Τι συμβαίνει όταν το ξαναζεσταίνουμε το φαγητό

Πολλοί άνθρωποι δεν βάζουν το καλοκαίρι το φαγητό στο ψυγείο μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμα και το ξαναζεσταίνουν το βράδυ για να το καταναλώσουν, πιστεύοντας ότι είναι ασφαλές.

Πόσο σωστή είναι όμως αυτή η πεποίθηση;

Όχι και τόσο, απαντούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, στο Λίνκολν. Τα ευπαθή τρόφιμα και το μαγειρεμένο φαγητό αντέχουν το πολύ 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, τονίζουν.

Όταν όμως έχει πολλή ζέστη στην κουζίνα (θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου) δεν αντέχουν ούτε 1 ώρα.

Μάλιστα σε αυτό το χρονικό διάστημα συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος που περνάει έως ότου τελειώσετε το γεύμα σας!

Έστω και 1 βακτήριο να υπάρχει στο φαγητό, διπλασιάζεται κάθε 20 λεπτά, αναφέρουν. Μέσα σε 7 ώρες ή 420 λεπτά στο φαγητό μπορεί να έχουν αναπτυχθεί 2.097.152 βακτήρια!

Ποια τρόφιμα όμως θεωρούνται ευπαθή; Είναι πολλά και συμπεριλαμβάνουν:

Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και τόφου
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Μαγειρεμένα ζυμαρικά, ρύζι και λαχανικά
Φρέσκα, ξεφλουδισμένα και/ή κομμένα φρούτα και λαχανικά
Ο μεγάλος κίνδυνος

Το μεγάλο πρόβλημα με το ξαναζεσταμένο φαγητό είναι πως ακόμα κι αν ξαναβράσει, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι είναι ασφαλές. Εάν έχει παραμένει πολλές ώρες εκτός ψυγείου, ορισμένα βακτήρια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος θα έχουν την ευκαιρία να παράγουν μία τοξίνη ανθεκτική στη θερμότητα. Ακόμα λοιπόν κι αν ξαναβράσετε το φαγητό σας, η τοξίνη δεν θα καταστραφεί.

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα συνηθισμένο βακτήριο που υπάρχει στο σώμα πολλών ανθρώπων. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι το τουλάχιστον 50% των υγιών ανθρώπων είναι φορείς του. Μπορεί να τον έχουν στη μύτη και στον λαιμό τους, καθώς και στα σπυράκια στο πρόσωπο, στις πληγές και στις εκδορές (γρατζουνιές) στο δέρμα.

Ακόμα χειρότερα, δε, είναι αδύνατον να γνωρίζετε εκ των προτέρων εάν έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο το φαγητό σας. Θα το μάθετε μόνον εάν κάποιος αρρωστήσει, λένε οι ειδικοί.

Οι κρίσιμες θερμοκρασίες

Για να είναι το φαγητό σας ασφαλές πρέπει να το κρατάτε μακριά από τις επικίνδυνες θερμοκρασίες, τονίζουν επιστήμονες από την Υπηρεσία Ασφαλείας & Ελέγχου των Τροφίμων (FSIS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όπως εξηγούν, τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα στις θερμοκρασίες μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου.

Όταν, λοιπόν, τελειώσει το μαγείρεμα, το φαγητό είναι ασφαλές μόνον εφ’ όσον διατηρηθεί σε θερμοκρασία πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Όταν περάσουν το πολύ 2 ώρες από τη στιγμή που θα το βγάλετε από το μάτι της κουζίνας, πρέπει να μπει στο ψυγείο. Για να κρυώσει πιο γρήγορα, μοιράστε όσο περισσέψει σε μικρότερα δοχεία. Κόψτε επίσης τα μεγάλα κομμάτια φαγητού (π.χ. ένα μεγάλο κομμάτι κρέας ή ένα παστίτσιο) σε μερίδες.

Για να κρυώσετε γρήγορα το καυτό φαγητό, μπορείτε να το βάλετε σε μεταλλικό σκεύος.

Τοποθετήστε το στη συνέχεια σε ταψί με πάγο. Μόλις μειωθεί λίγο η θερμοκρασία του, βάλτε το αμέσως στο ψυγείο, συνιστά η FSIS.

 

Πηγή:typosthes