Ποια φρούτα προστατεύουν περισσότερο τον οργανισμό από ασθένειες
Ποια φρούτα ξεχωρίζουν για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους
Τα φρούτα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες είναι σημαντικές για την προστασία από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου και παθήσεων του εντέρου
Είναι τα επιδόρπια της φύσης. Και τα γλυκά, από τη φύση τους, φρούτα είναι απαραίτητα για την προστασία του οργανισμού μας από ασθένειες.
Το να καταναλώνουμε τουλάχιστον ενάμισι με δύο φλιτζάνια διαφορετικά φρούτα κάθε μέρα μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας.
Τα φρούτα έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες είναι σημαντικές για την προστασία του οργανισμού μας από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου και παθήσεων του εντέρου.
Πώς, όμως, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι καταναλώνουμε την ποσότητα και την ποικιλία από φρούτα που χρειαζόμαστε;
Μια στρατηγική είναι να τρώμε τα φρούτα της εποχής, επιλέγοντας σταφύλια και πυρηνόκαρπα το καλοκαίρι, μήλα και αχλάδια το φθινόπωρο, λωτούς και ρόδια τον χειμώνα και εσπεριδοειδή και κεράσια την άνοιξη.
Παρόλο που όλα τα φρούτα τείνουν να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό, υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
Μούρα. Από τις φράουλες μέχρι τα βατόμουρα, τα φρούτα αυτά είναι ιδιαίτερα ισχυρά σε αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μαζί με τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη C που περιέχουν, τα μούρα περιέχουν επίσης φυτικές χρωστικές φυτοχημικές ουσίες, όπως ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ, στα οποία μπορεί να οφείλονται τα οφέλη τους για την υγεία. Μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση μούρων με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, νόσου Αλτσχάιμερ και διαβήτη.
Μήλα. Μπορεί να είναι αλήθεια αυτό που λένε για το «ένα μήλο την ημέρα». Μελέτη σε σχεδόν 35.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μήλων -μαζί με τα συγγενικά του αχλάδια- συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Τα πολύτιμα συστατικά των μήλων -φυτικές ίνες, βιταμίνη C, πηκτίνη και πολυφαινόλες- έχουν συσχετιστεί, κυρίως σε μελέτες σε ζώα, με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και αύξηση των ευεργετικών μικροβίων στο έντερο.
Πυρηνόκαρπα. Τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα είναι όλα παραδείγματα πυρηνόκαρπων φρούτων. Τα φρούτα αυτά περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και μια ποικιλία φυτοχημικών, που τους δίνουν και τα χρώματά τους. Τα κεράσια είναι το φρούτο που έχει μελετηθεί περισσότερο από κάθε άλλο πυρηνόκαρπο. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κεράσια μπορούν να μειώσουν τον πόνο γενικά, αλλά και τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση, καθώς και ότι μειώνουν τον κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Πίσω από αυτά τα οφέλη μπορεί να κρύβονται τα υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων στα κεράσια, τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένη φλεγμονή.
Εσπεριδοειδή. Τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ είναι, ως γνωστόν, πλούσια σε βιταμίνη C. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνες Β, χαλκό και αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Αν και δεν έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες για τα εσπεριδοειδή, τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτά έχουν συσχετιστεί με προστατευτικά αποτελέσματα για την καρδιά.
Ρόδια. Οι μικροσκοπικοί σπόροι του ροδιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνες C και K, κάλιο, φυτικές ίνες και ισχυρά φυτοχημικά όπως η ανθοκυανίνη και η ρεσβερατρόλη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βρίσκονται πίσω από τα πιθανά οφέλη τους για τη υγεία.
Σταφύλια. Τα χυμώδη αυτά φρούτα είναι, επίσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K και ισχυρά φυτοχημικά.
Πηγή:typosthes.gr