Συστατικά
Για τα χωνάκια
8 γρ. μαγιά ξηρή
150 γρ. νερό, χλιαρό
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
250 γρ. σάλτσα ντομάτας
150 γρ. γαλοπούλα βραστή, κομμένη σε κυβάκια 1 εκ.
400 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα χωνάκια
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός τη μαγιά με το νερό και 1 κ.σ. από το αλεύρι.
Αφήνουμε για 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες το μείγμα.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι στη μεσαία ταχύτητα.
Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό ζυμάρι.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Φτιάχνουμε με αλουμινόχαρτο 9 κώνους 10 εκ. ύψος με διάμετρο 5-6 εκ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε το ζυμάρι σε 30×40 εκ.
Κόβουμε στα 9 και ρολάρουμε τα κομμάτια ζύμης πάνω στους κώνους.
Κολλάμε καλά τις άκρες να μην ανοίξουν και μεταφέρουμε τους κώνους με την ένωση προς τα κάτω σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν τα χωνάκια.
Αφαιρούμε τα χωνάκια από τον φούρνο και αμέσως τα στηρίζουμε όρθια σε μια ειδική βάση για χωνάκια ή σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ που το έχουμε γεμίσει με όσπρια.
Για τη γέμιση
Ρίχνουμε σε κάθε χωνάκι 2 κ.σ. από τη σάλτσα ντομάτας, τη γαλοπούλα, και μοιράζουμε τη μοτσαρέλα.
Ψήνουμε τα χωνάκια όρθια (μέσα στο πυρίμαχο μπολ ή στην ειδική βάση) για 10-15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να χρυσαφίσει.
Πασπαλίζουμε με πιπέρι, θυμάρι, και σερβίρουμε.