Πώς να καταλάβουμε αν έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D
6 σημάδια που δείχνει το σώμα μας
Το να έχεις χαμηλά επίπεδα είναι πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζεις, ωστόσο είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για την υγεία των οστών και όχι μόνο.
Ηέλλειψη βιταμίνης D είναι κοινή σε πολλούς ανθρώπους, ωστόσο, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην γρηγορότερη παρέμβαση. Ο χειμώνας είναι η κατ ‘εξοχήν περίοδος κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επειδή επικρατεί συννεφιά και περνάμε λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, είναι πιο πιθανό η βιταμίνη D να είναι χαμηλή στο σώμα μας.
Η χαμηλή βιταμίνη D είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο χαρακτηριστικό στον ευρωπαϊκό και ασιατικό πληθυσμό . Σε περιοχές της νότιας Ευρώπης επηρεάζει το 30-60% του πληθυσμού , και στην Ανατολή έως και το 80% των ανθρώπων έχουν έλλειψη αυτής της πολύτιμης βιταμίνης. Είναι γνωστό ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ο απλούστερος τρόπος για να διεγείρουμε την παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα μας, η οποία συνθέτει μια ορμόνη στο επίπεδο του δέρματος, χάρη στις υπεριώδεις ακτίνες UVB. Πιστεύεται ότι 15-30 λεπτά κάτω από τον ήλιο είναι αρκετά για ένα άτομο να παράγει επαρκή ποσότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 600-800 IU βιταμίνης D την ημέρα, αλλά μερικοί χρειάζονται υψηλότερες ποσότητες.
Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες και είναι απαραίτητη για να έχουμε γερά οστά με την πάροδο του χρόνου, επειδή δρα στην απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου, διατηρεί την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα υγιές, μαζί με τον θυρεοειδή και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής αλλά και για τον έλεγχο των λοιμώξεων. Για όσους θέλουν να υποστηρίξουν την υγεία των οστών η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, και η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφικής ρουτίνας, όμως κατανάλωση τους δεν είναι αρκετή, γιατί δεν προσφέρουν βιοδιαθέσιμο ασβέστιο, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να απορροφηθεί επαρκώς από το έντερο. Εδώ παρεμβαίνει η βιταμίνη D, προάγοντας την απορρόφηση του ασβεστίου.
Η συμβουλή γιατρών, σύμφωνα με τη Vogue, είναι να συνδυάσουμε την πρόσληψη βιταμίνης D και βιταμίνης Κ. Εάν η βιταμίνη D ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου, δρώντας στην ασβεστοποίηση των οστών, η βιταμίνη Κ έχει τη λειτουργία της ενεργοποίησης της πρωτεΐνης οστεοκαλσίνης, η οποία επιτρέπει τη συμπύκνωση ασβεστοποίησης στο επίπεδο των οστών, αποτρέποντας από την εναπόθεσή του στις αρτηρίες, προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό σύστημα από πιθανές αποφράξεις των αιμοφόρων αγγείων. Η λήψη βιταμίνης D και Κ μαζί επιτρέπει στο σώμα μας να χρησιμοποιεί δόσεις ασβεστίου με τον σωστό τρόπο, κάνοντάς το να απορροφά όπου χρειάζεται.
Ποιες είναι οι συνέπειες της ανεπάρκειας βιταμίνης D
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις υποβιταμίνωσης D είναι πιθανό να εμφανιστούν κάποιες παθολογίες , όπως αυτές του μεταβολισμού των οστών (ραχίτιδα, οστεοπόρωση, οστεομαλακία) και παρόμοια με την αποδυνάμωση των οστών της γνάθου, που γίνονται πιο επιρρεπείς στην περιοδοντίτιδα. Επίσης, με την ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέονται η υπέρταση, ο διαβήτης, η ινομυαλγία και οι νευρολογικές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο, υπάρχουν συμπτώματα που λειτουργούν ως «καμπανάκια κινδύνου» και μπορούν να αποκαλύψουν αμέσως εάν έχουμε έλλειψη και αυτά είναι:
Κόπωση
Πόνος και μυϊκή αδυναμία
Τριχόπτωση
Ευαισθησία σε ιώσεις
Κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές στον ύπνο, αλλαγές στη διάθεση
Πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις
Στην αγορά είναι επίσης δυνατό να βρεις τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D , όπως γάλα και γιαούρτι, γάλα σόγιας, μαργαρίνη και δημητριακά πρωινού.
Πηγή:theissue.gr