Το μαγειρεμένο και το ωμό κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί από μερικές ημέρες έως και ένα χρόνο.

Το κοτόπουλο θεωρείται βασικό κρέας σε πολλά νοικοκυριά. Ωστόσο, αυτή η υγιεινή και νόστιμη πηγή πρωτεΐνης έχει υψηλό κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προετοιμασία, η αποθήκευση και το σωστό μαγείρεμα είναι σημαντικά.

Η αποθήκευση κοτόπουλου στο ψυγείο σου είναι ιδιαιτέρως βολική, αλλά σίγουρα θα αναρωτιέσαι πόσο καιρό μπορείς να το φυλάξεις με ασφάλεια.

Πόσο διαρκεί το κοτόπουλο στο ψυγείο;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το ωμό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σου περίπου 1-2 ημέρες. Το ίδιο ισχύει για την ωμή γαλοπούλα και άλλα είδη πουλερικών. Από την άλλη, το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να κρατήσει στο ψυγείο περίπου 3-4 ημέρες.

Η αποθήκευση του κοτόπουλου στο ψυγείο βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των βακτηρίων, καθώς τα βακτήρια τείνουν να αναπτύσσονται πιο αργά σε θερμοκρασίες κάτω των 4°C. Επιπλέον, το ωμό κοτόπουλο αποθηκεύεται καλύτερα σε δοχείο στεγανό για να αποφευχθεί η διαρροή των χυμών του και η μόλυνση άλλων τροφίμων. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.

Εάν πρέπει να αποθηκεύσεις το κοτόπουλο για περισσότερο από μερικές ημέρες, είναι καλύτερο να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξή σου. Τα ωμά κομμάτια κοτόπουλου μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη έως και 9 μήνες, ενώ ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί έως και 1 χρόνο. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για 2-6 μήνες.

Πώς να καταλάβεις εάν το κοτόπουλο έχει χαλάσει

Εάν έχεις αφήσει το κοτόπουλο στο ψυγείο για περισσότερες από μερικές ημέρες, υπάρχει πιθανότητα να έχει χαλάσει.

Έχει παρέλθει η συνιστώμενη ημερομηνία κατανάλωσης.
Παρατηρείς αλλαγές στο χρώμα: Το ωμό και μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει αρχίσει να παίρνει ένα γκριζοπράσινο χρώμα έχει χαλάσει. Οι κηλίδες γκρι-πράσινης μούχλας υποδηλώνουν ανάπτυξη βακτηρίων.
Μυρωδιά: Τόσο το ωμό όσο και το μαγειρεμένο κοτόπουλο εκπέμπουν μια όξινη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία καθώς γίνεται άσχημη. Ωστόσο, αυτό το άρωμα μπορεί να είναι δύσκολο να το παρατηρήσεις εάν το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί με σάλτσες, βότανα ή μπαχαρικά.

Υφή: Το κοτόπουλο που έχει γλοιώδη υφή έχει χαλάσει. Το ξέπλυμα του κοτόπουλου δεν θα καταστρέψει τα βακτήρια. Αντίθετα, κάτι τέτοιο μπορεί να μεταδώσει τα βακτήρια από τα πουλερικά σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες, προκαλώντας διασταυρούμενη μόλυνση.
Εάν υποψιάζεσαι ότι το κοτόπουλο στο ψυγείο σου έχει χαλάσει, πέταξέ το.
Κίνδυνοι από την κατανάλωση χαλασμένου κοτόπουλου

Η κατανάλωση αλλοιωμένου κοτόπουλου μπορεί να προκαλέσει τροφική ασθένεια, γνωστή και ως τροφική δηλητηρίαση. Το κοτόπουλο έχει υψηλό κίνδυνο να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένο με βακτήρια όπως το Campylobacter, η Salmonella κ.α.

Κανονικά, αυτά τα βακτήρια εξαλείφονται όταν μαγειρεύεις καλά το φρέσκο κοτόπουλο. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγεις να μαγειρεύεις και να τρως χαλασμένο κοτόπουλο. Αν και η εκ νέου θέρμανση ή το μαγείρεμα μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της επιφάνειας, δεν θα εξαλείψει ορισμένες από τις τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια, οι οποίες μπορεί να σας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση εάν τα φας.

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα και μερικές φορές επικίνδυνα συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό (πάνω από 38,6°C), ρίγη, ναυτία, έμετο, διάρροια και αφυδάτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σοβαρή τροφική δηλητηρίαση μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία στο νοσοκομείο και ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.

 

 

Πηγή:theissue.gr