Ο κάθε πολίτης σαφώς και έχει δικαίωμα να καταθέτει τη δική του πρόταση για το σχέδιο «Καλλικράτης» και ιδιαίτερα για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Δυστυχώς, όμως, διαπιστώσαμε ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν και έχουν ενημερωθεί για την ουσία του θέματος και τι ουσιαστικό πάει να γίνει με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Πριν από μερικές μέρες συντάκτες της στήλης βρέθηκαν σε ένα χωριό του νομού μας και σε συζήτηση που είχαν με δημότες είπαν ότι η δική τους περιοχή θα πρέπει να ενταχθεί στο δήμο Κατερίνης. Όταν όμως ζητήσαμε να μας αιτιολογήσουν αυτή την άποψη η απάντηση που πήραμε ήταν η εξής: «Θέλουμε να πάμε Κατερίνη γιατί ο συγκεκριμένος δήμος έχει γραφείο στις Βρυξέλλες»… Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύσει και ο κεντρικός δήμος του νομού δεν έχει κανένα γραφείο στις Βρυξέλλες που να ενημερώνει για τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση είχαν οι τρεις Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία, με θέμα τον «Καλλικράτη». Ο κ. Υπουργός ζήτησε την άποψη των Βουλευτών του νομού μας για τον χωροταξικό σχεδιασμό της Πιερίας. Ο κάθε Βουλευτής, όπως πληροφορείται η στήλη, κατέθεσε διαφορετική άποψη. Ο ένας είπε τρεις δήμους, ο άλλος τέσσερις και ο τρίτος πέντε και…. Διίστανται, λοιπόν, οι απόψεις και των εκπροσώπων μας στο ελληνικό κοινοβούλιο, για αυτό το επίμαχο θέμα που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες.

Αθώοι οι τρεις εκδότες και ο Διευθυντής εφημερίδας, αλλά και ο Ηλίας Τσολακίδης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο για την υπόθεση της εξύβρισης δια του τύπου. Κατηγορούμενοι από τον Αντιδήμαρχο Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμη ήταν οι  εκδότες Γιάννα Δερμίση (Πιερικοί Αντίλαλοι « Γιάννης Χατζηιωάννου (Ημερήσια )  Κώστας Παπακώστας (Πολιτεία) και ο Δ/ντης της εφημερίδας Βαγγέλης Ζαμαντζάς.  Το μέλος της εθελοντικής ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας Ηλία Τσολακίδη είχαν κάνει μήνυση οι πέντε αντιδήμαρχοι καθώς και ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας χιονίδης. Το δικαστήριο   έκρινε αθώους όλους τους κατηγορούμενους και αιτιολογώντας την απόφαση είπε πως το κείμενο περιείχε μια οξύτητα η οποία όμως στρεφόταν κατά του θεσμικού ρόλου και όχι στο πρόσωπο του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων. Σε ότι αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης είπε πως απλά δημοσίευσαν την επιστολή, κάτι που όφειλαν να  κάνουν.

Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας της Ν.Δ. στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου ΟΝΝΕΔ Ελλάδος. Στην Πιερία ψήφισαν συνολικά 621 άτομα, αν και στην πόλη μας δεν υπάρχει κάποιο πανεπιστήμιο για να δικαιολογήσει τη μαζική προσέλευση.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς απαντώντας  σε ερώτηση  για το αν οι εκλεγμένοι με τη ΝΔ είναι αυτοδικαίως ξανά υποψήφιοι είπε: «Στην πολιτική δεν υπάρχουν ‘αυτοδικαίως’».Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του 2010 , ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  δήλωσε ότι είναι πρόωρο να αναφερθεί σε αποτέλεσμα που να θεωρείται επιτυχημένο για τη ΝΔ και υπογραμμίζει ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν το λόγο σε θέματα υποψηφιοτήτων. Το ίδιο απαντά και στην ερώτηση για το αν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ.

Ο Βαγγέλης Πολύζος δηλώνει τώρα  πως θα διεκδικήσει το Δήμο της Βόρειας Πιερίας, αν και πριν μερικές μέρες με ανακοίνωσή του στον τύπο είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος, καθώς διαφωνεί με ορισμένα σημεία του σχεδίου «Καλλικράτης». Τελικά, δύο μέρες αργότερα, με νέες του δηλώσεις, διευκρίνισε πως αν γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο σχέδιο, θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στον Βορρά.

«Παρών» στις τρέχουσες εξελίξεις, ενόψει «Καλλικράτη», δηλώνει ο Δήμαρχος Λιτοχώρου Σάκης Τσιφοδήμος. Ο ίδιος δηλώνει ότι πρώτα θα περιμένει να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο και μετά θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του. Πάντως, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο του νότου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί για να λάβουν το χρίσμα.