Τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης ελιών ως μέρος της μεσογειακής διατροφής. Πόσες ελιές μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα, ειδικά τώρα που οι περισσότεροι κάνουν νηστεία.

Οι ελιές είναι απαραίτητο προϊόν της Μεσογειακής Διατροφής καθώς κάνουν καλό στην υγεία μας και αποτελούν μέρος της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσογείου. Ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς οι περισσότεροι κάνουν νηστεία.

Μάλιστα, ορισμένοι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση περίπου 7 ελιών την ημέρα (για έναν υγιή ενήλικα), ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Οι ελιές, μαζί με το ελαιόλαδο, είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά της Μεσογειακής Διατροφής, που έχει ανακηρυχθεί ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO.

Μικρές αλλά θαυματουργές
Οι ελιές περιέχουν ελαϊκό οξύ – περίπου το 75% της περιεκτικότητας σε λίπος μιας ελιάς είναι ελαϊκό οξύ.

Είναι «φυσικές πηγές ευεξίας» που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα, πολλά μέταλλα (ασβέστιο και σίδηρο), φώσφορο, ιώδιο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, καροτενοειδή (προβιταμίνη Α), θειαμίνη, βιταμίνη Ε και φυσικές φυτικές ίνες.

Οι ελιές είναι η πηγή του ελαιολάδου.

Ένα από τα πράγματα που τις κάνει μοναδικές είναι ότι συγκεντρώνουν τις τέσσερις βασικές γεύσεις (γλυκό, αλμυρό, πικρό και ξινό), που τους δίνουν απίστευτη ευελιξία για να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε συνταγή ή σε πολλά πιάτα: σνακ, ορεκτικά, συνοδευτικά. ποτά ή γαρνίρισμα, σαλάτες, πίτσες, ρύζι, ζυμαρικά, ψάρια, κρέατα, ακόμη και επιδόρπια..

Όσον αφορά τη διατροφική τους σύσταση, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι χαμηλές σε θερμίδες (η θερμιδική αξία των ελιών είναι περίπου 150 θερμίδες μία χούφτα ελιές, σε σύγκριση με 450-550 θερμίδες για άλλα σνακ) και είναι επίσης χαμηλή σε ζάχαρη .

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, δεν έχουν χοληστερόλη και περιέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Πολύ λίγα τρόφιμα παραμένουν φρέσκα και συντηρούνται τις επόμενες ημέρες όπως οι ελιές.

Επιπλέον, οι ελιές βελτιώνουν και ενισχύουν τη γεύση άλλων τροφίμων όπως το κοτόπουλο, το βόδι, ο σολομός, το ρύζι, το ψάρι, η κινόα, τα ζυμαρικά, το χούμους, η σοκολάτα και το αβοκάντο, μεταξύ άλλων.

Με τόση ποικιλία και τόσα πολλά οφέλη, αυτό το μεσογειακό θαύμα δεν απογοητεύει ποτέ.

 

 

Πηγή:dnews