Παρά την εύκολη φύση τους, όταν πρόκειται για το πότισμα των κάκτων, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να κάνετε σοβαρή ζημιά, μάθε ποιο είναι το σωστό πότισμα για το φυτό αυτό.

Ακόμα και για τους ειδικούς στα φυτά εσωτερικού χώρου φαίνεται να αποδεικνύεται ότι ακόμα και ένα φυτό που υποτίθεται ότι είναι χαμηλής συντήρησης μπορεί να πάθει μη αναστρέψει ζημία και να ξεραθεί.

Για αυτόν το λόγο θα πρέπει να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας η παρακμή και καταστροφή του κάκτου μας συνδέεται πιθανώς με το πώς τον ποτίζουμε, συμπληρώνοντας μάλλον νερό, πολύ συχνά όταν ποτίζουμε και τα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου.

Το υπερβολικό πότισμα είναι τόσο εύκολο να γίνει και είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να σκοτώσετε ένα φυτό κάκτου. Έτσι, παρακάτω, παραθέτoυμε την καλύτερη πρακτική για το πότισμα κάκτων και τα πιο συνηθισμένα λάθη ποτίσματος που πρέπει να αποφύγεις εάν θέλεις να διατηρήσεις τους κάκτους ζωντανούς και να ευδοκιμούν.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για το πότισμα των κάκτων, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος είναι το βαθύ πότισμα. Κατά τη διάρκεια κάθε ποτίσματος, μουλιάζεις καλά το χώμα μέχρι να αρχίσει να στραγγίζει το νερό από τις οπές αποστράγγισης της γλάστρας.

«Αυτή είναι γνωστή ως μέθοδος «εμποτισμού και στεγνώματος»», λέει η Tatyana Zhuk, ειδικός στα φυτά στο NatureID. «Πάντα να ελέγχετε το καλλιεργητικό μέσο και να ποτίζετε το φυτό σας μόνο όταν στεγνώσει το φυτικό έδαφος. Μουλιάστε πλήρως το υπόστρωμα καλλιέργειας και περιμένετε να στραγγίσει το νερό από την οπή αποστράγγισης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τυχόν συγκεντρωμένο νερό για να προστατέψετε τον κάκτο σας από τον κίνδυνο μυκητιακής νόσου», η ίδια προτείνει να παρέχεις στο φυτό μια καλή αποστράγγιση για να διευκολύνεις το πότισμα αγοράζοντας ένα μείγμα γλάστρας για κάκτους.

Μια άλλη δημοφιλής μέθοδος ποτίσματος είναι η τοποθέτηση της γλάστρας με κάκτους σε ένα πιατάκι γεμάτο με νερό, επιτρέποντας στο φυτό να πάρει όση υγρασία χρειάζεται μέσω των ριζών. Αυτό είναι γνωστό ως «πότισμα από κάτω». Φρόντισε να αποστραγγίσεις την περίσσεια νερού, καθώς το να αφήνετε τις ρίζες των κάκτων σε λιμνάζοντα νερό δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.

Το να γνωρίζεις πόσο συχνά και πότε πρέπει να ποτίζεις τα φυτά είναι το κλειδί για την επιβίωση ενός κάκτου, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

1.Η θέση του
Οι κάκτοι εσωτερικού χώρου απαιτούν λιγότερο πότισμα από τις ποικιλίες εξωτερικού χώρου επειδή οι συνθήκες ανάπτυξής τους είναι διαφορετικές. Οι απαιτήσεις ενός κάκτου σε νερό εξαρτώνται επίσης από παράγοντες όπως η θερμοκρασία, το φως και η αποστράγγιση.

2.Το μέγεθός του
Οι μικρότεροι κάκτοι χρειάζονται λιγότερο νερό από τους μεγαλύτερους. Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν πιο λεπτά φύλλα απαιτούν περισσότερο νερό από έναν κάκτο της ερήμου με παχιά τροποποιημένα φύλλα ή μίσχους.

3.Η ηλικία του
Η ηλικία του φυτού είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας. Οι νεότεροι κάκτοι είναι συνήθως πιο απαιτητικοί και χρειάζονται νερό πιο συχνά για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι το πότισμα κάκτων μπορεί να είναι μια αγχωτική δουλειά. Επομένως, εάν θέλεις οι κάκτοι σου να ανθίσουν ένα σωστό πρόγραμμα ποτίσματος είναι σημαντικό.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά γενικά:
Οι μικροί έως μεσαίου μεγέθους κάκτοι εσωτερικού χώρου θα πρέπει συνήθως να ποτίζονται κάθε 10 ημέρες ή περισσότερο κατά τους μήνες της άνοιξης ή του καλοκαιριού και κάθε 4 έως 6 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

 

Πηγή:theissue.gr