Όταν το στρες φαίνεται στο πρόσωπό μας
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τον ύπνο σας μέχρι το δέρμα σας. Μάθετε να αναγνωρίστε τα σημάδια του στρες στο πρόσωπό σας και πώς να ξαναβρείτε τη λάμψη σας.
Αισθάνεστε στρες; Η συσσωρευμένη ένταση, η απογοήτευση και το άγχος δεν επηρεάζουν μόνο τον εγκέφαλό σας και την ψυχική σας υγεία. Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί και σωματικά στο πρόσωπό σας.
Το άγχος είναι φυσιολογικό μέρος μιας ζωής που αλλάζει – ακόμη και στις καλές αλλαγές. Ωστόσο το χρόνιο στρες μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας, από τον ανήσυχο ύπνο μέχρι τα τυχαία σπυράκια.
Θέλετε να μάθετε όλους τους τρόπους με τους οποίους το στρες μπορεί να επηρεάσει το πρόσωπό σας; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφορτιστείτε από την ένταση και να ηρεμήσετε την επιδερμίδα σας.
Πώς ακριβώς επηρεάζει το άγχος το πρόσωπο;
Όλοι γνωρίζουμε ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει γενικότερα χάος στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τον ύπνο μας. Αλλά και την εμφάνισή σας; Ακολουθούν 10 σημάδια του λεγόμενου «stressed face»:
1. Ακμή
Το άγχος είναι μια πολύ γνωστή αφορμή για την έξαρση της ακμή. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, εξαπολύει μια αλυσιδωτή αντίδραση. Αυτή αναγκάζει τους σμηγματογόνους αδένες σας να παράγουν περισσότερη λιπαρότητα. Περισσότερη λιπαρότητα = φραγμένοι πόροι = σπυράκια.
2. Ξηρό δέρμα
Το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας – ο δερματικός φραγμός – είναι υπεύθυνο για το κλείδωμα της υγρασίας. Αλλά το χρόνιο στρες μπορεί κυριολεκτικά να διαβρώσει το φράγμα του δέρματός σας από μέσα προς τα έξω. Το αποτέλεσμα; Μια ξηρή, αγχωμένη επιδερμίδα. Όταν το άγχος εμποδίζει το δέρμα σας να συγκρατεί την υγρασία, μπορεί να καταλήξετε με ξεφλουδισμένο πρόσωπο.
3. Εξανθήματα
Οι άνθρωποι με δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση γνωρίζουν ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά. Αλλά τι γίνεται με τους ανθρώπους που *δεν* έχουν χρόνια δερματικά προβλήματα; Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε φαγούρα, ξηρό εξάνθημα, ακόμα και πιτυρίδα όταν το επίπεδο άγχους σας είναι στα ύψη.
4. Μαύροι κύκλοι
Οι μαύροι κύκλοι συνήθως προκαλούνται από ένα συνδυασμό ηλικίας και γενετικής. Αλλά και ο τρόπος ζωής (όπως το άγχος) μπορεί επίσης να ταράξει το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια σας. Είτε πρόκειται για πίεση στη δουλειά, είτε για προβλήματα σχέσεων, είτε για ψυχική εξάντληση, το αίσθημα του στρες δυσκολεύει τον ύπνο. Κι αυτό φαίνεται στα μάτια σας.
5. Σακούλες κάτω από τα μάτια
Σαν να μην έφταναν οι μαύροι κύκλοι, η αϋπνία που προκαλείται από το στρες μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένες σακούλες κάτω από τα μάτια. Η επιστήμη λέει ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ελαστικότητα και τον χρωματισμό του δέρματός σας. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική κόπωση μπορεί να προκαλέσει πεσμένα βλέφαρα και πρησμένα μάτια.
6. Ρυτίδες στο μέτωπο
Ξέρετε τις κάθετες γραμμές που εμφανίζονται ανάμεσα στα φρύδια σας όταν είστε θυμωμένοι; Όσο περισσότερο συνοφρυώνεστε, κατσουφιάζετε σε βαθιά σκέψη, τόσο πιο βαθιές σχηματίζονται αυτές οι ρυτίδες. Η δομή του προσώπου του καθενός είναι διαφορετική. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς ενώ άλλοι τείνουν να εμφανίζουν οριζόντιες ρυτίδες.
7. Φθορά στα δόντια
Χρειάστηκε ποτέ να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να μη σφίγγετε το σαγόνι σας μετά από μια κακή μέρα; Το τρίξιμο των δοντιών έχει σαφώς συνδεθεί με το στρες και την κατάθλιψη. Το ασυνείδητο σφίξιμο των δοντιών σας μπορεί να ακούγεται σαν το μικρότερο από τα προβλήματά σας, αλλά αυτό το σημάδι του «stressed face» μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες φθορές.
8. Διόγκωση σαγονιού
Το ασυνείδητο σφίξιμο του σαγονιού σας και το τρίξιμο των δοντιών σας είναι μεγάλη άσκηση για το σαγόνι σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αλλάξει το σχήμα του κάτω μέρους του προσώπου σας.
9. Τριχόπτωση
Αν και αυτό αφορά περισσότερο το κεφάλι σας παρά το πρόσωπό σας, αξίζει να το σημειώσετε: Το άγχος μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να πέσουν. Το ακραίο στρες μπορεί να πυροδοτήσει έναν τύπο τριχόπτωσης που εμφανίζεται όταν διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος ανάπτυξης-αποβολής των μαλλιών σας.
10. Πρόωρο γκριζάρισμα
Εκτός από το ότι μπορεί να βρίσκετε ολόκληρες τούφες στο ντουζ από τα μαλλιά σας, το άγχος μπορεί να σας κάνει να γκριζάρετε. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι το ψυχικό στρες σκοτώνει τα μελανοκύτταρα του σώματός σας, τα βλαστικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για το χρώμα των μαλλιών.
Πηγή:vita.gr