H ζάχαρη υπάρχει σε πολλές μορφές μέσα στα αγαπημένα μας τρόφιμα, ακόμη και σε εκείνα που νομίζουμε πως είναι υγιεινά. Όλες οι μορφές ζάχαρης είναι απλοί υδατάνθρακες που χρησιμοποιεί το σώμα μας για ενέργεια. Αν και τα φυσικά σάκχαρα σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία, ειδικά για άτομα με διαβήτη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι υγιείς ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε λιγότερο από 36 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα για τους άνδρες και λιγότερο από 25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες.

Γιατί πρέπει να τρώμε λιγότερη ζάχαρη
Τα πρόσθετα σάκχαρα συνεισφέρουν πρόσθετες θερμίδες στα τρόφιμα χωρίς να συμβάλλουν επίσης σε θρεπτικά συστατικά. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Άτομα με παθήσεις που επηρεάζουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, όπως ο διαβήτης, θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα ζαχαρούχα τρόφιμα.

«Η ζάχαρη αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά τρόφιμα .Έχει την ικανότητα να βελτιώνει την υφή και την γεύση και για το λόγο αυτό τη βρίσκουμε ακόμη και σε τρόφιμα στα οποία δεν πάει ο νους ότι την περιέχουν. Για το λόγο αυτό κάποιες τροφές που οι περισσότεροι θα χαρακτήριζαν ως “υγιεινές”, τελικά καταλήγουν να περιέχουν στην πραγματικότητα πρόσθετη ζάχαρη», συμβουλεύει η διατροφολόγος Μαρία Παρίση.

«Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να μπορέσεις να καταλάβεις εάν τα τρόφιμα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι η σωστή ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας τους. Να θυμάσαι πως 4 γραμμάρια ζάχαρης ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού», συνεχίζει η Μαρία Παρίση.

Η ζάχαρη έχει επίδραση σε πολλά συστήματα του σώματος, όπως:
Διαχείριση βάρους

Η προσθήκη ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά αυξάνει τη θερμιδική τους πυκνότητα χωρίς επίσης να αυξάνει τη θρεπτική τους αξία. Τα γλυκαντικά τρόφιμα τα κάνουν επίσης πιο εύκολο να υπερκαταναλωθούν. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Διαβήτης

Τα προστιθέμενα σάκχαρα στη διατροφή συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ. Για τους ενήλικες με διαβήτη, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί επίσης να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Στοματική υγιεινή

Όλες οι μορφές ζάχαρης επιτρέπουν στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται και να αναπτύσσονται, προάγοντας την τερηδόνα. Η κατανάλωση τροφών και ποτών είτε με φυσικά είτε με πρόσθετα σάκχαρα αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε τερηδόνα, ειδικά εάν δεν ακολουθείτε καλή στοματική υγιεινή.

Κρυμμένη ζάχαρη στα τρόφιμα:
-Μαρμελάδα (1 κουταλάκι/5 γρ. ζάχαρη)

-Επιδόρπιο γιαουρτιού (1 κεσεδάκι/18 γρ ζάχαρη)

-Δημητριακά (1 φλιτζάνι/10 γρ. ζάχαρη)

-Χυμός (1 ποτήρι/30 γρ. ζάχαρη)

-Μπάρα δημητριακών (1 μπάρα/5 γρ. ζάχαρη)

-Cappuccino (1 κούπα/ 9 γρ. ζάχαρη)

-Κέτσαπ (1 κουταλιά της σούπας/ 4 γρ. ζάχαρη)

-Κομπόστα φρούτων (1/2 φλιτζάνι/15 γρ. ζάχαρη)

-Dressing (2 κ.σ/7 γρ.ζάχαρη)

 

 

Πηγή:theissue.gr