Πώς να μην κολλήσετε όταν τα παιδιά έχουν ίωση
Μερικά πράγματα στη ζωή είναι δεδομένα. Όπως ότι θα κολλήσουμε στην κίνηση όταν πραγματικά βιαζόμαστε. Ή ότι θα αρχίσει να βρέχει τη μέρα που έχουμε ξεχάσει να πάρουμε ομπρέλα. Και, βέβαια, ότι τα παιδιά θα σηκώνουν πυρετό το απόγευμα της Παρασκευής, όταν έχουμε κανονίσει να φύγουμε για Σαββατοκύριακο… Τι να κάνουμε… Τα παιδιά κολλάνε 8-10 ιώσεις το χρόνο.
Οι μαμάδες όμως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αρρωστήσουν. Διαφορετικά, ποιος θα φροντίσει τους υπόλοιπους; Πώς θα γίνει στην πράξη όμως να ξεφύγει μια μαμά από τον ιό όταν πρέπει να είναι συνεχώς δίπλα σε ένα πιτσιρίκι που βήχει και αφήνει μύξες παντού; Απλά, θα πρέπει να ακολουθήσει τους εξής κανόνες:
Γρήγορα στο νιπτήρα
Μέσα στο σπίτι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μικρόβια. Ο καλύτερος τρόπος να τα εμποδίσει κανείς από το να απειλήσουν την υγεία του είναι να πλένει συχνά τα χέρια του. Μην ξεχνάτε ποτέ να τα πλένετε όταν περιποιήστε το παιδί (το ταΐζετε, του δίνετε παυσίπονο ή του αλλάζετε πάνα). Δείτε κι εδώ ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πλένετε σωστά τα χέρια.
Αλλάξτε ρούχα
Στο τέλος της ημέρας, κάντε ένα ντους (μην ξεχάσετε να πλύνετε το πρόσωπο, γιατί συχνά το ακουμπάμε με τα χέρια) και να βάλετε στα άπλυτα τα ρούχα που φορούσατε -είναι πιθανό να μεταφέρουν μικρόβια και είναι προτιμότερο να μην τα φορέσετε και την επόμενη μέρα.
Υιοθετήστε οικογενειακώς κανόνες υγιεινής
Φροντίστε τα παιδιά από μικρή ηλικία να γνωρίζουν κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως να πλένουν τακτικά τα χέρια τους (και οπωσδήποτε πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας). Δείξτε τους πώς να καλύπτουν το στόμα με το εσωτερικό του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο όταν βήχουν και εξηγήστε τους ότι πρέπει πάντα να πετούν τα χρησιμοποιημένα σε καλάθι αχρήστων και όχι να τα ακουμπάνε πάνω στο τραπέζι ή το κομοδίνο. Έτσι, λιγότερα μικρόβια θα κυκλοφορούν στο σπίτι.
Μην μοιράζεστε τα πράγματα
Σίγουρα, σε μια οικογένεια όλοι μοιραζόμαστε αντικείμενα μεταξύ μας. Όταν όμως ένα μέλος έχει αρρωστήσει, είναι προτιμότερο να έχει τις δικές του πετσέτες, τα δικά του μαχαιροπίρουνα κ.λ.π.
Αναγνωρίστε τα «κρίσιμα» σημεία
Υπάρχουν κάποια σημεία του σπιτιού που μπορεί να είναι πιο μολυσμένα από άλλα επειδή το παιδί τα ακουμπάει πιο συχνά και πιθανότατα χωρίς να έχει καθαρίσει τα χέρια του. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, αυτά μπορεί να είναι το καπάκι της τουαλέτας, η αλλαξιέρα, το τηλεκοντρόλ, το ακουστικό του τηλεφώνου, το χερούλι της πόρτας του ψυγείου κ.λ.π. Φροντίστε να τα απολυμαίνετε τακτικά.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Είναι εύκολο να μην δίνετε σημασία στις δικές σας ανάγκες όταν πρέπει να φροντίσετε το παιδάκι σας. Όμως για να έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό, θα πρέπει να τρώτε σωστά, να πίνετε άφθονα υγρά και να ξεκουράζεστε. Σκεφτείτε ότι όσο καλύτερα φροντίζετε τον εαυτό σας, τόσο περισσότερα θα μπορείτε να προσφέρετε στους αγαπημένους σας. Και τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχετε να κολλήσετε κι εσείς αυτό το κρυολόγημα!
Πηγή: mamamia.gr