυρίδου: στο επίκεντρο η Πιερία και ο πολίτης
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, ευχήθηκε στον Περιφερειάρχη, στους Αντιπεριφερειάρχες και στους Περιφερειακούς Συμβούλους καλή, παραγωγική και αποτελεσματική θητεία με υγεία, δύναμη και φώτιση. Η κ. Σοφία Μαυρίδου εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, απαντώντας στις ανάγκες τους, πάντα με γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου, αξιοποιώντας πόρους, υλοποιώντας έργα, αναδεικνύοντας και αναβαθμίζοντας την Πιερία. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει δυναμικά το έργο με τη στήριξη και τη συνεργασία των Περιφερειακών Συμβούλων, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι και να προωθηθούν πολιτικές με επίκεντρο τον πολίτη, με σεβασμό στον άνθρωπο και με όραμα μια δυνατή Πιερία.
Να σημειωθεί ότι ένταση επικράτησε λίγο πριν την τελετή ορκωμοσίας με συνθήματα και αντεγκλήσεις μεταξύ ομάδας μελών της Χρυσής Αυγής και αντιρατσιστικών – αντιφασιστικών οργανώσεων, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία των ΜΑΤ.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως η πρώτη συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εκλεγούν τα προεδρεία του Συμβουλίου, της Μητροπολιτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ανάπτυξης και της Οικονομικής Επιτροπής. Οι 6 νέοι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες θα ανακοινωθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.